Hyvässä kunnossa matkalla kohti uutta tamperelaista yliopistokonsernia

Tampereen teknillinen yliopisto tuottaa tutkimukseen perustuvaa tietoa ja osaamista ihmisen ja ympäristön hyväksi. Talouden sopeuttamistoimista huolimatta vahvistimme vuonna 2016 rohkeasti profiiliamme ja jatkoimme uudistumista.

TTY on viime vuosina uudistunut ja terävöittänyt profiiliaan merkittävästi. Vuonna 2016 TTY:llä aloitti työnsä 24 uutta tenure track –professoria. Professoreista peräti kolmannes on vaihtunut vuoden 2012 jälkeen. Uusina oppimisympäristöinä avattiin yhteisöllinen verstas TUTLab sekä täysin uudistettu Kielikeskus.

Vahvat perinteet yliopiston ja teollisuuden yhteistyöstä jatkuivat kahden TUT industry professorin nimityksillä. Osin yliopiston ja osin yrityksen palveluksessa olevat TUT industry professorit ovat tärkeitä linkkejä teollisuuden ja tutkimusmaailman välissä. Kampuksen keskelle Kampusareena-rakennukseen asettuivat viime vuonna esimerkiksi teknologiajätti Huawein yksikkö sekä Luonnonvarakeskus.

Viime vuonna jouduimme tekemään myös kipeitä ratkaisuja, jotka eivät missään nimessä olleet helppoja. Koska yliopistojen rahoitus on vähentymässä pysyvästi, olimme pakotettuja jatkamaan vuonna 2015 aloittamaamme kolmivuotista talouden sopeuttamisohjelmaa. Henkilökuntaa jouduttiin vähentämään ja joistakin tiloista luopumaan. Henkilöstömääriin suhteutettuna irtisanomiset kohdistuvat eniten tukitehtäviin.

Vuoden 2016 jälkeen Tampereen teknillinen yliopisto on toiminnallisesti ja taloudellisesti hyvässä kunnossa matkalla kohti uutta tamperelaista yliopistokonsernia. Työn tuloksellisuudesta kertoo se, että kansainvälisissä yliopistovertailuissa olemme nousseet meille tärkeillä aloilla.

Mika Hannula
Rehtori