3/2016

TUTLab on ideanikkarin unelma

TTY:llä avattiin lukuvuoden alkajaisiksi TUTLab, josta löytyy kaikki, mitä teekkari tarvitsee ideoidensa kehittelyyn. Koko kampuksen yhteisessä oppimisympäristössä käytössä on viimeisintä huutoa olevia digitaalisen valmistuksen laitteita sekä ohjelmistoja töiden suunnitteluun. Myös yritykset ovat tervetulleita!

TUTLab

 

TUTLab tarjoaa opiskelijoille tilaisuuden ideoida, kokeilla ja käyttää uusimpia digitaalisen valmistuksen laitteita.

 

MIKÄ? TUTLab

  • Tarjoaa opiskelijoiden, henkilökunnan, yritysten ja muidenkin kiinnostuneiden käyttöön 3D-tulostimia ja -skannereita, CNC-levyjyrsimiä, laserleikkureita, vinyylileikkurin, brodeerauskoneen, elektroniikkatyöpöytiä sekä käsityökaluja.
  • Opiskelijat voivat käyttää maksutta harjoitustöiden ja harrasteprojektien tekoon materiaalikuluja vastaan.
  • Henkilökunta voi hyödyntää opetuksessa ja tutkimuksessa.
  • Yritykset voivat käyttää tuotekehitykseen tai tyky-päivän järjestämiseen. Yrityksille palvelut ovat maksullisia.
 

Sähkötalon ensimmäisessä kerroksessa avattiin syyskuun alussa paikka, jossa ideat saavat konkreettisen muodon. TUTLabista löytyy 3D-tulostimia ja-skannereita, CNC-levyjyrsimiä, laserleikkureita, vinyylileikkuri, brodeerauskone, elektroniikkatyöpöytiä sekä käsityökaluja.

– Ideana on tarjota opiskelijoille digitaalisen valmistuksen menetelmiä, joilla he pääsevät harjoittelemaan tekemistä omin käsin. TUTLabissa voi tehdä melkein mitä vaan. Osaaminen kehittyy itse tekemällä ja yhdessä ongelmia ratkomalla, projektipäällikkö Jussi Viljanen TTY:ltä kertoo.

Avajaisissa koneet kävivät ja uteliaat kerääntyivät niiden ympärille katselemaan, miten kukkavaasi syntyi 3D-tulostimessa ja laserleikkuri leikkasi ohuesta levystä muistoksi otettavia, koottavia dinosauruksia. Opiskelijat voivat jatkossa käyttää tilaa maksutta esimerkiksi harjoitustöiden ja harrasteprojektien tekoon. Opettajat voivat hyödyntää TUTLabia sekä opetuksessa että tutkimuksessa.

– Täällä saa ihan itse tehdä ja kokeilla, vaikka sitten aluksi vähän vapisevin käsin. Samalla pääsee seuraamaan vähän kokeneemman ohjaajan tai mentorin työskentelyä ja saa hyviä vinkkejä. Yhdessä oppimista edistää sekin, että mukana on muitakin, jotka ovat samassa tilanteessa, TTY:n opetuksesta vastaava vararehtori Petri Suomala muotoili avajaisissa.

Opitut taidot auttavat opiskelijoita myös työelämässä.

TUTLab avajaiset

 

Projektipäällikkö Jussi VIljanen avustaa, kun vararehtori Petri Suomala avaa TUTLabin.

 

– TUTlabin yhdessä tekeminen, yhteisöllinen tekeminen täydentää yliopistoille tyypillistä käsitteellistä oppimista. Opiskelijoiden on tärkeää päästä konkreettisesti tekemään käsin, käyttämään koneita, kokeilemaan, Suomala kannustaa.

Yleisö pääsee kokeilemaan syksyllä

TUTLabin muodostavat tilaustyöpaja ProLab ja avoin FabLab. FabLabissa voidaan työstää puuta, pahvia ja muovia. ProLabissa puolestaan onnistuu raskaampi työstö metallin parissa. FabLab on Tampereen teknillisen yliopiston sovellus kuuluisasta globaalista FabLab-konseptista. Maailmanlaajuiseen verkostoon kuuluu yhteensä noin tuhat FabLabia.

– On hienoa, että TTY on näin mukana kansainvälisessä tiimissä, Jussi Viljanen sanoo.

TUTLab on jatkossa avoinna opiskelijoiden ja henkilökunnan lisäksi yrityksille ja muille tekniikasta kiinnostuneille. Tarjolla tulee olemaan erilaisia työpajoja, joissa laitteet ovat käytössä materiaalikustannuksia vastaan. Yritykset voivat maksusta käyttää TUTLabia esimerkiksi tuotekehitykseen tai tyky-päivän järjestämiseen, tai hyödyntää opiskelijoiden osaamista kurssi- ja opinnäytetöissä.

– Toivon, että TUTLab on paikka, joka kokoaa tekniikasta kiinnostuneet niin teollisuudesta ja yrityksistä kuin yliopistoltakin yhteen iloiseksi keitokseksi, Petri Suomala sanoo.

– Pidetään koneet kuumina ja mielet raikkaina!

Teksti: Sanna Schildt
Kuvat: Valokuvaamo Klik

 
Kerro kaverille
Itsemittausdata on terveystiedon runsaudensarvi
Itsemittausdata on terveystiedon runsaudensarvi
3/2016
Itsemittausdata on terveystiedon runsaudensarvi
Liikkeelle kesken työpäivän
Liikkeelle kesken työpäivän
3/2016
Liikkeelle kesken työpäivän
 
3/2016
Aikataulu ja rahoitus haasteena uuden yliopiston synnylle
Aikataulu ja rahoitus haasteena uuden yliopiston synnylle
3/2016
Aikataulu ja rahoitus haasteena uuden yliopiston synnylle
Huawei avasi ovensa TTY:n kampuksella
Huawei avasi ovensa TTY:n kampuksella
3/2016
Huawei avasi ovensa TTY:n kampuksella
Robottibussit liikennöivät pian Hervannassa
Robottibussit liikennöivät pian Hervannassa
3/2016
Robottibussit liikennöivät pian Hervannassa
Luonto inspiroi pehmorobottien kehittäjää
Luonto inspiroi pehmorobottien kehittäjää
3/2016
Luonto inspiroi pehmorobottien kehittäjää
Suuntaviivoja elämään, johon voi olla tyytyväinen
Suuntaviivoja elämään, johon voi olla tyytyväinen
3/2016
Suuntaviivoja elämään, johon voi olla tyytyväinen
Minne Keetmanshoopin vesi katoaa?
Minne Keetmanshoopin vesi katoaa?
3/2016
Minne Keetmanshoopin vesi katoaa?

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi