Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.
Yliopiston täytyy tuntea omat vahvuutensa ja panostaa niihin. TTY:n rohkeat profilointivalinnat ovat onnistuneet.
Professori Jarmo Takala aloitti TTY:n tutkimuksesta vastaavana vararehtorina vuoden 2017 alussa.
Viime vuoden lopulla Suomen Akatemia julkaisi Tieteen tila 2016 -raportin, joka kertoo Suomen tieteen tilan olevan vakaa ja maailman keskitason yläpuolella. Tieteen vaikuttavuuden todetaan olevan monipuolista. Tieteen tila -raportti ja kansainväliset rankingit näyttävät TTY:n tieteellisen tason ja tutkimustoiminnan näkyvyyden olevan nousujohteista. Yliopiston menestyminen tulevaisuudessa perustuu ennen kaikkea siihen, että yliopisto tuntee vahvuutensa ja uskaltaa panostaa niihin.
TTY onkin viime vuosina tehnyt rohkeita profilointivalintoja ja panostanut yliopiston tärkeimmän voimavaran, professorien, rekrytointeihin. Vuodesta 2012 lähtien TTY:llä on ollut käytössä uusien professorien rekrytointiin tenure track -järjestelmä. Sen kautta on viiden vuoden aikana palkattu 69 henkilöä eli kolmannes professorikunnasta, mikä on huima uudistumisvauhti TTY:n kokoiselle yliopistolle. Useita tenure track -rekrytointeja on parhaillaankin käynnissä.
Osaltaan uusiutumista on edesauttanut TTY:n hyvä menestyminen Suomen Akatemian yliopistojen profiloitumisen vahvistumiseen tarkoitetun rahoituksen hauissa. Tämä rahoitusmuoto tuli käyttöön 2014–2015, kun osa yliopistojen perusrahoitusta siirrettiin Suomen Akatemia kautta haettavaksi. TTY on hakenut rahoitusta strategiansa mukaisesti ensin älykkäisiin koneisiin ja terveysteknologiaan, valoon perustuviin teknologioihin ja nyt viimeisimmässä haussa kiertotalouden tutkimuksen vahvistamiseen.
Profilointia on tehty tiiviissä yhteistyössä sekä muiden tekniikan alan yliopistojen että erityisesti Tampereen yliopiston kanssa. Tampere3 onkin ollut kansainvälisen arviointipaneelin mielestä hyvin mielenkiintoinen tulokulma profilointiin ja tamperelaiset ovatkin pärjänneet hyvin kahdessa aikaisemmin järjestetyssä haussa. Tulevan uuden yliopiston menestys tulee rakentumaan tamperelaisten korkeakoulujen nykyisten vahvuuksien ennakkoluulottomiin yhdistelmiin.
TTY:n perinteisenä vahvuutena on ollut tieteen tuottaminen vaurauden ja hyvinvoinnin lähteeksi. TTY:ltä lähtöisin olevia yrityksiä on tiedossa 340 kappaletta, joista 180 on analysoitu vuosien 2010–2014 aikana työllistäneen 6100 henkilötyövuotta ja luoneet 1 200 miljoonan euron liikevaihdon.
Yritysyhteistyö on ollut ja on edelleen intensiivistä. Vuosina 2010–2015 TTY:llä hyväksyttiin 455 keksintöilmoitusta, joista 230 siirtyi yrityksiin. TTY on hienolla tiellä tuottaessaan tekniikkaa ihmisen ja ympäristön hyväksi