2/2018

Aamun ensi ajatus: Let’s do it!

Ensin ihminen, tasavertainen muiden ihmisten joukossa. Sitten tieteilijä. Näin materiaaliopin tohtoriopiskelija Amandeep Singh kuvaa itseään.

Amandeep Singh

 

Amandeep Singh opiskelee viimeistä vuotta TTY:n tohtorikoulussa ja luennoi materiaaliopin opiskelijoille keraamimateriaaleista.

 

KUKA: Amandeep Singh, 27

  • Materiaaliopin tohtoriopiskelija
  • Syntynyt Chandigarhissa, Intiassa, Himalajan vuoriston kupeessa.
  • Koulutus: DI, TTY, 2014.
  • Asuu Hervannassa.
  • Perhe: Vanhemmat Intiassa, vanhempi veli Vaasassa.
  • Harrastukset: Valokuvaus Tampereen Teekkarikameroissa ja painonnosto korkeakouluopiskelijoiden Hervannan Hauiskääntö -jaostossa. Lisäksi monenlainen urheilu sulkapallosta tanssiin ja kuplajalkapalloon. Kirjoittaa punjabinkielisiä runoja, viihtyy metsässä ja opettelee suomea mm. Mauri Kunnaksen kirjoista.
 

Ihmisyyteen ja tieteeseen liittyvät myös Amandeep Singhin perimmäiset tavoitteet. Hän on huolissaan niin ihmisten asemasta organisaatioissa kuin koko ihmiskunnastamme ja ympäristöstämme.

– Haluaisin olla mukana tekemässä tieteellistä läpimurtoa, jonka kaupallistaminen tekee maailmastamme kaikille paremman paikan elää ja joka palauttaa maapalloa tilaan, jossa se oli ennen kuin aloimme pilata sitä. Toinen unelmani on työllistää paljon ihmisiä ja näyttää omalla esimerkillä, miten heitä pitää kohdella ihmisinä, ei vain rahaa tekevinä esineinä. Johtajuuden ongelma sekä yrityksissä että yliopistoissa on se, että osaamme johtaa projekteja, mutta emme ihmisiä, sanoo Amandeep Singh.

Materiaalitieteilijänä hän tutkii, miten atomit yhdistyvät aivan uusiksi aineiksi ja miten niiden avulla voi parantaa ihmisten elämää.

– Uusia nanomateriaaleja synnytetään laserin ja ylikriittisen hiilidioksidin avulla kiinteän materiaalin pintaan. Ilmiö tapahtuu auringon pintalämpötilaa vastaavassa kuumuudessa ja paineessa, johon verrattuna timanttien puristuminen on lasten leikkiä. Se kuulostaa täydelliseltä katastrofin reseptiltä, mutta niin saadaan aikaan esimerkiksi itsestään puhdistuvia ja antibakteerisia pintoja.

Diplomi-insinööriksi ja TTY:n tohtorikouluun

Singh tuli TTY:lle kandidaatin opintojensa jälkeen elokuussa 2013, yhtaikaa neljä vuotta vanhemman isoveljensä kanssa. Mieli oli Pohjois-Amerikkaan, mutta siellä opiskelu oli kallista ja taloudellisesti huonot ajat aiheuttivat huolta tulevasta työllistymisestä.

– Veljeni hyväksyttiin myös Aaltoon, mutta minulle siellä ei ollut materiaaliopin vaihtoehtoa. Ja koska isoveljet huolehtivat pikkuveljistä, tulimme molemmat Tampereelle. Elektroniikan diplomi-insinööriksi valmistunut veli työskentelee nyt Vaasassa.

TTY-opintojensa alussa Singh ehti turhautua helppoihin kursseihin ja parhaisiin arvosanoihin.

– Kun sitten yhdestä keraamikurssista tuli nelonen, ajattelin että siinä on mahdollista kehittyä. Siitä saakka olen keskittynyt keraameihin. DI-opintojen loppuvaiheessa en enää edes miettinyt arvosanoja, sillä töitä oli paljon. Olin hakenut TTY:n tohtorikoulupaikkaa, jonka saamiseksi diplomityön piti valmistua joulukuussa 2014.

Ehto täyttyi. Nyt Singhillä on menossa neljäs vuosi väitöksen parissa, ja ”iso kirjan” artikkelikokoelma on valmis tämän vuoden loppuun mennessä – toivottavasti ja siitä huolimatta, että myös opetustyö vie paljon aikaa. Singh opettaa jo kolmatta vuotta kurssia, jonka opiskelijat ovat rankanneet yhdeksi koko laitoksen parhaista.

– Palautteen perusteella opiskelijat pitävät demoista ja harjoituksista laboratoriossa. He sanovat myös, että intohomoni opettamiseen näkyy. En halua rajoittaa opetusta vain aiheeseen liittyviin käsitteisiin, vaan yhdistän ne siihen, mitä maailmankaikkeudessa tapahtuu, vähän kuin luonnonfilosofi.

Epäonnistuminen on välttämätöntä

Singhille elämä ei ole itsestäänselvyys, vaan jokainen herääminen on lahja. Kiitollisuuden aiheitakin on paljon, alkaen omasta perheestä. Jopa marraskuussa hän sanoo olevansa joka päivä onnellinen siitä, että Suomi on toivottanut hänet tervetulleeksi ja että hän on täällä voinut ansaita elantonsa ja auttaa sen ansioista myös vanhempiaan.

– Olen todella kiitollinen vanhemmilleni, ystävilleni ja kollegoilleni, joiden ansiosta olen voinut kehittyä. Kuvaukset 1600- ja 1700-luvun sikhitaitelijoiden kovasta elämästä ovat opettaneet, kuinka helppoa meidän elämämme on. Ja silti valitamme niin paljon. Minä haluan valittaa vähemmän ja tehdä enemmän. Herään joka aamu asenteella Let’s do it!

Singh vaatii itseltään paljon myös urheilijana, mistä seurauksena on ollut kerran pahasti loukkaantunut selkä ja kahdesti nyrjähtäneet nilkat. Takaiskut ovat hiljentäneet vauhtia vain hetkeksi.

– Virheet ja haaverit ovat osa elämää, ja epäonnistuminen on välttämätöntä. Oleellista on korjata asiat ja mennä eteenpäin.

Sama koskee tiedettä, missä suuret onnistumiset ovat harvassa ja kovan työn takana. Singh allekirjoittaa sanonnan, jonka mukaan tieteessä on kysymys kulkemisesta epäonnistumisesta epäonnistumiseen menettämättä intohimoaan.

Teksti: Kati Vastamäki
Kuva: Mika Kanerva

 
Kerro kaverille
Sydän sykkii kuoppalevyllä
Sydän sykkii kuoppalevyllä
2/2018
Sydän sykkii kuoppalevyllä
Jos vaalit uniaikaasi, et ota
Jos vaalit uniaikaasi, et ota
2/2018
Jos vaalit uniaikaasi, et ota
Kokeessa kone kuulee tarkemmin kuin sinä
Kokeessa kone kuulee tarkemmin kuin sinä
2/2018
Kokeessa kone kuulee tarkemmin kuin sinä
Leikkaussalihenkilökunta altistuu haitallisille määrille pienhiukkasia
Leikkaussalihenkilökunta altistuu haitallisille määrille pienhiukkasia
2/2018
Leikkaussalihenkilökunta altistuu haitallisille määrille pienhiukkasia
TTY sijoittaa vastuullisesti
TTY sijoittaa vastuullisesti
2/2018
TTY sijoittaa vastuullisesti
Ihminen ratkaisee uudessa Tampereen yliopistossa
Ihminen ratkaisee uudessa Tampereen yliopistossa
2/2018
Ihminen ratkaisee uudessa Tampereen yliopistossa
Tietokone bakteerien sisälle
Tietokone bakteerien sisälle
2/2018
Tietokone bakteerien sisälle
Laitelahjoitus tukee lääketieteen tekniikan opetusta
Laitelahjoitus tukee lääketieteen tekniikan opetusta
2/2018
Laitelahjoitus tukee lääketieteen tekniikan opetusta
ALD-teknologialla tehdään huipputehokkaita aurinkokennoja
ALD-teknologialla tehdään huipputehokkaita aurinkokennoja
2/2018
ALD-teknologialla tehdään huipputehokkaita aurinkokennoja
Lisää laitteita, lisää dataa – ja kriittisiä tutkimusongelmia
Lisää laitteita, lisää dataa – ja kriittisiä tutkimusongelmia
2/2018
Lisää laitteita, lisää dataa – ja kriittisiä tutkimusongelmia
Keitä professorimme ovat?
Keitä professorimme ovat?
2/2018
Keitä professorimme ovat?

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi