3/2018

Rohkeasti uuteen

TTY ja Tampereen yliopisto yhdistyvät 1.1.2019 monialaiseksi Tampereen yliopisto -nimiseksi säätiöyliopistoksi, josta tulee Suomen toiseksi suurin.

Jaakko Puhakka

 

Ympäristötekniikan professori Jaakko Puhakka nimitettiin Tampereen teknillisen yliopiston rehtoriksi syyskuussa 2018.

 

Tampereen yliopistona toimiva Tampereen korkeakoulusäätiö harjoittaa myös ammattikorkeakoulutoimintaa Tampereen ammattikorkeakoulun pääomistajana. Yhdessä ammattikorkeakoulun kanssa uusi yliopisto muodostaa korkeakouluyhteisön, jonka kärkialat ovat tekniikka, terveys ja yhteiskunta. Uudessa korkeakouluyhteisössä on opiskelijoita yli 30 000, professoreita 330 ja muuta henkilöstöä 4 400.

1960-luvulla Suomen talous kasvoi nopeasti ja luotiin perusta hyvinvointivaltiolle. Suuret ikäluokat saavuttivat aikuisiän, yhteiskunta tarvitsi lisää koulutettua työvoimaa. Tilanne ratkaistiin aluepolitiikalla. Laajentamalla korkeakoulujen verkostoa maakuntiin pystyttiin tarjoamaan koko maassa tasapuoliset mahdollisuudet koulutukseen. Nyt näemme, että yliopistokaupungit ovat kehittyneet selvästi elinvoimaisemmiksi verrattuna samankokoisiin kaupunkeihin, joissa yliopistoa ei ole. Myös alkuperäinen tavoite on saavutettu, koulutetun työvoiman saatavuus koko maassa on parantunut.

Yli 50-vuotisen historiansa kuluessa molemmat tamperelaiset yliopistot ovat kehittyneet voimakkaasti ja ne tunnetaan korkeatasoisesta tutkimuksestaan ja maailmanluokan koulutuksestaan. Tampere on Suomen halutuin paikkakunta asua ja opiskella sekä kansainvälinen opiskelijakaupunki. Perustamisvaiheessa kahden ylipiston missioita – tekniikkaa ja yhteiskuntatieteitä – ei olisi ollut mahdollista yhdistää, mutta nyt tilanne on toinen. Tieteenalat yhdistävä yhteistyö on avain maailmanlaajuisten visaisten ongelmien ratkaisuun.

Monitieteinen yliopisto myös valmentaa opiskelijat entistä paremmin nopeasti ja usein yllättävästi muuttuvaan työelämään. Lisäksi yhdessä meillä on paremmat mahdollisuudet vaikuttaa yhteiskuntaan ja edistää kansainvälisyyttä.

Tutkimuksessa on jo muodostettu uusia monitieteisiä ryhmiä. Etenemisestä oikeaan suuntaan kertoo Suomen Akatemian yhdistyville yliopistoille myöntämä mittava profilointirahoitus.

Useat uuden yliopiston koulutusohjelmat tunnetaan jo ainutlaatuisista profiileistaan ja työelämärelevanssistaan. Monialainen yliopisto tuo tulleessaan aivan uudenlaisia mahdollisuuksia rakentaa tutkinto-ohjelmia vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin. Myös yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun tiivis yhteistyö avaa merkittäviä mahdollisuuksia, kuten kurssitarjonnan avaaminen eri koulutustasoille, oppimisympäristöjen yhteiskäytön sekä joillakin aloilla yhteisiä kandidaattiohjelmia.

Yliopistojen yhdistyminen on Tampereen yliopistokaupungin historian luonteva kehitysaskel. Tampereen teknillinen yliopisto astuu uuteen, strategisesti johdettavaan Tampereen yliopistoon arvojamme kunnioittaen rohkeana, vastuullisena ja yhteisöllisenä toimijana. Yhtenä uuden yliopiston kolmesta tukijalasta tamperelainen tekniikan tutkimus ja koulutus jatkavat kehittymistään ja menestystarinaansa.

Jaakko Puhakka
rehtori

 
Kerro kaverille
Venyvä elektroniikka mukautuu ihoon ja sulautuu vaatteeseen
Venyvä elektroniikka mukautuu ihoon ja sulautuu vaatteeseen
3/2018
Venyvä elektroniikka mukautuu ihoon ja sulautuu vaatteeseen
Avoimuus edistää tiedettä ja helpottaa tutkijan elämää
Avoimuus edistää tiedettä ja helpottaa tutkijan elämää
3/2018
Avoimuus edistää tiedettä ja helpottaa tutkijan elämää
Alkaako tästä solututkimuksen murros?
Alkaako tästä solututkimuksen murros?
3/2018
Alkaako tästä solututkimuksen murros?
Vahvasta yritysyhteistyöstä vielä vahvempaa
Vahvasta yritysyhteistyöstä vielä vahvempaa
3/2018
Vahvasta yritysyhteistyöstä vielä vahvempaa
Lähikuvassa: provosti Jarmo Takala
Lähikuvassa: provosti Jarmo Takala
3/2018
Lähikuvassa: provosti Jarmo Takala
Logiikan tutkimusta syvällisestä teoriasta rautaan saakka
Logiikan tutkimusta syvällisestä teoriasta rautaan saakka
3/2018
Logiikan tutkimusta syvällisestä teoriasta rautaan saakka
Pörssi ja pelit Marie Curie -tutkijoiden aiheina
Pörssi ja pelit Marie Curie -tutkijoiden aiheina
3/2018
Pörssi ja pelit Marie Curie -tutkijoiden aiheina
Hyvä lehti kertoo tieteestä kiinnostavasti ja ihmisläheisesti
Hyvä lehti kertoo tieteestä kiinnostavasti ja ihmisläheisesti
3/2018
Hyvä lehti kertoo tieteestä kiinnostavasti ja ihmisläheisesti
Uusi yliopisto on autonominen ja vahva toimija globaalien haasteiden edessä
Uusi yliopisto on autonominen ja vahva toimija globaalien haasteiden edessä
3/2018
Uusi yliopisto on autonominen ja vahva toimija globaalien haasteiden edessä

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi