Petri Suomala

Tutkintomäärät kasvussa

TTY:ltä valmistui vuonna 2016 lähes 850 diplomi-insinööriä ja arkkitehtiä. Se on noin 50 enemmän kuin edellisenä vuonna. Kansallisesti tarkasteltuna luku on merkittävä, sillä kolmannes koko Suomen tekniikan yliopistotutkinnoista suoritetaan TTY:llä.

Kansallinen vastuunkanto näkyi erinomaisesti myös aktiivisessa koulutustoiminnassa. Muun muassa Turussa aloitettiin TTY:n tutkintovaatimusten mukainen, kaksivuotinen konetekniikan diplomi-insinöörikoulutus. Alan osaajille on kasvava tarve erityisesti meri- ja autoteollisuudessa.

TTY on kehittänyt rohkeasti ja innostavasti koulutusta. Vuonna 2016 esimerkiksi opetusteknologian, kuten videoluentojen ja sähköisten tenttien käyttö laajeni edelleen. Vuoden aikana rekisteröitiin yli 10 000 sähköisen tentin suoritusta ja videoluentoja käytettiin jo noin sadalla opintojaksolla. Aika- ja paikkariippumaton opiskelu tarjoaa opiskelijalle joustavuutta opintojensa suorittamiseen.

Mainio esimerkki opetuksen uusista muodoista on myös digitaalisen valmistuksen verstas TUTLab, joka otettiin käyttöön innostuneesti syyskuussa. TUTLab kannustaa opiskelijoita käytännön tekemiseen ja nopeisiin kokeiluihin.

Petri Suomala, koulutuksesta vastaava vararehtori

Kv-opiskelijat kampuksella

Kandidaatiksi englannin kielellä

TTY:llä alkoi Suomen ensimmäinen englanninkielinen yliopistotason kandidaatin tutkinto-ohjelma tekniikan alalla. Ohjelmassa aloitti 20 opiskelijaa kahdestatoista eri maasta. Opiskelijavalintaan kiinnitettiin erityistä huomiota. Perusteellinen työ kannatti, sillä mukaan saatiin erinomainen ryhmä.

– Lähes kaikilla opiskelijoilla on hyvä lähtötaso matemaattisissa taidoissa. Opiskelijat ovat alusta saakka olleet todella innostuneita ja selkeästi tyytyväisiä valinnastaan, kiittelee ohjelmasta vastaava professori Esa Räsänen.

International Degree Programme in Science and Engineering, BSc (Tech) -ohjelma antaa opiskelijalle monitieteelliset perustiedot eri insinööri- ja luonnontieteiden oppiaineista. Teoriaopintojen ohessa opiskelija saa hyvät kielelliset ja sosiaaliset valmiudet kansainvälisessä ympäristössä työskentelyyn.

Ohjelma on tarkoitus suorittaa kolmessa vuodessa. Sen jälkeen siirrytään maisteriopintoihin.

Kandidaatin tutkinto-ohjelma on suunnattu niin suomalaisille kuin kansainvälisillekin toisen asteen tutkinnon suorittaneille opiskelijoille.

Espanjalaiset Christina Garcia Moreno ja Celia Maroto Tapia viettävät vaihtovuotta TTY:llä. 3D-tulostimella on syntymässä iPad-teline.

Opiskelijaetuna maksuton 3D-tulostus

TTY:n opiskelijat ottivat heti omakseen mahdollisuuden 3D-tulostaa ilmaiseksi. Heitä varten TTY:n kirjastoon hankitut kaksi tulostinta ovat käytössä lähes koko ajan, ja niillä valmistetaan esineitä niin harrastuksiin kuin opintoihinkin.

– Joku kokeilee kokeilemisen ilosta, mutta pääasiassa kysymys on hyötykäytöstä. Itse tiedän opiskelijoiden suunnitelleen ja tulostaneen ainakin varaosia autoihin. Myös kursseille on valmistettu materiaalia, muun muassa antenneja, sanoo kone- ja tuotantotekniikan opiskelija Juha Koljonen.

3D-tulostuksen suosio näkyy kirjaston lisäksi teekkareiden ammattiainekerhoissa, joissa on rakennettu tulostimia omin käsin. Avaruusteknillisen kerhon Castorin jäsenet ovat rakentaneet tiettävästi koko Suomen suurimman muovia tulostavan 3D-printterin. Pullonkaulan rakentamalla printterillä taas voi tulostaa vaikkapa suklaata.

Henkilökunta pääsee 3D-tulostuksen pariin esimerkiksi TUTLabissa. Lisäksi 3D-tulostuksen eli ainetta lisäävän valmistuksen tutkimukseen ja opetukseen panostetaan monilla laitoksilla.

 
 
Sähköistä tenttiä tekemässä

Kymmenentuhatta sähköistä tenttiä

Sähköisten oppimisympäristöjen kehittämisessä otettiin TTY:llä vuonna 2016 iso harppaus. Sähköisten tenttisuoritusten määrä kasvoi 2500:sta kymmeneentuhanteen. Sähköisiä suorituspaikkoja on 75, mikä on eniten Suomessa. Sähköisen tentin suorittaminen on TTY:llä joustavinta koko maassa, sillä tilat ovat auki kello 8–23 myös viikonloppuisin.

Sähköisen tentin tiloissa opiskelija voi suorittaa haluamanaan ajankohtana tietokoneella tentin, kypsyysnäytteen, välikokeen tai muun näytön, jonka opettaja on etukäteen tallentanut järjestelmään. Opiskelijalle sähköisyys tuo joustoa opintoihin, kun yhden ajankohdan sijaan on tenttijakso, jonka kuluessa suorituksen voi tehdä.

Joustoa opintoihin tuovat myös luentotallenteet, joiden avulla opiskelija voi kerrata luennolla kuultua tai katsoa sairauden takia väliin jääneen luennon. TTY:llä on 15 luentotallennukseen varusteltua luentosalia. Syyslukukaudella 2016 Echo360-videopalvelu oli käytössä yli 70 opintojaksolla ja videoita katseli 2200 opiskelijaa. Luentotallenteiden lisäksi opettajat tuottavat opetuksen tueksi opetusvideoita.

Opetuspilotti

Opetuspilotti: Sukellus myynnin maailmaan

Myyntiosaaminen on timanttia. Vanhoilla oppimäärillä ei enää pärjää, sillä työmarkkinoilla on osattava myydä omaa osaamistaan niin uusille asiakkaille kuin työnantajillekin. Myyntitaitojen opettamiseen tartuttiin syksyllä tosissaan Tampere3-opetuspilotissa.

Kolmen korkeakoulun opiskelijat harjoittelivat myyntiä yhteisellä, viiden opintopisteen kurssilla. Kurssille osallistui jokaisesta korkeakoulusta yhteensä 25 opiskelijaa. Opetuksesta vastasi TAMKin myynnin yliopettaja Pia Hautamäki. Opetuspilotissa oli vahvasti mukana myös yritykset, kuten Canon, Finpro ja Lassila&Tikanoja.

Kurssille osallisteet pitivät kurssin parhaana puolena monipuolisuutta. Myyntiä tarkasteltiin eri toimijoiden näkökulmasta konkreettisten esimerkkien kautta. Kurssilla kävi selväksi, että myyntiä tarvitaan ihan joka tehtävässä.

Lisäksi opiskelijat arvostivat suuresti muiden tamperelaisen korkeakoulujen opiskelijoihin tutustumista ja oivalsivat, että tiimiin tarvitaan erilaisia taitoja ja ihmisiä.

Oivallus lupaa hyvää tulevalle uudelle yliopistoyhteisölle!

Tekniikan opiskelijoita

Tekniikan opet kohtasivat Tampereella

Kansainvälinen insinööriopetuksen konferenssi SEFI2016 kokosi TTY:n kampukselle noin 300 osanottajaa. Nelipäiväisen konferenssin pääteemana oli yliopistojen ja yritysten yhteistyö. Lisäksi ohjelmassa oli esityksiä tasa-arvosta etiikkaan sekä insinöörimatematiikasta koko alan houkuttelevuuteen.

– Oli hienoa saada järjestää konferenssi täällä Tampereen teknillisellä yliopistolla, sillä yliopisto panostaa tosissaan opetukseen ja oppimiseen. Konferenssissa toimme osaamistamme esille, kertoo professori ja SEFIn johtokunnan jäsen Hannu-Matti Järvinen.

SEFI (The European Society for Engineering Education) -konferenssin pääpuhujina ovat alalla arvostetut Mervyn Jones Imperial Collegesta Lontoosta, Aldert Kamp Delftin teknillisestä yliopistosta, Gary Downey Virginian teknillisestä yliopistosta ja Ville Korpiluoto Uudesta Tehtaasta.

Tapahtuma järjestettiin nyt kolmatta kertaa Suomessa.

 
 

Koulutus

Vuonna 2016 Tampereen teknillisestä yliopistosta valmistui 836 diplomi-insinööriä ja arkkitehtiä sekä 86 tohtoria. Uuden opetusteknologian käyttö laajeni edelleen. Vuoden aikana rekisteröitiin yli 10 000 sähköisen tentin suoritusta. Videoluentoja käytettiin jo noin sadalla opintojaksolla.

 

Opiskelijamäärät

201420152016
Perustutkinto-opiskelijat792771376830
Jatkotutkinto-opiskelijat123611581095

 

Suoritetut tutkinnot

201420152016
Suoritetut tutkinnot159817151713
 

 

Töissä valmistuessa

Sarake 1
Töissä valmistuessa82
18

 

Naisia perustutkinto-opiskelijoista

Sarake 1
Naisia perustutkinto-opiskelijoista21
79