1/2017

Välillä seisten, välillä säkkituolissa

Kieliä opiskellaan TTY:llä nyt aivan uusissa tiloissa. Perusluokkien ja kaikuvien käytävien sijaan on eri tavoin kalustettuja tiloja, paljon yleistä tilaa, pieniä chat boxeja ja sohvaryhmiä – ja keittiö, johon kokoonnutaan viettämään teemailtoja ruuan ja kulttuurin pariin.

Kielikeskus

 

Lennokkaatkin ideat ovat toteutuneet TTY:n uudessa kielikeskuksessa, jonka suunnittelussa painotettiin opiskelijalähtöisyyttä.

 

Kielikeskukseen astutaan yleisen tilan avoimeen tunnelmaan. Pöytien ääressä ja nurkkauksissa voi työskennellä tai viipyillä muuten vain tapaamassa muita opiskelijoita ja opettajia. Tupakeittiössä tuoksuu välillä ruoka, välillä pulla. Kielitunteja pidetään lasiseinäisissä oppimistiloissa, ja yläkerran chat boxit sopivat ryhmätöihin tai vaikkapa tieteellisen kirjoittamisen opettamiseen.

Arkkitehtiopiskelijat Sara Voutilainen ja Eero Okkonen valmistautuvat ruotsin ammattiainekurssin suullisiin esityksiin yleisessä tilassa yhdessä muun opetusryhmän kanssa.

– Tulee positiivinen mieli, kun saa opiskella näin visuaalisessa ja kauniissa ympäristössä. Tila on viihtyisä ja valoisa, ja värit sopivat yhteen. Myös huonekalut ovat hyviä, niissä on hyvä istua ja työskennellä, arvioi Voutilainen.

– Tilat eivät ole tylsiä, vaan tarjoavat jotakin uutta kielitunneilla käymiseen. Liikuteltavat tuoli-pöytä-yhdistelmät ovat yllättävän ergonomisia ja tuovat avaruudellisilta tulevaisuuden fiilistä. Vaikka tunnin alussa kaikki tuntuvat pakkautuvan takaseinälle, ryhmätyöskentelyn alkaessa syntyy liikettä, kuvaa Okkonen.

Liike olikin yksi tavoitteista, kun kielikeskuksen tiloja suunniteltiin.

– Tilat kannustavat seisomaan ja liikkumaan. Täällä on korkeussäädettäviä pöytiä ja paikasta toiseen on helppo vaihtaa. Liike on hyvä paitsi terveydelle myös oppimiselle, sillä fyysinen aktiivisuus lisää verenkiertoa aivoihin, muistuttaa kielikeskuksen vetäjä Heidi Jauni.

Kielikeskus

 

Moderni oppimisympäristö, modernit kiikkustuolit.

 

Toiveet toteutuivat

Jauni kertoo, että uusia tiloja mietittiin usean päivän aikana osallistavaan suunnitteluun erikoistuneen Ideascoutin Charrette-työpajoissa, joita pidettiin Konetalon aulassa TTY:n kampuksella. Kielikeskuksen henkilökunnan ja arkkitehdin lisäksi ideoimassa saattoi käydä kuka tahansa ohikulkija.

– Silloin emme vielä tienneet, missä uudet tilamme sijaitsisivat, joten suunnittelun lähtökohtana olivat toiminnot. Jotkut ideat olivat aika lennokkaitakin, mutta arkkitehti on onnistunut suunnittelemaan tilan toiveisiin nähden tosi hyvin, toteaa Jauni.

Suunnittelu alkoi jo Jaunin edeltäjän, Heli Harrikarin aikana.

– Allekirjoitan hänen ajatuksensa täysin: pyrimme pois opettajakeskeisyydestä kohti opiskelijalähtöisyyttä. Halusimme joustavat tilat, joissa ei ole valmiita ratkaisuja, vaan jotka antavat mahdollisuuksia monenlaiseen yhdessä tekemiseen.

Saksaa Pakau Penkussa

– Esimerkiksi eilen kokoonnuimme saksan opiskelijoiden ja saksalaisten vaihto-opiskelijoiden kesken tupakeittiöön kokkaamaan ja puhumaan. Opiskelijat viihtyivät teemaillassa ja uusia ideoita syntyi, kertoo yliopisto-opettaja Claudia Rehwagen.

Kalustus- ja asennustyöt ovat vielä hieman kesken, mutta haitta on pientä, ja Rehwagen on ollut tyytyväinen tutustuessaan erilaisiin opetustiloihin.

– Olemme siirtyneet opetustiloista toisiin tutkimaan ja kokeilemaan, miten ne sopivat erilaisiin aktiviteetteihin. Esimerkiksi suullisella kurssilla syntyy rennompaa keskustelua Pakau Penkun säkkituoleilla kuin perinteisillä tuoleilla istuen. Pöytää taas kaivataan, kun kurssilla on kirjat ja pitää kirjoittaa.

Pakau Penku? Se on kylä Gambiassa ja yksi kielikeskuksen opetustiloista. Ne kaikki on nimetty oikeilla mutta oudoilla paikannimillä eri puolilta maailmaa, ja sekin idea syntyi aikanaan ideointityöpajoissa.

 

Kielikeskuksen tupakeittiö kutsuu kansainväliseen ajanviettoon.

 

– Yhteistilaan saadaan vielä esiintymislava, jolla voi esittää vaikka musiikkia tai teatteria, ehkä järjestää poetry slamin. Ja keittiön lähelle sopisi myös toivottu lukunurkkaus, jossa on erikielisiä ja eri vaikeustasojen tekstejä opiskelijoiden luettavaksi.

Tekniikka palvelee opetusta

– Kun kaikki saadaan viimeisteltyä, kielikeskuksessa tulee olemaan myös tiettävästi Pohjoismaiden ensimmäinen Christie Brio -esitysjärjestelmä, jonka avulla eri oppimistilojen näytöt saadaan langattomasti yhteyteen toisiinsa, kertoo Jauni.

Kirjoja ei ole kokonaan hylätty, mutta opetuksessa hyödynnetään paljon tekniikkaa, internetsisältöjä ja sähköistä materiaalia. Materiaalia luodaan myös itse. Sähkötaulut, iPadit ja dataprojektorit ovat arkipäivää, samoin esimerkiksi pelit ja visailut kielten opiskelussa.

– Tekniikka ei kuitenkaan ole itsetarkoitus, vaan opetuksessa mennään sisältö edellä. Tarkoitus on, että tekniikka palvelee meitä ja antaa opetukseen jotakin lisää, toteaa Rehwagen.

Teksti: Kati Vastamäki
Kuvat: Mika Kanerva

 
Kerro kaverille
Hippunen valoa riittää
Hippunen valoa riittää
1/2017
Hippunen valoa riittää
Kärpäsloukun idealla
Kärpäsloukun idealla
1/2017
Kärpäsloukun idealla
Tule sellaisena kuin olet
Tule sellaisena kuin olet
1/2017
Tule sellaisena kuin olet
Vahvuuksilla luodaan vaikuttavuutta
Vahvuuksilla luodaan vaikuttavuutta
1/2017
Vahvuuksilla luodaan vaikuttavuutta
TUT Industry Professor viihtyy rajapinnoilla
TUT Industry Professor viihtyy rajapinnoilla
1/2017
TUT Industry Professor viihtyy rajapinnoilla
Yritysyhteistyö kiinnosti Viron presidenttiä
Yritysyhteistyö kiinnosti Viron presidenttiä
1/2017
Yritysyhteistyö kiinnosti Viron presidenttiä
Sähkötehopiikki iskee illansuussa
Sähkötehopiikki iskee illansuussa
1/2017
Sähkötehopiikki iskee illansuussa
Tulevaisuuden kiertotalouden innovaatiot syntyvät poikkitieteellisesti
Tulevaisuuden kiertotalouden innovaatiot syntyvät poikkitieteellisesti
1/2017
Tulevaisuuden kiertotalouden innovaatiot syntyvät poikkitieteellisesti
Maitotölkin voi pian kierrättää biojätteessä
Maitotölkin voi pian kierrättää biojätteessä
1/2017
Maitotölkin voi pian kierrättää biojätteessä
Tiede veti Tampere-talon täyteen
Tiede veti Tampere-talon täyteen
1/2017
Tiede veti Tampere-talon täyteen

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi