3/2017

Hyviä uutisia Mustille, Pollelle ja pian meille kaikille

Askel Healthcare tuo markkinoille biohajoavan istutteen, jolla voi korjata nivelkivuista kärsivien eläinten rustovaurioita ja ennaltaehkäistä nivelrikkoa. Eläimet pääsevät heti jaloilleen istutteen asentamisen jälkeen, ja niiden omistajat voivat huokaista helpotuksesta.

Istute

 

Tutkijoiden kehittämä, pian markkinoille saatava COPLA Scaffold™ on niveleen kohdistuvaan kuormitukseen mukautuva istute, joka palautuu hyvin sekä staattisesta (seisominen paikallaan) että syklisestä (esimerkiksi käveleminen) kuormituksesta.

 

Askel Healthcare on TTY:n ja Helsingin yliopiston tutkijoiden keväällä 2017 perustama startup-yritys, jolla on vahvaa osaamista ortopediasta, solubiologiasta, materiaali- ja tekstiilitekniikasta, biomateriaaleista ja kudosteknologiasta. Seitsemän vuoden tutkimustyön jälkeen tutkijat ovat onnistuneet kehittämään ratkaisun eläinten painoakantavien nivelten – esimerkiksi polven – rustovaurioiden korjaamiseen ennen kuin vaurio kehittyy nivelrikoksi.

Useat koirat ja hevoset joudutaan lopettamaan nivelongelmista johtuvan pitkäaikaisen kivuliaisuuden ja liikuntakyvyn heikkenemisen takia. Siksi on tärkeää, että asiaan voidaan vaikuttaa jo varhaisessa vaiheessa.

Askel Healthcare

  • Tampereella ja Helsingissä toimiva startup-yritys, perustettu maaliskuussa 2017.
  • Perustajilla TTY:n ja HY:n tutkijatausta.
  • Viidellä työntekijällä on erityisosaamista ortopediasta, solubiologiasta, materiaali- ja tekstiilitekniikasta, biomateriaaleista ja kudosteknologiasta.
  • Tuote: COPLA Scaffold™, biohajoava, muotoiltava levymäinen komposiitti-istute.
  • Käyttötarkoitus: Eläinten painoakantavien nivelten rustovaurioiden korjaaminen ja nivelrikon ennalta ehkäisy.
 

Kuormaan mukautuva, biohajoava istute

– Tuotteemme on nimeltään COPLA Scaffold™. Se on eläinlääkäreiden käyttöön tarkoitettu muotoiltava, levymäinen komposiitti-istute, jonka voi leikata haluttuun kokoon ja tarvittaessa myös pinota päällekkäin, kertoo Askel Healthcaren tekninen johtaja Anne-Marie Haaparanta.

COPLA Scaffold™ on niveleen kohdistuvaan kuormitukseen mukautuva istute, joka palautuu hyvin sekä staattisesta (seisominen paikallaan) että syklisestä (esimerkiksi käveleminen) kuormituksesta. Biohajoavasta polylaktidista ja ei-eläinperäisestä kollageenista valmistettu istute asennetaan paikoilleen vaurioituneeseen niveleen esimerkiksi tähystysleikkauksella, jonka jälkeen eläin pääsee heti jaloilleen. Istutteeseen tulee soluja luuytimestä, ja istutteen erityisrakenteen vuoksi solut kykenevät muodostamaan uutta nivelrustokudosta. Vuodessa-parissa istute hajoaa itsestään elimistössä, ja jäljelle jää ainoastaan uutta rustokudosta, Haaparanta kuvailee.

TUTL-rahoitus mahdollisti yrittäjiksi ryhtymisen

Yrittäjiksi ryhtyminen on saanut tutkijoiden maailmankuvan kääntymään 180 astetta.

– Emme olisi voineet lähteä suureen hyppyyn tutkijoista yrittäjiksi ilman Tekesin TUTL (Tutkimusideoista uutta tietoa ja liiketoimintaa) -rahoitusta. Se on auttanut meitä ratkaisevasti.

Askel Healthcaren perustaneet tutkijat saivat tutkimustyöhönsä TUTL-rahoitusta kaksi kertaa. Ensin heille myönnettiin 260 000 euroa vuosina 2013–2014 toteutettuun projektiin, jonka aikana he kiteyttivät liikeideansa ja kaupallistamissuunnitelmansa. Toinen, 1,4 miljoonan euron TUTL-rahoitus myönnettiin vuosiksi 2015–2016. Mittava projektirahoitus mahdollisti muun muassa sioilla tehdyt, kalliit suureläinkokeet.

Voitto vuoden 2015 SLUSHissa ensimmäistä kertaa järjestetyssä Science Pitching kilpailussa vahvisti edelleen tutkijoiden itseluottamusta.

Askel Healthcare

 

Askel Healthcaren tiimiläiset ovat tyytyväisiä siihen, kuinka hyvin kahden yliopiston tutkijoiden välinen yhteistyö voi toimia. – Materiaalitieteilijät eivät voi kehittää hyvää tuotetta, elleivät saa palautetta solubiologeilta, summaa yrityksen tekninen johtaja Anne-Marie Haaparanta. Kuvassa vasemmalta Virpi Muhonen, Kaisa Laine, Anne-Marie Haaparanta, Constance Trouvé ja Laura Johansson.

 

Myynti alkaa syyskuussa

Askel Healthcaren valmistaman istutteen myynti alkaa syyskuussa. Tuotetta myydään alussa suoramyyntinä yrityksen omalle eläinlääkäriverkostolle, jonka kanssa yritys tekee yhteistyötä. Kohderyhmää ovat ortopedisiä leikkauksia tekevät eläinlääkärit.

– Meillä on käynnissä joukkorahoituskampanja, jonka kautta hankittavalla rahoituksella pystytetään omat tuotantotilat ja keskitytään myynnin kasvatukseen. Syyskuussa aloitamme kliinisen laitetutkimuksen koirille Helsingissä, ja Yhdysvalloissa alkaa kliininen laitetutkimus hevosille, Haaparanta kertoo.

Myöhemmin kohderyhmänä myös ihmiset

Tuotteen käyttäjäkuntaa on myöhemmin tarkoitus laajentaa myös ihmisiin.

– Se on kallis ja aikaa vievä prosessi. Startup-yrityksenä meidän täytyy kehittää eläinpuolta ensin, jotta saamme asiat rullaamaan. Yritämme tehdä asiat niin, että voimme hyödyntää keräämäämme eläinpotilasdataa myös ihmispuolella. Siihen kulunee muutamia vuosia.

Rustokudos ei juuri uudistu itsestään. Ikääntyvän väestön määrä kasvaa ja ylipaino pahentaa nivelongelmia. Kyseessä on valtava lääketieteellinen ongelma, joka alentaa elämän laatua moneksi vuodeksi.

– Ortopedeillä ei tällä hetkellä ole rustovaurioiden korjaamiseen hyviä menetelmiä, joilla voitaisiin palauttaa ja ylläpitää kudoksen toimintakyky. Kun vauriota ei pystytä korjaamaan, se laajenee ja johtaa yleensä lopulta nivelrikkoon. Mutta meidän menetelmämme mahdollistaa rustovaurioiden korjaamisen silloin, kun ne ovat vielä pieniä. Se pitää ihmiset työkykyisinä pidempään, Haaparanta selittää.

Teksti: Leena Koskenlaakso
Kuvat: Askel Healthcaren arkisto

 
Kerro kaverille
Sydämen rytmihäiriöt paljastuvat  jo ensimetreillä
Sydämen rytmihäiriöt paljastuvat  jo ensimetreillä
3/2017
Sydämen rytmihäiriöt paljastuvat  jo ensimetreillä
Savu paljastaa syöpäkudoksen
Savu paljastaa syöpäkudoksen
3/2017
Savu paljastaa syöpäkudoksen
Keinoiiris reagoi valoon kuin ihmissilmä
Keinoiiris reagoi valoon kuin ihmissilmä
3/2017
Keinoiiris reagoi valoon kuin ihmissilmä
Avatar näyttää, miten fysioterapian liikkeet tehdään
Avatar näyttää, miten fysioterapian liikkeet tehdään
3/2017
Avatar näyttää, miten fysioterapian liikkeet tehdään
Älysormus avuksi tietotyön kehittämiseen
Älysormus avuksi tietotyön kehittämiseen
3/2017
Älysormus avuksi tietotyön kehittämiseen
BioMediTechiin monikudosmallintamisen huippuyksikkö
BioMediTechiin monikudosmallintamisen huippuyksikkö
3/2017
BioMediTechiin monikudosmallintamisen huippuyksikkö
Hyvä peli opettaa ajattelemaan ja toimimaan
Hyvä peli opettaa ajattelemaan ja toimimaan
3/2017
Hyvä peli opettaa ajattelemaan ja toimimaan
Mistä on menestyksekäs tutkimusyhteisö tehty?
Mistä on menestyksekäs tutkimusyhteisö tehty?
3/2017
Mistä on menestyksekäs tutkimusyhteisö tehty?
Tekniikan brändi saa voimaa yhteistyöstä
Tekniikan brändi saa voimaa yhteistyöstä
3/2017
Tekniikan brändi saa voimaa yhteistyöstä
Massadatasta käytettävää tietoa
Massadatasta käytettävää tietoa
3/2017
Massadatasta käytettävää tietoa
Kävelyllä toisessa maailmassa
Kävelyllä toisessa maailmassa
3/2017
Kävelyllä toisessa maailmassa
Hallintojohtaja toi uuden, teollisuutta tukevan tutkimuskulttuurin yliopistoihin
Hallintojohtaja toi uuden, teollisuutta tukevan tutkimuskulttuurin yliopistoihin
3/2017
Hallintojohtaja toi uuden, teollisuutta tukevan tutkimuskulttuurin yliopistoihin
Maailman mielenkiintoisimmalla toimialalla
Maailman mielenkiintoisimmalla toimialalla
3/2017
Maailman mielenkiintoisimmalla toimialalla
Vesi vei insinöörin Intiaan
Vesi vei insinöörin Intiaan
3/2017
Vesi vei insinöörin Intiaan

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi