3/2016

Suuntaviivoja elämään, johon voi olla tyytyväinen

On helppoa ajautua elämään elämää, jota ei ole varsinaisesti valinnut. Koska muutkin tekevät niin. Koska toiset toivovat niin. Koska ei koskaan tule ajatelleeksi, mitä itse oikeasti haluaisi elämältään. Viisi teekkaria päätti selvittää, miten eletään sellainen elämä, joka ei kaduta.

Olli Pirttilä

 

Suuntaviivoja-videoiden editointi oli Olli Pirttilälle kiinnostava ja puhutteleva projekti.

 

Viiden TTY:n opiskelijan porukka halusi selvittää, millainen on hyvä elämä. Menetelmä oli yksinkertainen: Otettiin seitsemän määrätietoisesti unelmiaan tavoitellutta tai suurista vastoinkäymisistä selvinnyttä ihmistä ja kysyttiin heiltä. Syntyi seitsemän puhuttelevaa ja inspiroivaa Suuntaviivoja-blogumenttia eli blogitekstin ja videon yhdistelmää, joilla elämää pohtivat esimerkiksi saattohoitoon erikoistunut lääkäri, sokea toimitusjohtaja, koulusurmista selvinnyt opiskelija ja autolla Nepaliin avustushommiin ajanut teekkari.

– Halusimme saada varsinkin nuoret ihmiset ajattelemaan omia uravalintojaan ja todella miettimään, mikä heille oikeasti on merkityksellistä elämässä. Usein näitä asioita mietitään vasta paljon myöhemmin elämässä, mutta toiveemme on, että saisimme heräteltyä ihmisiä pohtimaan jo nuorina, mikä elämässä on merkityksellistä, TTY:ltä pian valmistuva Suuntaviivoja-tiimin jäsen Olli Pirttilä kertoo.

Suuntaviivoja on tekijöidensä vapaa-ajan projekti, josta ei saanut rahaa eikä opintopisteitä.

– Teimme blogumentit ihan vaan omasta mielenkiinnosta puhutteleviin tarinoihin ja intohimosta merkityksellisten asioiden jakamiseen ihmisille. Mukaan valikoitui tiimiläisten ideoimista haastateltavista seitsemän erilaisen tarinan omaavaa, eri ikäistä ihmistä. Kaikki kysytyt lähtivät mielellään mukaan tekemään Suuntaviivoja, hän jatkaa.

Itsetuntemus auttaa omannäköisiin valintoihin

Olli Pirttilä tuli mukaan Suuntaviivoihin, kun tiimiin kaivattiin kesällä osaavaa videoiden editoijaa. Hän on tuottanut dokumentaarisia videoita sekä omissa projekteissaan että työnsä puolesta, ja ollut tekemässä erilaisia video- ja sometuotantoja.

MIKÄ? Suuntaviivoja

  • Viiden teekkarin vapaa-ajan projekti keväällä-syksyllä 2016.
  • Mukana projektitiimissä ovat Tommi Valkonen, Tuukka Oksala, Joonas Heloterä, Mikael Ahonen ja Olli Pirttilä.
  • Tuloksena seitsemän blogumenttia, joissa ensimmäisissä haastateltuina toimitusjohtaja Jukka Jokiniemi, opiskelija Alviina Alametsä, lääkäri Juho Lehto sekä yrittäjä ja TTY:n opiskelija Mikael Hautala. Tulossa vielä kolme osaa, joissa haastatellaan syövästä selvinnyttä yrittäjää, päivätyönsä jättänyttä nuorta ammattilaista joka lähti auttamaan pakolaisia Välimerelle sekä kokenutta ulkomaan freelance-toimittajaa, joka on käynyt maailman jokaisessa itsenäisessä valtiossa.
  • Tutustu tarkemmin verkossa  ja Facebookissa.
 

Elämän merkityksellisyyden pohdinta oli myös Pirttilälle tuttua jo ennen projektiakin.

– Suuntaviivoja-blogumentteja tehdessäni jouduin parhaan mahdollisen leikkauksen saamiseksi kuuntelemaan haastateltavien kertomaa monesta näkökulmasta. Olin hyvin vaikuttunut tarinoista ja näkemyksistä. Projekti on vahvistanut ajatuksiani siitä, että elämässä tulisi tehdä sellaisia asioita, joista oikeasti nauttii, Pirttilä pohtii.

– Avainsana on itsetuntemus: Jos et tunne itseäsi, mielekkään elämän eläminen on vaikeaa. Haastateltavien yhteinen teema tuntui olevan ajatus siitä, että mitä tahansa päättääkin tehdä elämässään, se pitää tehdä intohimolla ja epäonnistumisia pelkäämättä.

Rakkaudesta dokumentteihin

Olli Pirttilä on pienestä pitäen rakastanut dokumenttielokuvia ja henkilökuvia, jotka kertovat mielenkiintoisia ja puhuttelevia tarinoita. Opintojen ohella hän on rakentanut video-osaamistaan sekä töissään markkinoinnin ja myynnin parissa että vapaa-ajan intohimoprojekteissaan.

– Minidokumentaarisen tuotannon aiheeksi en itse ollut vielä löytänyt mitään niin syvällä tavalla puhuttelevaa, kuin mitä tämän projektin aiheet olivat. Siksi lähdinkin epäröimättä projektiin, kun minua mukaan kysyttiin.

Tietojohtaminen pääaineenaan syyskuussa valmistuva Pirttilä suunnittelee itselleen mieleistä työuraa yhdistämällä tulevaisuudessa opiskelualansa ja rakkautensa dokumentteihin.

– Tietojohtaminen tarjoaa hyvän pohjan, ja siihen yhdistettynä video- ja markkinointiosaaminen tuo kuvioon minulle sopivaa luovuutta. TTY on ollut mahtava opiskeluympäristö, jossa on päässyt lyöttäytymään yhteen sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa on syntynyt monenlaista kiinnostavaa projektia.

Teksti: Sanna Schildt
Video ja kuva: Suuntaviivoja-projektiryhmä

 
Tell a Friend
Itsemittausdata on terveystiedon runsaudensarvi
Itsemittausdata on terveystiedon runsaudensarvi
3/2016
Itsemittausdata on terveystiedon runsaudensarvi
Liikkeelle kesken työpäivän
Liikkeelle kesken työpäivän
3/2016
Liikkeelle kesken työpäivän
 
3/2016
Aikataulu ja rahoitus haasteena uuden yliopiston synnylle
Aikataulu ja rahoitus haasteena uuden yliopiston synnylle
3/2016
Aikataulu ja rahoitus haasteena uuden yliopiston synnylle
Huawei avasi ovensa TTY:n kampuksella
Huawei avasi ovensa TTY:n kampuksella
3/2016
Huawei avasi ovensa TTY:n kampuksella
TUTLab on ideanikkarin unelma
TUTLab on ideanikkarin unelma
3/2016
TUTLab on ideanikkarin unelma
Robottibussit liikennöivät pian Hervannassa
Robottibussit liikennöivät pian Hervannassa
3/2016
Robottibussit liikennöivät pian Hervannassa
Luonto inspiroi pehmorobottien kehittäjää
Luonto inspiroi pehmorobottien kehittäjää
3/2016
Luonto inspiroi pehmorobottien kehittäjää
Minne Keetmanshoopin vesi katoaa?
Minne Keetmanshoopin vesi katoaa?
3/2016
Minne Keetmanshoopin vesi katoaa?

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi