3/2018

Uusi yliopisto on autonominen ja vahva toimija globaalien haasteiden edessä

Tero Ojanperä

 

TTY-säätiön hallituksen puheenjohtaja Tero Ojanperä

 

Uusi Tampereen yliopisto aloittaa 1.1.2019 yhdistäen TTY:n, vanhan Tampereen yliopiston sekä Tampereen ammattikorkeakoulun strategisesti johdetuksi kokonaisuudeksi, joka pystyy vastaamaan tutkimuksen ja koulutuksen haasteisiin entistä paremmin muuttuvassa yhteiskunnassa.

Yhteiskunta on vahvassa murroksessa teknologian ja globaalien haasteiden kuten ikääntymisen ja ilmastomuutoksen johdosta. Tampereen uusi yliopisto antaa vahvat eväät tuoda panoksemme näihin muutoksiin, ovathan yliopiston kärkialat tekniikka, terveys ja yhteiskunta. Toivottavasti osaamme ja uskallamme käyttää tilaisuuden hyväksi. Tekoäly on hyvä esimerkki uuden yliopiston mahdollisuuksista. Ei liene yhtään toimialaa tai yhteiskunnan sektoria, joka ei olisi tekoälyn myötä muutoksessa. Tampereella on pitkä historia tekoälyn kehityksessä, tämä yhdistettynä esimerkiksi yhteiskunnallisen tutkimukseen vastaa tekoälyn vastuullisen käytön haasteisiin.

Uuden Tampereen yliopiston muodostamisessa on tehty myös säätiöiden historiaa. TTY-säätiö, joka perustettiin 2010, lakkaa olemasta sulautuen uuteen Tampereen korkeakoulusäätiön. Säätiöyliopisto on osoittautunut hyväksi muodoksi edistämään yliopistojen autonomiaa. Säätiöpääoman muodostaman vahvan taseen tuotot antavat mahdollisuuden pitkäjänteisiin strategisiin investointeihin. Tätä mahdollisuutta TTY:n hallitus on johdon esityksiin pohjautuen aktiivisesti käyttänyt esimerkiksi ansioituneiden ja nousevien tutkijoiden, opettajien ja vaikuttajien tukemiseen sekä investointeihin moderneihin oppimisympäristöihin.

Uuden luominen on usein vaikeaa, erityisesti johtuen kulttuurien törmäyksestä. Tämä on näkynyt myös Tampere3-prosessissa. Uuden yliopiston luomisprosessi on ollut pitkä ja välillä hyvin vaikea. Onneksi yhteisöllä ja sen johtajilla on ollut rohkeutta katsoa eteenpäin sekä kykyä nähdä uudet mahdollisuudet ja tehdä vaikeitakin päätöksiä.

Uuden Tampereen yliopiston syntyyn ovat vaikuttaneet lukemattomat ihmiset ja hetket, joissa on tehty isoja ja pieniä päätöksiä. Itselleni jää mieleen hetki Tampereen yliopiston parkkipaikalla vuonna 2014, kun Tampereen yliopiston silloisen hallituksen puheenjohtajan Kai Öistämön ja rehtorin Kaija Hollin kanssa pidetyn palaverin jälkeen silloisen TTY:n rehtorin Markku Kivikosken kanssa totesimme, että ei kahta ilman kolmatta, eli ammattikorkeakoulu pitää saada uudistukseen mukaan. Näin tapahtuikin, kun silloinen TAMK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Höyssa ja rehtori Markku Lahtinen innostuivat myös asiasta ja tämä johti Stig Gustavsonin nimitykseen selvityshenkilöksi. Tuo hetki oli minulle lähtölaukaus ei vain Tampere3-prosessille vaan koko Suomen korkeakoulujärjestelmän uudistamiselle, jossa Tampere on ollut edelläkävijä.

On ollut kunnia johtaa TTY-säätiön hallitusta viimeisen seitsemän vuoden ajan. Haluan esittää omasta ja hallituksen puolesta parhaimmat kiitokset TTY:n opiskelijoille, henkilökunnalle sekä professoreille. Samoin haluan kiittää kaikkia Tampere3-prosessissa mukana olleita sekä opetus- ja kulttuuriministeriötä rohkeudesta tukea ja edistää hanketta. Erityinen kiitos myös TTY:n ja Tampereen korkeakoulusäätiön perustajille ja lahjoittajille sekä siirtymäkauden hallitukselle, joka tiukassa aikatauluraamissa mahdollisti uuden yliopiston toiminnan käynnistymisen asetetussa ajassa. Lisäksi toivotan parhainta menestystä juuri toimeensa astuneelle uudelle hallitukselle.

Tehkäämme uudesta yliopistosta vahva kansainvälinen edelläkävijä tutkimuksessa ja koulutuksessa, joka tarjoaa erinomaiset eväät globaalien haasteiden edessä.

Tero Ojanperä
TTY-säätiön hallituksen puheenjohtaja

 
Kerro kaverille
Venyvä elektroniikka mukautuu ihoon ja sulautuu vaatteeseen
Venyvä elektroniikka mukautuu ihoon ja sulautuu vaatteeseen
3/2018
Venyvä elektroniikka mukautuu ihoon ja sulautuu vaatteeseen
Avoimuus edistää tiedettä ja helpottaa tutkijan elämää
Avoimuus edistää tiedettä ja helpottaa tutkijan elämää
3/2018
Avoimuus edistää tiedettä ja helpottaa tutkijan elämää
Alkaako tästä solututkimuksen murros?
Alkaako tästä solututkimuksen murros?
3/2018
Alkaako tästä solututkimuksen murros?
Vahvasta yritysyhteistyöstä vielä vahvempaa
Vahvasta yritysyhteistyöstä vielä vahvempaa
3/2018
Vahvasta yritysyhteistyöstä vielä vahvempaa
Rohkeasti uuteen
Rohkeasti uuteen
3/2018
Rohkeasti uuteen
Lähikuvassa: provosti Jarmo Takala
Lähikuvassa: provosti Jarmo Takala
3/2018
Lähikuvassa: provosti Jarmo Takala
Logiikan tutkimusta syvällisestä teoriasta rautaan saakka
Logiikan tutkimusta syvällisestä teoriasta rautaan saakka
3/2018
Logiikan tutkimusta syvällisestä teoriasta rautaan saakka
Pörssi ja pelit Marie Curie -tutkijoiden aiheina
Pörssi ja pelit Marie Curie -tutkijoiden aiheina
3/2018
Pörssi ja pelit Marie Curie -tutkijoiden aiheina
Hyvä lehti kertoo tieteestä kiinnostavasti ja ihmisläheisesti
Hyvä lehti kertoo tieteestä kiinnostavasti ja ihmisläheisesti
3/2018
Hyvä lehti kertoo tieteestä kiinnostavasti ja ihmisläheisesti

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi