1/2017

Vahvuuksilla luodaan vaikuttavuutta

Yliopiston täytyy tuntea omat vahvuutensa ja panostaa niihin. TTY:n rohkeat profilointivalinnat ovat onnistuneet.

Jarmo Takala

 

Professori Jarmo Takala aloitti TTY:n tutkimuksesta vastaavana vararehtorina vuoden 2017 alussa.

 

Viime vuoden lopulla Suomen Akatemia julkaisi Tieteen tila 2016 -raportin, joka kertoo Suomen tieteen tilan olevan vakaa ja maailman keskitason yläpuolella. Tieteen vaikuttavuuden todetaan olevan monipuolista. Tieteen tila -raportti ja kansainväliset rankingit näyttävät TTY:n tieteellisen tason ja tutkimustoiminnan näkyvyyden olevan nousujohteista. Yliopiston menestyminen tulevaisuudessa perustuu ennen kaikkea siihen, että yliopisto tuntee vahvuutensa ja uskaltaa panostaa niihin.

TTY onkin viime vuosina tehnyt rohkeita profilointivalintoja ja panostanut yliopiston tärkeimmän voimavaran, professorien, rekrytointeihin. Vuodesta 2012 lähtien TTY:llä on ollut käytössä uusien professorien rekrytointiin tenure track -järjestelmä. Sen kautta on viiden vuoden aikana palkattu 69 henkilöä eli kolmannes professorikunnasta, mikä on huima uudistumisvauhti TTY:n kokoiselle yliopistolle. Useita tenure track -rekrytointeja on parhaillaankin käynnissä.

Osaltaan uusiutumista on edesauttanut TTY:n hyvä menestyminen Suomen Akatemian yliopistojen profiloitumisen vahvistumiseen tarkoitetun rahoituksen hauissa. Tämä rahoitusmuoto tuli käyttöön 2014–2015, kun osa yliopistojen perusrahoitusta siirrettiin Suomen Akatemia kautta haettavaksi. TTY on hakenut rahoitusta strategiansa mukaisesti ensin älykkäisiin koneisiin ja terveysteknologiaan, valoon perustuviin teknologioihin ja nyt viimeisimmässä haussa kiertotalouden tutkimuksen vahvistamiseen.

Profilointia on tehty tiiviissä yhteistyössä sekä muiden tekniikan alan yliopistojen että erityisesti Tampereen yliopiston kanssa. Tampere3 onkin ollut kansainvälisen arviointipaneelin mielestä hyvin mielenkiintoinen tulokulma profilointiin ja tamperelaiset ovatkin pärjänneet hyvin kahdessa aikaisemmin järjestetyssä haussa. Tulevan uuden yliopiston menestys tulee rakentumaan tamperelaisten korkeakoulujen nykyisten vahvuuksien ennakkoluulottomiin yhdistelmiin.

TTY:n perinteisenä vahvuutena on ollut tieteen tuottaminen vaurauden ja hyvinvoinnin lähteeksi. TTY:ltä lähtöisin olevia yrityksiä on tiedossa 340 kappaletta, joista 180 on analysoitu vuosien 2010–2014 aikana työllistäneen 6100 henkilötyövuotta ja luoneet 1 200 miljoonan euron liikevaihdon.

Yritysyhteistyö on ollut ja on edelleen intensiivistä. Vuosina 2010–2015 TTY:llä hyväksyttiin 455 keksintöilmoitusta, joista 230 siirtyi yrityksiin. TTY on hienolla tiellä tuottaessaan tekniikkaa ihmisen ja ympäristön hyväksi

Jarmo Takala
TTY:n tutkimuksesta vastaava vararehtori

 
Kerro kaverille
Hippunen valoa riittää
Hippunen valoa riittää
1/2017
Hippunen valoa riittää
Kärpäsloukun idealla
Kärpäsloukun idealla
1/2017
Kärpäsloukun idealla
Tule sellaisena kuin olet
Tule sellaisena kuin olet
1/2017
Tule sellaisena kuin olet
TUT Industry Professor viihtyy rajapinnoilla
TUT Industry Professor viihtyy rajapinnoilla
1/2017
TUT Industry Professor viihtyy rajapinnoilla
Yritysyhteistyö kiinnosti Viron presidenttiä
Yritysyhteistyö kiinnosti Viron presidenttiä
1/2017
Yritysyhteistyö kiinnosti Viron presidenttiä
Sähkötehopiikki iskee illansuussa
Sähkötehopiikki iskee illansuussa
1/2017
Sähkötehopiikki iskee illansuussa
Tulevaisuuden kiertotalouden innovaatiot syntyvät poikkitieteellisesti
Tulevaisuuden kiertotalouden innovaatiot syntyvät poikkitieteellisesti
1/2017
Tulevaisuuden kiertotalouden innovaatiot syntyvät poikkitieteellisesti
Maitotölkin voi pian kierrättää biojätteessä
Maitotölkin voi pian kierrättää biojätteessä
1/2017
Maitotölkin voi pian kierrättää biojätteessä
Välillä seisten, välillä säkkituolissa
Välillä seisten, välillä säkkituolissa
1/2017
Välillä seisten, välillä säkkituolissa
Tiede veti Tampere-talon täyteen
Tiede veti Tampere-talon täyteen
1/2017
Tiede veti Tampere-talon täyteen

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi