3/2016

Liikkeelle kesken työpäivän

Monen työelämä on tätä nykyä yhtä istumista. Istumme työpöydän ääressä, kokoushuoneessa, kahvitauolla. Vaikka illalla harrastaisikin liikuntaa, se ei korvaa koko päivän nökötystä tietokoneen ääressä. Aino Ahtisen tavoitteena on tuoda edes vähän liikuntaa jokaisen työpäivään.

Aino Ahtinen ja Eeva Andrejeff

 

Brainwolk-mobiilisovelluksen kehittäjät Aino Ahtinen ja Eeva Andrejeff kannustavat kokeilemaan 5–30 minuutin kävelyä yksin tai yhdessä työkaverin kanssa.

 

Tutkijatohtori Aino Ahtinen tutkii TTY:n tietotekniikan laitokseen kuuluvassa ihmiskeskeisen teknologian yksikössä (IHTE) liikuttavia työtapoja. Perinteisen ajatusmallin mukaan tehokasta tietotyön tekemistä on istua koneella ja kirjoittaa. Liikkuminen, saati ulkoilu työpäivän aikana ei ole kuulunut asiaan eikä sellaiseen ole luotu käytäntöjä.

Ahtisen tavoitteena on muuttaa työkulttuuria sekä luoda tapoja ja käytäntöjä, joiden avulla liikkuminen työpäivän aikana helpottuu. Liikkua voi esimerkiksi kävelypalaverissa.

– Idea on se, että ajatellaan ja keskustellaan samaan aikaan kuin liikutaan. Jokainen voi löytää työpäivästä asioita, mitä pystyy tekemään liikkeessä joko yksin tai yhdessä toisen kanssa, Ahtinen kertoo.

Brainwolk QR-koodi

 

Brainwolk-sovellus on saatavilla Android- ja iPhone-laitteille.

 

Mobiilisovellus tuo tavoitteellisuutta

Kävelypalaveri ei sinänsä ole uusi eikä tieteellisesti mullistava asia, mutta Aino Ahtinen on vienyt sen uudelle, tavoitteellisemmalle tasolle. Hänen ja kurssiassistentti Eeva Andrejeffin yhdessä kehittämä, kännykkään ladattava Brainwolk-sovellus on sopiva työkalu tuomaan ryhtiä kävelypalavereihin ja motivoimaan ihmisiä liikkeelle.

– Osa ihmisistä innostuu teknisistä härpäkkeistä ja jo sellaisen käyttäminen toimii heille motivaattorina. Muillekin sovellus auttaa kävelypalaverien makuun pääsyssä tarjoamalla valmiita reittejä sekä sisällä kampuksella että lähiluonnossa. Muistiinpanojakin voi tehdä vaikka kännykkään. Brainwolkin voi toki tehdä myös ilman teknisiä laitteita. Olemme tehneet pieniä karttoja, joista reittejä voi seurata.

Brainwolk-reittien aloituspisteitä seisomapöytineen on pystytetty eri puolille kampusta, kuten tietotekniikan laitokselle ja ylioppilaskuntaan. Brainwolk-palaveriin kuuluu myös se, että ennen liikkeelle lähtöä sovitaan siitä, mitä asioita tulee olla ratkaistuna lenkin loppuun mennessä. Reittiin merkittyjä välietappeja voi käyttää tavoitteen saavuttamisen tukena.

– Minulla on visiona kauniissa maastossa kulkeva reitti, jonka varrella olisi ulkona muutamia pystypöytiä. Niiden ääreen voisi pysähtyä vaikka kirjaamaan asioita muistiin, Ahtinen suunnittelee.

Luonto rauhoittaa ja virkistää

Keväällä 2016 joukko TTY:läisiä pilotoi Brainwolkia ja antoi siitä palautetta jatkokehitystä varten. Kävelypalavereja pidettiin koeluontoisesti myös arkkitehtitoimisto H\H:ssa, Tampereen kaupungilla, TTY:n ylioppilaskunnassa ja kursseilla.

Konseptista tuli hyvää palautetta. Erityisesti luonnon voimaannuttava vaikutus nousi esille Brainwolkia kokeilleiden vastauksissa. Pieni kävely kesken työpäivän virkisti, toi energiaa ja vähensi stressiä. Työasioita saatiin käsiteltyä tehokkaasti.

KUKA: Tutkijatohtori Aino Ahtinen

  • Kävelypalaveri-sanansaattaja, Brainwolk-mobiilisovelluksen äiti
  • Tutkijatohtori TTY:n ihmiskeskeisen teknologian yksikössä
  • Tausta psykologiassa, väitteli istumatyöläisiä kiinnostavista liikuntasovelluksista TTY:llä 2015
  • Tekesin rahoittama Pop Up –Knowledge Work Productivity -hanke 2014–2016, jatkoa suunnitteilla
  • Toiveissa oma alan yritys
 

– TTY:n kampuksella on paljon hienoa lähiluontoa. Moni koki, että kävelypalaveri toi iltapäivän väsymyksen keskelle ylimääräistä potkua, Ahtinen kertoo.

Pilottiporukassa huomattiin myös, että liikkeellä olo toi palavereihin uudenlaista, syvempää sosiaalista kanssakäymistä.

– Kun ei piilouduttu kokoushuoneessa kannettavan taakse, oli mahdollista keskittyä hetkeen ja käsillä olevaan asiaan paremmin. Moni pelkää, että ilman läppäriä työnteosta ei tule mitään, mutta kaikkeen ei tosiaankaan tarvita tietokonetta. Enemmänkin tarvitaan sitä ajatusten vapautta, jota liikkeelle lähtö tuo.

Lempeämpää palautetta

Brainwolkia kokeilleet suosittelivat sitä ajatusten jäsentelyyn, suunnitteluun ja ideointiin yksin tai yhdessä. Kävelypalaveri sopi monen mielestä tavallista pöydän ääressä istumista paremmin myös arempien aiheiden käsittelyyn ja palautteen antoon. Liikkuessa tilanteesta tulee epämuodollisempi ja hierarkia alenee.

– Pidin esimerkiksi oman kehityskeskusteluni kävelypalaverina. Hervannan Ahvenisjärven ympäri kävellessä ehti hyvin käydä asiat läpi lempeissä ja myönteisissä tunnelmissa. Viikoittain teen jo ihan rutiinina ainakin yhden ellei useampiakin kävelytapaamisia, joissa suunnitellaan tulevaa, reflektoidaan ajatuksia ja ideoidaan.

Teksti: Sanna Schildt
Kuva: Laura Hokkanen

 
Kerro kaverille
Itsemittausdata on terveystiedon runsaudensarvi
Itsemittausdata on terveystiedon runsaudensarvi
3/2016
Itsemittausdata on terveystiedon runsaudensarvi
 
3/2016
Aikataulu ja rahoitus haasteena uuden yliopiston synnylle
Aikataulu ja rahoitus haasteena uuden yliopiston synnylle
3/2016
Aikataulu ja rahoitus haasteena uuden yliopiston synnylle
Huawei avasi ovensa TTY:n kampuksella
Huawei avasi ovensa TTY:n kampuksella
3/2016
Huawei avasi ovensa TTY:n kampuksella
TUTLab on ideanikkarin unelma
TUTLab on ideanikkarin unelma
3/2016
TUTLab on ideanikkarin unelma
Robottibussit liikennöivät pian Hervannassa
Robottibussit liikennöivät pian Hervannassa
3/2016
Robottibussit liikennöivät pian Hervannassa
Luonto inspiroi pehmorobottien kehittäjää
Luonto inspiroi pehmorobottien kehittäjää
3/2016
Luonto inspiroi pehmorobottien kehittäjää
Suuntaviivoja elämään, johon voi olla tyytyväinen
Suuntaviivoja elämään, johon voi olla tyytyväinen
3/2016
Suuntaviivoja elämään, johon voi olla tyytyväinen
Minne Keetmanshoopin vesi katoaa?
Minne Keetmanshoopin vesi katoaa?
3/2016
Minne Keetmanshoopin vesi katoaa?

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi