1/2018

Teknologia koiran tulkiksi

Ennen koirat olivat talonvahteja, nyt rakkaita perheenjäseniä. Moni koiranomistaja haluaisi ymmärtää lemmikkiään paremmin. Turre-hankkeessa kehitetään teknologiaa, jolla pääsee lähemmäs lemmikkinsä sielunelämää.

Koira ja mittalaitteet

 

Viime kesän datankeräystutkimuksessa koirat pääsivät toteuttamaan yksinkertaisia ennalta suunniteltuja tehtäviä. Tehtävien aikana koirilta kerättiin liikeinformaatiota usealla kaupallisella aktiivisuusmittarilla sekä TTY:llä kehitetyllä SpiritCor9D-mittalaitteella, joka aktiivisuusdatan lisäksi kykenee mittaamaan myös sydämen EKG-signaalia ja hengitystä.

 

Turre ja Toivoset 2.0

  • Tutkii ja kehittää teknologiaa ja digipalveluita, jotka tukevat ihmisen ja koiran vuorovaikutusta, vievät koirien hyvinvoinnin mittaamisen älykkäämmälle tasolle ja helpottavat koiraperheiden arkea.
  • Tavoitteena on myös koota ja vahvistaa koiraperheiden älyratkaisujen ympärille muodostuvaa suomalaista bisnesekosysteemiä.
  • Kesto: 2016–2018
  • Rahoitus: Business Finland (entinen Tekes), yliopistot
  • Neljä tutkimusryhmää Tampereen teknillisestä yliopistosta, Tampereen yliopistosta ja Helsingin yliopistosta.
  • Vetcare Oy:llä ja Best Friend Group Oy:llä on hankkeen rinnalla omat yrityshankkeet. Lisäksi hankkeen toteutusta tukevat muiden muassa Smart Dog, Kaunila, Suomen Agilityliitto, Eläinklinikka EHYT, Petsofi, FitDog Finland, Three Plus Group ja Lymed.
 

Minulla on kaksi veljeä. Viime vuodet minulla on ollut myös sisko. Siskollani Ellillä on neljä jalkaa ja iloisesti heiluva häntä, mutta muuten varsin ihmismäiset toiveet, tarpeet ja ajatukset, ainakin jos vanhemmiltani kysytään. Elli tykkää päiväunista ja automatkailusta, mutta inhoaa ilotulitteita ja yksinoloa kotona. Elli kallistelee ymmärtäväisesti päätään, kun sille jutellaan, mutta puhua se ei osaa. Miten vanhempani voisivat vielä paremmin ymmärtää karvaisen lapsensa tarpeita?

– Ihmisten suhde lemmikkeihin on muuttunut. Niistä on tullut perheenjäseniä, joista pidetään huolta kuin ihmisistä, ja joita halutaan ymmärtää yhä paremmin, tenure track -professori Antti Vehkaoja TTY:n biolääketieteen tekniikan tiedekunnasta pohtii.

Vehkaoja on mukana kolmen yliopiston yhteisessä Turre ja Toivoset 2.0 -hankkeessa, jossa tutkitaan ja kehitetään teknologiaa ihmisen ja koiran välisen vuorovaikutuksen parantamiseen. Koska Elli ja sen lajitoverit eivät luultavasti opi puhumaan vielä lähiaikoina, apua koirien ymmärtämiseen etsitään erilaisista fysiologisista mittauksista ja niiden paremmasta tulkinnasta.

Turre-hankkeessa Tampereen yliopistossa tutkitaan koiran omistajien näkökulmaa muun muassa haastatteluiden ja käytettävyystutkimusten avulla sekä autetaan suomalaisia eläinliiketoiminta-alueen yrityksiä löytämään toisensa ja verkostoitumaan. Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan tutkimusryhmä huolehtii koirilla tehtävien mittausdata-aineistojen keräämisestä sekä osaltaan niiden tulkinnasta koiran mielentilojen ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Tampereen teknillisessä yliopistossa sulautettujen järjestelmien, anturitekniikan ja fysiologisten mittausten asiantuntijat kehittävät menetelmiä datan keräämiseen ja analysointiin.

Haasteena karvaisuus

TTY:n tutkijat etsivät Turre-hankkeessa menetelmiä koiran aktiivisuuden luokitteluun. Niiden avulla saataisiin muun muassa tietää, mitä koira tekee päivän mittaan yksin ollessaan: käveleekö, juoksenteleeko, nukkuuko. Myös fysiologisiin mittauksiin, kuten sykkeen ja sykevälin mittaamiseen, kehitetään mittaus- ja anturitekniikkaa.

– Koiriin voidaan periaatteessa käyttää samoja menetelmiä, joita on kehitetty ihmisten aktiivisuuden ja ruumiintoimintojen seuraamiseen, mutta on yksi iso ero: turkki. Esimerkiksi tavallinen sykevyö ei sellaisenaan toimi, vaan tarvitaan omanlaisia antureita, Vehkaoja kertoo.

