3/2017

Vesi vei insinöörin Intiaan

Vesialan osaaminen siivitti Laura Inhan kolmeksi vuodeksi Maailmanpankin leipiin Intiaan ja Washingtoniin. Nyt työn alla on väitöskirja, joka voi auttaa vesihuoltopalveluita varautumaan ilmastonmuutokseen, ikääntyvään vesi-infrastruktuuriin ja maaltapakoon.

Laura Inha

 

Laura Inha kollegansa Mili Varughesen kanssa kesällä 2014 Bhilwarassa, Rajasthanin osavaltiossa tutustumassa Drinking water security Pilot-projektiin, jossa tavoitteena oli vesivarojen, erityisesti pohjaveden, kestävämpi käyttö.

 

KUKA? Laura Inha, 34

 • Tutkinnot:
  Diplomi-insinööri, TTY 2010
  Jatko-opiskelijana TTY:llä
 • Työura:
  Ramboll 2009-2014
  Maailmanpankissa Junior Professional Officer 2014–2017
 • Perhe ja harrastukset: Naimisissa, harrastaa musiikkia ja tanssia.
 • OHO: Kilpaili MM-tasolla ratamelonnassa
 

Laura Inha valmistui TTY:ltä diplomi-insinööriksi vuonna 2010 erikoisalanaan vesi ja ympäristö. Työskenneltyään muutamia vuosia konsulttina Rambollilla hän haki ja pääsi mukaan YK:n Junior Professional Officer (JPO) -ohjelmaan, johon valitaan alle 32-vuotiaita, sopivan yliopistokoulutuksen saaneita nuoria ammattilaisia eri aloilta. Inhan pestiin kuului YK:n Maailmanpankin tukemiin hankkeisiin liittyvä vesialan tekninen tuki New Delhissä, Intiassa.

– Maailmanpankki rahoittaa erilaisia kehitysapuhankkeita. Rahoitukseen kuuluu itse lainan lisäksi myös tukea hankkeen toteuttamiseen. Vähän kuin jos asuntolainen mukana saisi myös asiantuntijan neuvomaan, miten remontti kannattaa toteuttaa, mistä palkata parhaat tekijät ja millaisia sudenkuoppia välttää, Laura Inha selittää.

Hän työskenteli erityisesti kahden hankkeen parissa. Ensimmäisessä oli tavoitteena parantaa Intian maaseudun sanitaatiotilannetta. Työsarkaa riittää, sillä maassa noin 600 miljoonaa ihmistä ei käytä vessoja.

– Intia haluaisi, että kaikki alkaisivat käyttää vessoja, sillä puutteellinen sanitaatio aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia. Kyse ei kuitenkaan ole vain siitä, ettei vessoja olisi – joissain paikoin niiden käyttöä esimerkiksi pidetään epäterveellisinä. Ongelma ei siis ratkea pelkällä lisävessojen rakennuksella, vaan tarvitaan myös paljon tietoa ja keinoja, joilla käyttäytymistä voidaan muuttaa.

Toinen Inhaa Intiassa työllistänyt hanke oli kansallinen pohjavesiprojekti. Intiassa pohjavettä käytetään monin paikoin enemmän kuin sitä ehtii muodostua, jolloin juoma- ja kasteluvesi loppuvat. Myös pohjaveden laadun kanssa on ongelmia. Hankaluutena kuitenkin on, että jokainen Intian 29:stä osavaltiosta päättää itsenäisesti vesipolitiikastaan. Maailmanpankin tuella yritetään nyt rakentaa järkevää yhtenäistä menettelyä ja laadun testausta.

– Tässäkään ei ole kysymys pelkästään poliittisesta päätöksenteosta ja järjestelmän luomisesta, vaan tarvitaan myös muutosta käyttäytymiseen. Esimerkiksi kastelumenetelminä voitaisiin käyttää perinteisen tulvittamisen sijaan muita, vettä säästävämpiä menetelmiä, Inha kertoo.

Intia-faktori toi yllätyksiä

Laura Inha vietti Intiassa JPO-ohjelman parissa kaksi vuotta. Työpäiviin mahtui toimistotyötä, asiakastapaamisia, konferenssien ja koulutusten järjestämistä, materiaalien tuottamista ja maastokäyntejä maaseudun kylissä.

– Työssä oli tärkeää tuntea alan teknisiä asioita laajasti, jotta osasi tehdä arviointeja ja ehdottaa sopivia menetelmiä. Varsinaista ”hard core -insinööreilyä”, detaljitason suunnittelua, oli vähemmän, Inha nauraa.

Suurimmat yllätykset työssä tuotti itse maa ja sen tavat eli Intia-faktori, kuten Inha sitä kutsuu. Moni asia tapahtui ad hoc. Työkenttä näytti suomalaisesta ajoittain kaoottiselta ja aikakäsitys ameebamaiselta. Parhaiten asiat hoituivat kasvokkain tapaamalla.

Laura Inha

 

Intiassa asioita ei voida ratkaista vain poliittisella päätöksenteolla, vaan tarvitaan asenteiden ja käyttäytymisen muutosta, Laura Inha kertoo.

 

– Intiassa know-who on usein tärkeämpää kuin know-how, Inha kertoo mentorinsa neuvoneen.

Intian-vuosien jälkeen Inhan työskenteli vielä vuoden Maailmanpankin pääkonttorilla Washingtonissa, Yhdysvalloissa.

– Oli todella hyödyllistä nähdä sekä paikallisen maatoimiston elämää ja kenttätyötä, että pääkonttorin vilinää. Kokonaisuudessa ohjelmassa työskentely oli mahtava mahdollisuus kerätä kansainvälistä kokemusta ja tutustua ihmisiin, Inha sanoo.

Ohjeita vesilaitosten johtajille

Intian-kokemukset päätyvät osaksi Laura Inhan väitöskirjaa, jonka olisi tarkoitus valmistua vuonna 2019. Ensi syksynä Inha lähtee työstämään väitöskirjaansa Valle Foundationin stipendillä Seattleen, joka on tunnettu vesialan osaamisestaan. Väitöskirjan aiheena ovat kestävät ja toimintavarmat vesihuoltopalvelut, joihin kuuluvat juomavesi, jätevedet, sanitaatio ja hulevedet.

– Ilmastonmuutoksen myötä luonnonkatastrofit, kuten tulvat ja kuivuus, lisääntyvät ja ihmisiä muuttaa kaupunkeihin. Samaan aikaan vesi-infra vanhenee. Miten tähän voitaisiin varautua järkevästi? Tarkoitus ei ole kehittää uusia vimpaimia, vaan kerätä hyviä käytäntöjä, kuten ohjeita vesilaitosten päätöksenteon tueksi, Inha suunnittelee.

Teksti: Sanna Kähkönen
Kuvat: Laura Inhan arkisto

 
Kerro kaverille
Sydämen rytmihäiriöt paljastuvat jo ensimetreillä
Sydämen rytmihäiriöt paljastuvat jo ensimetreillä
3/2017
Sydämen rytmihäiriöt paljastuvat jo ensimetreillä
Savu paljastaa syöpäkudoksen
Savu paljastaa syöpäkudoksen
3/2017
Savu paljastaa syöpäkudoksen
Keinoiiris reagoi valoon kuin ihmissilmä
Keinoiiris reagoi valoon kuin ihmissilmä
3/2017
Keinoiiris reagoi valoon kuin ihmissilmä
Avatar näyttää, miten fysioterapian liikkeet tehdään
Avatar näyttää, miten fysioterapian liikkeet tehdään
3/2017
Avatar näyttää, miten fysioterapian liikkeet tehdään
Älysormus avuksi tietotyön kehittämiseen
Älysormus avuksi tietotyön kehittämiseen
3/2017
Älysormus avuksi tietotyön kehittämiseen
Hyviä uutisia Mustille, Pollelle ja pian meille kaikille
Hyviä uutisia Mustille, Pollelle ja pian meille kaikille
3/2017
Hyviä uutisia Mustille, Pollelle ja pian meille kaikille
BioMediTechiin monikudosmallintamisen huippuyksikkö
BioMediTechiin monikudosmallintamisen huippuyksikkö
3/2017
BioMediTechiin monikudosmallintamisen huippuyksikkö
Hyvä peli opettaa ajattelemaan ja toimimaan
Hyvä peli opettaa ajattelemaan ja toimimaan
3/2017
Hyvä peli opettaa ajattelemaan ja toimimaan
Mistä on menestyksekäs tutkimusyhteisö tehty?
Mistä on menestyksekäs tutkimusyhteisö tehty?
3/2017
Mistä on menestyksekäs tutkimusyhteisö tehty?
Tekniikan brändi saa voimaa yhteistyöstä
Tekniikan brändi saa voimaa yhteistyöstä
3/2017
Tekniikan brändi saa voimaa yhteistyöstä
Massadatasta käytettävää tietoa
Massadatasta käytettävää tietoa
3/2017
Massadatasta käytettävää tietoa
Kävelyllä toisessa maailmassa
Kävelyllä toisessa maailmassa
3/2017
Kävelyllä toisessa maailmassa
Hallintojohtaja toi uuden, teollisuutta tukevan tutkimuskulttuurin yliopistoihin
Hallintojohtaja toi uuden, teollisuutta tukevan tutkimuskulttuurin yliopistoihin
3/2017
Hallintojohtaja toi uuden, teollisuutta tukevan tutkimuskulttuurin yliopistoihin
Maailman mielenkiintoisimmalla toimialalla
Maailman mielenkiintoisimmalla toimialalla
3/2017
Maailman mielenkiintoisimmalla toimialalla

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi