Huawei avasi Kampusareenassa

Huawei vetää puoleensa

Maailmanlaajuinen tieto- ja viestintäteknologiajätti Huawei perusti syyskuussa uuden tutkimus- ja tuotekehitysyksikön Tampereelle TTY:n Kampusareenaan. Yksikkö on osa laajempaa mobiililaiteteknologiaan keskittyvää kokonaisuutta ja sen painopiste on kuluttajatuotteiden audio- ja kuvantamisteknologiassa.

Huawein kanssa tehtävä tutkimusyhteistyö osuu hyvin yksiin TTY:n digitaalisen toimintaympäristön painopistealueelle.

– Erityisen kiinnostavaa on nähdä, mitä tutkimusyhteistyö valoon perustuvien teknologioiden alueella tuo tullessaan, toteaa TTY:n rehtori Mika Hannula.

Huawein Suomen tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen johtajan Mikko Terhon mukaan Tampere oli houkutteleva sijaintipaikka, sillä täällä on saatavilla runsaasti korkeasti koulutettua ja ammattitaitoista työvoimaa sopivilta tutkimusaloilta.

Suuren yhtiön asettuminen seudulle voi jatkossa houkutella kaupunkiin muitakin globaaleja yrityksiä.

– Huawein tulo Tampereelle on hieno viesti muille toimijoille ja vahvistaa seutua kokonaisuutena, Tredean Senior Manager Oula Välipakka sanoo.

Luke avasi Kampusareenassa

Luke muutti Kampusareenaan

Luonnonvarakeskus eli Luke avasi vuoden 2016 lopulla Kampusareenan ensimmäiseen kerrokseen tutkimusyhteistyöpaikan, jossa työskentelevien asiantuntijoiden joukkoon mahtuu muun muassa biologi, kalageneetikko, elintarvikekemisti, puunkorjuututkijoita, myyräspesialisti ja kasvifysiologi.

Luke on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. Kampusareena on looginen tukikohta, sillä Luke tekee yhteistyötä lukuisissa hankkeissa niin TTY:n kuin yritystenkin kanssa.

– Yritykset voivat esimerkiksi teettää monenlaisia tutkimuksia. Yliopistoväki taas voi ehdottaa tutkimusprojekteja tai vaikkapa rahoituksen hakemista yhdessä, tutkija Riina Muilu-Mäkelä Lukesta kertoo.

– Yliopistojen ja tutkimuslaitosten osaamisen saadaan joustavammin käyttöön, kun toimimme ketterissä verkostoissa. Luonnonvarakeskuksen läsnäolo TTY:llä edistää merkittävällä tavalla yhteistyötämme ja kykyämme yhdistää osaamistamme yritysten ja muun yhteiskunnan hyväksi, rehtori Mika Hannula sanoo.

Slush, kuva Jussi Hellsten

Innovaatiot esillä Slushissa

Tamperelainen huippuosaaminen näkyi entistä laajemmin teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushissa Helsingissä. TTY:ltä tapahtumassa esittäytyi neljä tutkimustiimiä, joiden tavoitteena on kaupallistaa tutkimuksen pohjalta syntyneitä innovaatioitaan.

Lisäksi mukana oli TTY:n tutkimukseen perustuvia startuppeja ja kasvuyrityksiä, kuten Wirepas, Braincare, W2E, Movendos, Injec ja Forciot.

Esiintyminen Slushissa avaa tutkimustiimeille ja yrityksille loistavan mahdollisuuden tavata kansainvälisiä sijoittajia ja siten päästä eteenpäin innovaatioidensa kaupallistamisessa.

– Yliopistolle taas on tärkeää tuoda esiin tutkimuksen helmiä sekä auttaa tutkimusryhmiä kaupallistamisen polulla, kertoo Pasi Vakaslahti TTY:n innovaatiopalveluista.

 
 
Innovaatiopalkinto

Verkon häiriöstä innovaatioksi

Tutkimuksen sivutuotteena TTY:llä syntynyt innovaatio nappasi lokakuussa Tampereen kaupungin kunniamaininnan teknisestä luovuudesta. Francescantonio Della Rosa ja Jari Nurmi muuttivat tutkimustaan häirinneen ilmiön liiketoiminnaksi Ekin Labs Oy:ssä.

Tampereen kaupunki jakaa vuosittain palkinnon teknisestä luovuudesta. Nyt kunniamaininnan saivat TTY:n professori Jari Nurmi ja tohtorikoulutettava Francescantonio Della Rosa. Tutkijat mittasivat mobiililaitteilla lähiverkkosignaalia hyödyntääkseen mittauksia laitteiden paikantamisessa. Huoneessa liikkuvat ihmiset häiritsivät mittauksia, mutta ongelma kääntyi keksinnöksi: syntyi menetelmä ihmisen läsnäolon luotettavaksi tunnistamiseksi.

– Menetelmään tarvitaan vain langatonta verkkoa käyttävä laite, kuten älypuhelin, johon yksinkertainen ohjelmisto ladataan. Pilvipalveluun lähetettävää tietoa voi käyttää hälyttämään ei-toivotusta läsnäolosta, tai käänteisesti aktiivisuuden puutteesta vaikkapa vanhuksen palveluasunnossa, Jari Nurmi kertoo.

tut.fi

Paljon onnea .fi!

Joulukuussa 2016 tuli täyteen 30 vuotta Suomen .fi-domainin eli kansallisen verkkotunnuksen rekisteröinnistä. Ensimmäisenä tunnuksena rekisteröitiin tut.fi eli Tampere University of Technology, ja toisena hut.fi eli Helsinki University of Technology.

Fi-domainin perustamis- ja hallintaoikeudet Suomelle haki vuonna 1986 Tampereen teknillinen yliopisto, silloinen Tampereen teknillinen korkeakoulu amerikkalaiselta Stanford Network Information Centeriltä.

– Fi-domain antoi mahdollisuudet hankkia verkkotunnukset. Myös suomalaiset sähköpostiosoitteet muutettiin .fi-muotoon. Internet-yhteyttä ei Suomella kuitenkaan vielä silloin ollut, kertoo professori Hannu-Matti Järvinen.

Internet-yhteyden Suomi sai kaksi vuotta myöhemmin.

– Käytännössä Suomen internet-yhteys koukkasi Tukholman kautta. 64 kilobitin linja riitti koko Suomelle.

Vuonna 1986 World Wide Webista ei kuitenkaan osattu edes uneksia, ja tutkijat kirjoittivat paljon kirjeitä. Kirje matkasi Atlantin taakse viikossa, joten vastausta sopi odottaa aikaisintaan kahden viikon kuluttua. Internet-yhteyden avauduttua sähköposti tavoitti vastaanottajan enää vain muutamassa minuutissa – ja loppu on historiaa.

Tampere3

Tampere3-innovaatiokilpailu kolmen kauppa

Tampere3-korkeakoulut käynnistivät keväällä 2016 Tutkimuksesta ja tulosten kaupallistamisesta lisää virtaa Tampereen elinkeinoelämälle -innovaatiokilpailun. Kilpailun miljoonan euron palkintosumma jakautui tasan kolmen tutkimushankkeen kesken.

Palkinnon kisassa nappasivat ovat Photovision-hanke, jossa kehitetään menetelmää silmänpohjan ikärappeuman hoitoon, solututkimuksen laboratoriotuotteita kaupallistava SOLAB-hanke sekä TAM3WAT-hanke, jossa kehitetään pikatestiä veden laadun seurantaan. TTY:n tutkijoita oli mukana kaikissa menestyneissä hankkeissa.

Innovaatiokilpailun rahoitti Tampereen kaupunki. Ehdot täyttäviä hakemuksia tuli 31. Korkeatasoisessa kilpailussa etsittiin erityisesti tutkimushankkeita, joilla olisi mahdollisimman suuri lisäarvo Tampereen elinkeinotoiminnalle. Voittajien valinnassa tarkasteltiin erityisesti innovatiivisuutta ja uutuusarvoa, hankkeen kaupallista potentiaalia ja markkinoille pääsyn aikataulua sekä tulosten kansainvälistä sovellettavuutta.

 
 

Yhdessä

Tampereen teknillinen yliopisto panostaa strategisiin kumppanuuksiin ja yhteistyöhön kaikenkokoisten yritysten kanssa. Uusi Kampusareena toi yritykset keskelle kampusta, ja vuonna 2016 siellä toimi jo 110 yritystä. Yliopiston ja liike-elämän yhteistyöllä syntyy uutta tietoa, osaamista ja liiketoimintaa.   

Varainkeruukampanja tuotti 4,5 miljoonan euron lahjoitukset vuonna 2016.

Suurimmat lahjoittajat olivat Teknologiateollisuus, Cargotec ja Tekniikan akateemiset TEK.

 

Ihmisen ja ympäristön hyväksi vuodesta 1965

 

1965

Tampereelle perustetaan Teknillisen korkeakoulun sivukorkeakoulu.

 

 

1972

Tampereen teknillinen korkeakoulu itsenäistyy (TTKK) ja Tampereen teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunta TTKY perustetaan.

 

 

 

1998

TTY Alumni ry perustetaan.

 

 

 

 

2010

Yliopiston toiminta siirtyy säätiömuotoon.

 

 

 

 

 

2019

Tamperen teknillisen yliopiston, Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun muodostama uusi tamperelainen korkeakouluyhteisö aloittaa toimintansa. 

 

 

 

 

1966

Ensimmäinen teekkarikaste

 

 

 

1982

Ensimmäinen tohtoripromootio

 

 

 

 

 

2003

Nimeksi Tampereen teknillinen yliopisto (TTY)

 

 

 

 

2015

TTY täyttää 50 vuotta ja Kampusareena otetaan käyttöön