Löytyykö Ellin joululahjapaketista siis pian älypanta, samanlainen kuin aktiivisuusrannekkeet vanhempien ranteissa?

– Saattaa hyvin löytyä. Paremmin toimivia älypantoja voitaisiin käyttää koirien hyvinvoinnin parantamiseen ja myös eläinlääketieteen avuksi, Vehkaoja sanoo.

Omistajakin kaipaa koulutusta

Koirien käyttäytymisen ymmärtämiseen ei riitä pelkkä teknologia, vaan mittaustuloksia täytyy oppia tulkitsemaan oikein. Helsingin yliopiston tutkimusryhmän järjestämissä tutkimuksissa vapaaehtoiset koiranomistajat voivat koirineen osallistua tutkimuksiin, joissa mitataan koirissa ilmeneviä emotionaalisia sekä fysiologisia muutoksia esimerkiksi silloin, kun omistajat jättävät ne yksin. Tulosten avulla voidaan ymmärtää paremmin koirien eroahdistusta ja kehittää siihen apuja.

Turre-hankkeessa kehitettäviä menetelmiä voidaan käyttää myös omistajien kouluttamiseen.

– Yksi koirien isoista terveydellisistä ongelmista on ylipaino. Koska koirat eivät voi itse valita aktiivisuutensa määrää ja ruokavaliotaan, teknologian avulla koiran omistajalle voidaan näyttää, kuinka paljon koiran pitäisi syödä ja liikkua voidakseen hyvin.

– Omistajat voivat myös oppia harrastuskoiristaan. Kiihtyvätkö esimerkiksi agilityä harrastavat koirat liikaa, palautuvatko ne kunnolla?

Elli

 

Elli oletetussa lempipuuhassaan, päiväunilla.

 

Lemmikkibisneksen kovimpaan kärkeen

Agility-koirien palautuminen treeneistään tai Ellin eroahdistus saattavat kuulostaa kevyemmän sarjan tutkimusaiheilta, mutta ne iskevät nyt suoraan kysyntään. Turre-hanke käynnistyi vuonna 2016 Tekesin Challenge Finland -kilpailusta, jossa etsitään uudenlaista liiketoimintaa, ja Tekes, nykyinen Business Finland rahoittaa tutkimusta vielä kuluvan vuoden ajan.

– Lemmikkibisneksessä liikkuu iso raha ja teknologialla voi nousta bisneksen kovimpaan kärkeen. Teknologiaosaaminen ja tutkimus voivat olla suomalaisyrityksille avaintekijöitä kansainvälistymisessä, Antti Vehkaoja sanoo.

Tutkimuksessa kaikki liittyy kaikkeen, ja se, mikä auttaa Elliä, auttaa usein myös ihmisiä.

– Eräs tohtorikoulutettavamme tutkii väitöskirjatyössään sydänsoluryppäiden monitorointia. Hän pystyy hyödyntämään Turre-hankkeessa kehittämiään signaalinkäsittelymenetelmiä myös ihmispuolen tutkimuksessaan.

Teksti: Sanna Kähkönen
Kuvat: Sanni Somppi ja Leena Schildt

 
Kerro kaverille
Silkkaa viihdettä ja kriittistä turvallisuutta
Silkkaa viihdettä ja kriittistä turvallisuutta
1/2018
Silkkaa viihdettä ja kriittistä turvallisuutta
Tietokonenäön terävöittäjä odottaa arkista tekoälyä
Tietokonenäön terävöittäjä odottaa arkista tekoälyä
1/2018
Tietokonenäön terävöittäjä odottaa arkista tekoälyä
Tiedettä omin käsin ja yhdessä
Tiedettä omin käsin ja yhdessä
1/2018
Tiedettä omin käsin ja yhdessä
Pidä jalat maassa, kun viet tietoja pilveen
Pidä jalat maassa, kun viet tietoja pilveen
1/2018
Pidä jalat maassa, kun viet tietoja pilveen
Tuoksut avuksi julkisilla paikoilla suunnistamiseen
Tuoksut avuksi julkisilla paikoilla suunnistamiseen
1/2018
Tuoksut avuksi julkisilla paikoilla suunnistamiseen
Luonnontieteiden ja insinööritieteiden kohtauspisteessä
Luonnontieteiden ja insinööritieteiden kohtauspisteessä
1/2018
Luonnontieteiden ja insinööritieteiden kohtauspisteessä
TTY, Tieto ja CA Technologies kehittämään yhteistyörobotteja
TTY, Tieto ja CA Technologies kehittämään yhteistyörobotteja
1/2018
TTY, Tieto ja CA Technologies kehittämään yhteistyörobotteja
Materiaalitutkimus ottaa digiloikan
Materiaalitutkimus ottaa digiloikan
1/2018
Materiaalitutkimus ottaa digiloikan

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi