Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.
Tieteen päivillä Tampere-talolla oli tarjolla laaja kattaus luentoja, korkeakoulujen tutkimusesittelyjä, robotteja ja planetaario. Pikkuprofessoritkin viihtyivät työpajoissaan.
Tampere-talon täysi Pieni sali kuunteli professori ilkka Niiniluodon ajatuksia aktiivisesta vanhuudesta.
Tammikuussa eri puolilla Suomea järjestettyjen Tieteen päivien ohjelma punoutui vapauden ja sen rajojen ympärille. Tampereella päiviä vietettiin 20.-21.1.2017 noin 3500 kävijän voimin. Tampere-talon viiden sadan kuulijan vetoinen Pieni Sali oli jatkuvasti joko lähes tai aivan täynnä, kun päivän puhujat paneutuivat hyvän elämän ja vanhuuden, teknologian tulevaisuuden sekä Suomen historian teemoihin.
Teknologian tulevaisuus ja rajat -kokonaisuudessa Sitran Resurssiviisas ja hiilineutraali yhteiskunta -hankkeen johtaja Mari Pantsar maalasi isoa kuvaa maailman kestävyyskriisistä ja siitä, miten siihen voidaan vaikuttaa.
– Jos kestävyyskriisiä ei saada ratkaistua, putoaa pohja pois kaikelta muulta, Pantsar sanoi.
Hiilineutraaliuden tavoittelussa valtiot, kaupungit ja yritykset ovat tärkeässä roolissa, mutta peräti 68 prosenttia kasvihuonekaasuista syntyy kotitalouksien valintojen tuloksena.
– Kansalaiset eivät pysty ratkaisemaan kestävyyskriisiä yksin, mutta ilman kansalaisia sitä ei pystytä ratkaisemaan, hän tiivisti.
Konenäköön perehtynyt yliopistonlehtori Heikki Huttunen TTY:ltä kertoi robottiautojen kehityksestä ja siitä, mitä hyötyä niistä voi olla, kun halutaan vähentää autojen määrää ja lisätä liikenneturvallisuutta. Automaatio lisää turvallisuutta ja tehokkuutta sekä parantaa tilankäyttöä.
– Robottiautot edistäisivät jakotaloutta: jos nykyisin perheessä pitää olla kaksi autoa, jatkossa riittäisi yksi tai ehkä jopa useamman talouden yhteinen. Robottiauto ei olisi aina väärässä paikassa, vaan yksi auto ehtisi vielä ihmiset töihin ja lapset harrastuksiin, Huttunen visioi.
Robottiautoihin liittyen tarvitaan vielä lisää tutkimusta sekä teknisten ratkaisujen että ihmisten asenteiden osalta.
– Teknologian tutkimiseen Suomi on mitä parhain paikka: jos konenäkö toimii Suomen marraskuussa, toimii se missä päin maailmaa vain, Huttunen sanoi.
– Tarvitaan myös tietoa siitä, miten ihmiset suhtautuvat automatisoituihin kulkupeleihin. Halutaanko ajamista luovuttaa koneelle? Kuinka rakas se oma auto on, ollaanko valmiita jakotalouteen, pohti lehtori Markus Pöllänen TTY:n Liikenteen tutkimuskeskus Vernestä.
Taru Koiviston seurue kokeili Tieteen päivillä virtuaalista seiväshyppyä.
Luentojen lisäksi Tieteen päivillä oli paljon muutakin nähtävää ja koettavaa. Ursan planetaariossa pääsi tutustumaan universumin ihmeisiin ja siihen, miltä maailmankaikkeus näyttää tulevaisuudessa. Korkeakoulut esittelivät tutkimustaan erilaisten demojen avulla. Ihmeteltävinä oli muun muassa lämpökamera, 3D-printteri, Nokia OZO -kamera sekä virtuaalitodellisuuslasit, joilla pääsi kokemaan kesällä Keskustorilla Suomi-Ruotsi-maaottelussa taltioituja seiväshyppyjä.
– Aivan huikea kokemus, kuin olisi leijaillut ja katsellut maailmaa muutaman metrin korkeudesta, Pälkäneeltä Tieteen päiville veljensä lasten kanssa lähtenyt Taru Koivisto tunnelmoi laseja kokeiltuaan.
Koivisto oli muutenkin hyvin innostunut päivien tarjonnasta.
– Erittäin kiinnostavaa! Sain täältä paljon ideoita ja hyviä neuvoja, joita voin hyödyntää myös työssäni opettajana. Lapset ovat myös viihtyneet erinomaisesti, Koivisto kertoi.
Lapsille oli Tieteen päivillä paljon omaa ohjelmaa. Työpajoissa pikkuvieraat pääsivät tutkailemaan ilmailun ihmeitä, ohjelmoimaan robotteja ja rakentamaan oman kaleidoskoopin. Myös TTY:n robotit kirvoittivat iloista kiljahtelua. Perjantai 20.1. oli Nuorten päivä, jonne saapui opettajiensa johdolla noin 1200 yläkoululaista ja lukiolaista.
Tampereen tapahtuman järjestivät Tampereen teknillinen yliopisto, Aamulehti, Pirkanmaan liitto, Poliisiammattikorkeakoulu, Tampereen ammattikorkeakoulu, Tampereen kaupunki, Tampereen yliopisto ja Tampere-talo. Tapahtumaa tukivat Tieteen tiedotus ry ja Suomen Kulttuurirahasto. Tieteen päivät pidettiin tänä vuonna kaikkiaan yhdeksässä kaupungissa.