2/2017

Tampere tuottaa tulevaisuuden kovimmat osaajat

Marianne Kukko

 

Tampere3 avaa opiskelijoille ainutlaatuisia mahdollisuuksia luoda uusia osaamisyhdistelmiä, jotka vastaavat tulevaisuuden työelämän tarpeisiin, kirjoittaa Tampere3-hankkeen projektijohtaja Marianne Kukko.

 

Tulevaisuustutkija ja eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan valiokuntaneuvos Olli Hietanen on todennut, että seuraavat kaksi vuosikymmentä muuttavat maailmaa enemmän kuin edelliset 200 vuotta. Samalla myös työ muuttuu. Samansuuntaisia ajatuksia kuultiin myös huhtikuussa Tampereen korkeakoulusäätiön perustamistilaisuudessa: yhteiskunnan osaajatarpeet muuttuvat ennennäkemätöntä vauhtia. Tampereen uudelle korkeakouluyhteisölle tämä on hieno mahdollisuus.

Tampere3:n valmistelutyössä yhtenä punaisena lankana on monialaisuus ja joustavat opintopolut. Vaikka Tampere3-korkeakoulut ovat tehneet aiemminkin yhteistyötä, on Tampere3 avaamassa niin yhteiskunnan kuin yksittäisten opiskelijoiden näkökulmasta aivan uusia mahdollisuuksia. Lakiesityksen mukaiset muutokset mahdollistavat entistä vapaamman ristiinopiskelun. Tämä luo perustan sille, että Tampere3-korkeakouluyhteisöstä valmistuu tulevaisuuden kovimmat osaajat.

Poikkeuksellisen monialaisen korkeakouluyhteisön jäseninä opiskelijoilla on mahdollisuus sekä nopeuttaa opintojensa suorittamista että rakentaa ainutlaatuisia, aitoa kilpailukykyä luovia monialaisia tutkintoja. Tuoreesti ajattelevissa opiskelijoissa on paljon potentiaalia aivan uusien yhdistelmien keksimiseen, mitkä saattavat avata näkökulmia niin tutkimukselle kuin työelämällekin. Tampere3:n tutkinnoilla pystytään vastaamaan vahvasti työelämän muuttuviin ja vielä jo ennakoimattomiin tarpeisiin. Syntyy tulevaisuuden osaajia.

Uuden rakentaminen ei olisi mahdollista ilman Tampere3-korkeakoulujen vahvaa nykyosaamista. Se säilyy tutkimuksen ja koulutuksen kivijalkana. Valinnanvapauden ja opintopolkujen lisääminen eivät ole siis hajottamassa valmistuvien vankkaa perusosaamista, mutta valmiudet työelämän muutoksiin ovat paremmat joustavien opintopolkujen ansiosta. Jatkossakin Tampereelta tulee valmistumaan diplomi-insinöörejä, mutta heillä on paremmat mahdollisuudet sisällyttää tutkintoonsa erilaisia painotuksia.

Tampere3:n mahdollisuuksien hyödyntäminen on kiinni niin Tampere3-korkeakouluyhteisön koulutuksen järjestäjistä ja sen opiskelijoista kuin työelämästäkin. Koulutuksen järjestäjien on luotava sellaiset puitteet, että opiskelijat pystyvät hyödyntämään mahdollisimman joustavasti monialaisen korkeakouluyhteisön mahdollisuuksia järkevin opintoajoin. Työelämältä puolestaan vaaditaan aitoa vuoropuhelua korkeakoulujen suuntaan – millaista osaamista toivotaan ja tarvitaan? Opiskelijoilta puolestaan vaaditaan rohkeutta etsiä ja löytää ainutlaatuisia polkuja, mitkä kaikki eivät välttämättä ole valmiiksi pureksittuja. Tällä yhteistyöllä varmistetaan, että Tampere3-korkeakouluyhteisöstä syntyy halutuimmat ja muutoskykyisimmät osaajat työelämän tarpeisiin nyt ja vielä vuosikymmenien päähän.

Marianne Kukko
Projektijohtaja, Tampere3-hanke

Kuva: Virpi Andersin

 
Kerro kaverille
CoreLab vauhdittaa rakennusalan digiloikkaa
CoreLab vauhdittaa rakennusalan digiloikkaa
2/2017
CoreLab vauhdittaa rakennusalan digiloikkaa
Kuinka saada esineiden internetin laitteet ja sovellukset ymmärtämään toisiaan?
Kuinka saada esineiden internetin laitteet ja sovellukset ymmärtämään toisiaan?
2/2017
Kuinka saada esineiden internetin laitteet ja sovellukset ymmärtämään toisiaan?
Kestävää, edullista, joustavaa
Kestävää, edullista, joustavaa
2/2017
Kestävää, edullista, joustavaa
Lisää kaasua teollisen internetin kehittämiseen
Lisää kaasua teollisen internetin kehittämiseen
2/2017
Lisää kaasua teollisen internetin kehittämiseen
Digitaalisuus auttaa ymmärtämään teollisuuden prosesseja
Digitaalisuus auttaa ymmärtämään teollisuuden prosesseja
2/2017
Digitaalisuus auttaa ymmärtämään teollisuuden prosesseja
Robotiikasta uusi pääaine
Robotiikasta uusi pääaine
2/2017
Robotiikasta uusi pääaine
Itseoppivat laskennalliset aivomallit avuksi keinoälyn kehitykseen
Itseoppivat laskennalliset aivomallit avuksi keinoälyn kehitykseen
2/2017
Itseoppivat laskennalliset aivomallit avuksi keinoälyn kehitykseen
Yrityskylästä reseptejä maailmanvalloitukseen
Yrityskylästä reseptejä maailmanvalloitukseen
2/2017
Yrityskylästä reseptejä maailmanvalloitukseen

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi