3/2018

Lähikuvassa: provosti Jarmo Takala

Tekniikalla tulee olemaan uudessa yliopistossa selkeä rooli, sanoo Tampereen uuden yliopiston provosti ja TTY:n vararehtori Jarmo Takala.

Jarmo Takala

 

Jarmo Takala on Tampereen uuden yliopiston provosti. Provosti toimii tutkimuksen ja koulutuksen akateemisena rehtorina, konsistorin puheenjohtajana ja uuden yliopiston seitsemää tiedekuntaa johtavien dekaanien esimiehenä.

 

Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto yhdistyvät 1.1.2019 Tampereen yliopistoksi. Uusi yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu muodostavat yhdessä Tampereen korkeakouluyhteisön, jonka osaamiskärjet ovat tekniikka, terveys ja yhteiskunta. Yhteisöön kuuluu yli 30 000 opiskelijaa, 330 professoria ja 4 400 työntekijää.

– Tampereen korkeakouluyhteisö pyrkii kehittymään moni- ja poikkitieteellisen tutkimuksen kansainväliseksi edelläkävijäksi, sanoo Jarmo Takala, joka toimii Tampereen uuden yliopiston provostina ja vuoden 2018 loppuun asti TTY:n tutkimusvararehtorina.

– Tiivis tutkimusyhteistyö tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan alueilla tuottaa poikkitieteellisiä, liiketaloudellisia ja yhteiskunnallisia läpimurtoja. Tekniikan aloille uusi toimintaympäristö merkitsee uusia tutkimus- ja sovellusalueita ja yhteistyömahdollisuuksia. Tämä kaikki on hyvin innostavaa!

Tieteidenvälisyys näkyy myös koulutuksessa.

– Mahdollistamme opiskelijoille joustavat ja yksilölliset opintopolut sekä tuemme heidän uramahdollisuuksiaan ja yhteyttä yliopistoyhteisöön myös valmistumisen jälkeen muun muassa alumnitoiminnan, mentoroinnin ja täydennyskoulutuksen avulla, Takala sanoo.

Yhteisöllisyys, yhteisöllisyys ja yhteisöllisyys

Uuden Tampereen ylipiston provostiksi elokuun lopulla nimitetylle Takalalle on kertynyt lähes 20 vuoden kokemus akateemisen hallinnon tehtävistä laitosjohtajana, koulutusohjelman johtajana, dekaanina ja tutkimusvararehtorina.

- Sain professuurin vuoden 2000 alussa ja jo heti kesäkuussa huomasin olevani laitosjohtaja. Kai siinä kävi niin, etten kehdannut kieltäytyä, kun pyydettiin. Hallintotehtävissä kiinnostavaa on niiden antama laajempi perspektiivi siihen, mitä yliopistossa tehdään. Toki nimikkeistä huolimatta olen ollut eniten tutkija, ja olen myös opettanut koko ajan, jopa VTT:llä ja Nokiassa töissä ollessani.

Takala on osallistunut Tampere3-hankkeeseen ensin dekaanina ICT-alueen valmistelutyössä, vuoden 2017 alusta vararehtorina tutkimuksen valmisteluryhmässä ja viime keväästä vaaleilla valittuna konsistorin jäsenenä ja sittemmin sen puheenjohtajana.

- Olen sitä mieltä, että uuden korkeakouluyhteisön rakentamisessa kolme tärkeintä asiaa ovat yhteisöllisyys, yhteisöllisyys ja yhteisöllisyys. Kun uudenlainen yhteisöllisyys saadaan rakennettua, loput haasteet kyllä ratkeavat keskustellen ja kompromisseja hakien.

Provosti toimii tutkimuksen ja koulutuksen akateemisena rehtorina, konsistorin puheenjohtajana ja uuden yliopiston seitsemää tiedekuntaa johtavien dekaanien esimiehenä.

- Yksi itseäni erityisesti kiinnostava alue on rekrytointi, se miten onnistutaan houkuttelemaan hyviä tyyppejä ja pystytään pitämään heistä huolta. TTY:llä olen ollut eri rooleissa mukana kehittämässä tenure track –rekrytointiprosessia. Olemme pärjänneet yliopistojen välisessä kilpailussa aika hyvin. Onnistuneet rekrytoinnit kaikilla tasoilla ovat yliopiston menestyksessä avaintekijä.

KUKA: Jarmo Takala

  • Uuden Tampereen yliopiston provosti. Vuoden 2018 loppuun toimii myös TTY:n tutkimuksesta vastaavana vararehtorina.
  • Aiemmin toiminut mm. TTY:n tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan dekaanina ja tietokonetekniikan laitoksen johtajana sekä tutkimustehtävissä Nokia Research Centerissä ja VTT:llä.
  • Johtanut TTY:n tietotekniikan kansainvälistä maisteriohjelmaa ja ollut luomassa TTY:lle tieto- ja sähkötekniikan kandidaatin tutkinto-ohjelmaa. Johtanut useita kansallisia ja kansainvälisiä tutkimushankkeita. Toiminut aktiivisesti tietotekniikan alan kansainvälisissä tieteellisissä järjestöissä ja edustanut TTY:tä useissa kansainvälisissä yliopistoverkostoissa.
  • Asuu Tampereella Annalassa. Perheeseen kuuluu puoliso ja kolme tytärtä, joista vanhin on jo opiskelemassa.
  • Harrastaa musiikkia. Soittaa TTY:n proffabändissä, jossa tutkimuksen vararehtori on perinteisesti toiminut basistina.
 

Teksti: Katja Ayres
Kuva: TTY:n kuva-arkisto

 
Kerro kaverille
Venyvä elektroniikka mukautuu ihoon ja sulautuu vaatteeseen
Venyvä elektroniikka mukautuu ihoon ja sulautuu vaatteeseen
3/2018
Venyvä elektroniikka mukautuu ihoon ja sulautuu vaatteeseen
Avoimuus edistää tiedettä ja helpottaa tutkijan elämää
Avoimuus edistää tiedettä ja helpottaa tutkijan elämää
3/2018
Avoimuus edistää tiedettä ja helpottaa tutkijan elämää
Alkaako tästä solututkimuksen murros?
Alkaako tästä solututkimuksen murros?
3/2018
Alkaako tästä solututkimuksen murros?
Vahvasta yritysyhteistyöstä vielä vahvempaa
Vahvasta yritysyhteistyöstä vielä vahvempaa
3/2018
Vahvasta yritysyhteistyöstä vielä vahvempaa
Rohkeasti uuteen
Rohkeasti uuteen
3/2018
Rohkeasti uuteen
Logiikan tutkimusta syvällisestä teoriasta rautaan saakka
Logiikan tutkimusta syvällisestä teoriasta rautaan saakka
3/2018
Logiikan tutkimusta syvällisestä teoriasta rautaan saakka
Pörssi ja pelit Marie Curie -tutkijoiden aiheina
Pörssi ja pelit Marie Curie -tutkijoiden aiheina
3/2018
Pörssi ja pelit Marie Curie -tutkijoiden aiheina
Hyvä lehti kertoo tieteestä kiinnostavasti ja ihmisläheisesti
Hyvä lehti kertoo tieteestä kiinnostavasti ja ihmisläheisesti
3/2018
Hyvä lehti kertoo tieteestä kiinnostavasti ja ihmisläheisesti
Uusi yliopisto on autonominen ja vahva toimija globaalien haasteiden edessä
Uusi yliopisto on autonominen ja vahva toimija globaalien haasteiden edessä
3/2018
Uusi yliopisto on autonominen ja vahva toimija globaalien haasteiden edessä

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi