Artikkeli: Tutkimusraportti: Jälkimaksaminen joukkoliikenteessä

Tutkimusraportti: Jälkimaksaminen joukkoliikenteessä

Joukkoliikenteen lippuvalikoimassa, erityisesti maksutavoissa, ei ole tapahtunut merkittäviä uudistuksia matkakortin käyttöönoton jälkeen. Tässä tutkimuksessa käsiteltävä jälkimaksettava joukkoliikennelippu on askel lippujärjestelmän kehittämisessä asiakkaan kannalta vaivattomampaan suuntaan. Tutkimuksessa on selvitetty jälkimaksettavan joukkoliikennelipun mahdollisuuksia ja haasteita. Jälkimaksettavan joukkoliikennelipun etu on se, että asiakkaalla on käytössään aina voimassa­oleva lippu. Satunnaisesti joukkoliikennettä käyttävien ei tarvitse muistaa älykorttinsa arvolipun saldoa, ja kaikkien käyttäjien kohtaama palvelutaso kohentuu, kun lippua ei tarvitse ladata ennen käyttöä tai käyttökertojen välissä.

Jälkimaksettava joukkoliikennelippu mahdollistaa tariffirakenteen muuntelun matkamäärän mukaan. Tutkimuksessa tarkastellaan erilaisia tariffirakenteita, jotka kannustavat asiakasta lisäämään matkustamista. Lisäksi kun lippu maksetaan jälkikäteen, ei asiakkaan tarvitse ennen lipun hankintaa arvioida tulevaa matkustustarvettaan edullisimman lipun valitsemiseksi. Jälkimaksaminen mahdollistaa lipun mukautumisen aina asiakkaan matkustustarpeisiin sopivaksi.

Työssä on suunniteltu jälkimaksettavan joukkoliikennelipun ensimmäinen käyttökokeilu Tampereen joukkoliikenteessä. Uudenlainen rahastuspolitiikka tuo mukanaan kysymyksiä, jotka aiemmin eivät olleet merkityksellisiä joukkoliikenteen tarjoajille. Näitä kysymyksiä ovat esimerkiksi laskutusprosessin luominen ja jälkimaksamiseen siirtymisen taloudelliset vaikutukset.

Tutkimus on Maiju Lintusaaren diplomityö, ja sen on tilannut Tampereen kaupunki.


Jälkimaksaminen joukkoliikenteessä -raportti (pdf)
‹ Tutkimusraportti 76 / Tampereen teknillinen yliopisto. Liikenne- ja kuljetusjärjestelmät · ISBN 978-952-15-2440-0 · ISBN 978-952-15-2441-7 ›

English summary includedDeferred payment of public transport fares