3/2016

Aikataulu ja rahoitus haasteena uuden yliopiston synnylle

Mika Hannula

 

– Onnistuakseen hanke tarvitsee myös alkuvaiheen rahoituksen, jonka avulla voidaan varmistaa koulutuksen ja tutkimuksen korkea laatu ja sen kehittäminen heti alusta alkaen, sanoo rehtori Mika Hannula.

 

Tampere3-hanke on tällä hetkellä Suomen tärkein korkeakoulupoliittinen hanke. Se on myös rohkein hanke, mihin Tampereen teknillinen yliopisto on koskaan ryhtynyt. Luomme täysin uudenlaista yliopistoa yhdessä Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa.

Olemme tekemässä rohkeaa rakenteellista uudistusta eli juuri sitä, mitä valtiovalta on jo pitkään suomalaisilta korkeakouluilta halunnut. Monialainen, joustavat koulutuspolut tarjoava, strategisesti johdettu ja vahvan talouden omaava yliopistokonserni on erinomainen mahdollisuus vahvistaa yliopiston kilpailukykyä sekä parantaa tutkimuksen ja opetuksen laatua.

Onnistuessaan tällä hankkeella on erittäin suuri merkitys suomalaisen korkeakoulujärjestelmän tulevaisuudelle. Uuden yliopiston lähtökohdaksi valittiin yhdessä jo hankkeen alussa säätiömuotoinen yliopisto, koska kokemukset säätiöyliopistojen toiminnan kehittymisestä ja strategisen johtamisen vaikuttavuudesta ovat olleet myönteisiä. Riittävä säätiöpääoma takaa sen, että Tampereen uusi yliopisto voi kehittää toimintaansa perusrahoituksen niukkuudesta huolimatta. Onnistuakseen hanke tarvitsee myös alkuvaiheen rahoituksen, jonka avulla voidaan varmistaa koulutuksen ja tutkimuksen korkea laatu ja sen kehittäminen heti alusta alkaen.

TTY-säätiön hallitus on analysoinut huolellisesti Tampere3-hankkeen toteuttamisen mahdollisuudet. Hallituksen näkemys on, että uusi yliopistokonserni voisi aloittaa toimintansa vuonna 2020 sillä edellytyksellä, että opetus- ja kulttuuriministeriö kohdentaa fuusion toteuttamiseen lisärahoituksen ja valtio sitoutuu pääomittamaan uutta yliopistokonsernia merkittävällä panoksella, mikä mahdollistaa yliopistokonsernille riittävän vahvan taloudellisen perustan. Lisäksi uuden yliopistosäätiön perustajien ja yliopistojen tulee sitoutua säätiöyliopiston strategisen johtamisen malliin.

TTY on vahvasti sitoutunut Tampere3-yliopistokonsernin toteuttamiseen. Visio monialaisesta säätiöyliopistosta on hieno! Toivon, että henkilöstö, opiskelijat ja sidosryhmät voivat tulevaisuudessa olla aidosti ylpeitä uudesta yliopistosta.

Teksti: Mika Hannula
Kuva: Valokuvaamo Klik / Sami Reivinen

 
Kerro kaverille
Itsemittausdata on terveystiedon runsaudensarvi
Itsemittausdata on terveystiedon runsaudensarvi
3/2016
Itsemittausdata on terveystiedon runsaudensarvi
Liikkeelle kesken työpäivän
Liikkeelle kesken työpäivän
3/2016
Liikkeelle kesken työpäivän
 
3/2016
Huawei avasi ovensa TTY:n kampuksella
Huawei avasi ovensa TTY:n kampuksella
3/2016
Huawei avasi ovensa TTY:n kampuksella
TUTLab on ideanikkarin unelma
TUTLab on ideanikkarin unelma
3/2016
TUTLab on ideanikkarin unelma
Robottibussit liikennöivät pian Hervannassa
Robottibussit liikennöivät pian Hervannassa
3/2016
Robottibussit liikennöivät pian Hervannassa
Luonto inspiroi pehmorobottien kehittäjää
Luonto inspiroi pehmorobottien kehittäjää
3/2016
Luonto inspiroi pehmorobottien kehittäjää
Suuntaviivoja elämään, johon voi olla tyytyväinen
Suuntaviivoja elämään, johon voi olla tyytyväinen
3/2016
Suuntaviivoja elämään, johon voi olla tyytyväinen
Minne Keetmanshoopin vesi katoaa?
Minne Keetmanshoopin vesi katoaa?
3/2016
Minne Keetmanshoopin vesi katoaa?

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi