2/2016

”Tampere3 nostaa tamperelaiset korkeakoulut uuteen viiteryhmään”

Huhtikuun alussa TTY:n rehtorina aloittanut Mika Hannula pitää ihmisten kanssa työskentelystä ja nauttii vaikeista päätöksentekotilanteista.

Mika Hannula

 

– Tampere3 nostaa molemmat yliopistot sekä ammattikorkeakoulun Suomessa uuteen viiteryhmään kolmen merkittävimmän yliopiston joukkoon, sanoo TTY:n uusi rehtori Mika Hannula.

 

KUKA? Rehtori Mika Hannula

  • Oppiarvo ja työura: Tekniikan tohtori. Työura alkoi 13-vuotiaana sähköasentajan apupoikana. Mukaan mahtuu myös broileriteurastamoa, lehtien jakamista ja mansikanpoimintaa. Yrittäjäksi koulupoikana. Opettajaksi teekkarina. Diplomi-insinööriksi valmistumisen jälkeen oman yrityksen myynti ja siirtyminen tutkijaksi. Yliopistotehtävien rinnalla erilaisia asiantuntija- ja kouluttajatehtäviä. Myös luottamustoimet ovat lyöneet oman leimansa.
  • Harrastukset: Kuntoliikunta, talonrakennus. Vapaaehtoinen maanpuolustustyö ja radioamatööritoiminta ovat ainakin toistaiseksi jääneet, koska vuorokaudessa on vain 24 h.
  • Motto: ”Jos et osaa, opettele”.
  • Uraan eniten vaikuttanut henkilö: Professorit emeritus Klaus Kerppola ja Erkki Uusi-Rauva. ”Klaus poimi nuoren teekkarin opettajaksi, mutta ilman Erkin myötävaikutusta tuskin olisin palannut tutkijaksi.”
 

Uusi rehtori Mika Hannula on tietojohtamisen professori ja edeltäjänsä Markku Kivikosken tavoin TTY:n alumni. Johtotehtävistä hän on ehtinyt saada kokemusta kaikilta tasoilta tutkimusryhmän johtajasta opetusvararehtoriksi.

– TTY:n ruoriin on ollut hyvä tarttua. TTY:llä on hyvä strategia, reunaehdot eli talous on hallinnassa rahoituksen tiukkenemisesta huolimatta, ja yhteisössä on hyvä henki ja tekemisen meininki, Hannula sanoo.

Tekemisen meiningistä kertovat muun muassa yliopistojen valtakunnallisen työhyvinvointikyselyn ja kandikyselyn tulokset. Syksyllä 2015 tehdyssä työhyvinvointikyselyssä TTY oli Suomen kolmanneksi paras yliopisto.

– Olemme selkeästi menossa kohti tavoitettamme olla Suomen paras yliopistotyönantaja. TTY oli ykkönen oman työn sisältö ja osaaminen -osa-alueella sekä työoloissa, ja yhteisöllisyydessä TTY jakoi ykkössijan. Valtakunnallisen opiskelijakyselyn Kandipalautteen mukaan TTY:n opiskelijat kokevat voivansa yliopistojen opiskelijoista parhaiten. TTY:n tekniikan kandidaatit ovat myös opetuksen laatuun tyytyväisempiä kuin muiden yliopistojen opiskelijat, Hannula listaa.

Säätiöpääoma mahdollistaa kehittämisen tiukkoinakin aikoina

Päärahoittaja Suomen valtio leikkasi vuonna 2015 yliopistosektorin rahoitusta pienentämällä suoria valtionavustuksia. Lisäksi muun muassa Tekesin ja Suomen Akatemian projektirahoitukset vähenivät. Leikkausten vaikutukset heijastuivat myös yritysten tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostuksiin.

– TTY sopeuttaa omaa toimintaansa rahoituksen 10 miljoonan euron suuruiseen pysyvään pienenemiseen vuoteen 2018 mennessä. Keskeisimpiä keinoja ovat henkilöstön määrän sopeuttaminen, tilojen käytön tehostaminen ja organisaation rakennemuutokset, Hannula kertoo.

Taloudellisesti tiukkoina aikoina säätiömuodosta on hyötyä, sillä TTY-säätiön pääoman tuottoja voidaan käyttää toiminnan kehittämiseen. TTY:n 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi TTY-säätiön hallitus jakaa vuosina 2015-2016 yhteensä peräti viisi miljoonaa euroa säätiöpääoman tuottoja tutkimuksen ja opetuksen kehittämiseen.

– Tutkimuksessa tuottoja on käytetty muun muassa tenure track -rekrytointeihin sekä tutkijatohtoreiden palkkaamiseen. Opetuksessa viime vuonna panostettiin merkittävästi erityisesti kampuksen oppimisympäristöihin sekä uuden opetusteknologian ja uusien opetustapojen kehittämiseen ja käyttöönottoon. Myös oppimisympäristönä TTY on kehittymässä myös Suomen yliopistojen parhaimmistoon, Hannula sanoo.

Tampere3 nousee Suomen kolmen merkittävimmän yliopiston joukkoon

Tutkimuksessa TTY:n perinteinen vahvuus on yhteistyö yritysten ja muun yhteiskunnan kanssa.

– Siitä haluamme pitää kiinni nostaen samalla tutkimuksemme tieteellistä tasoa. Tenure track -menettely ja kansainväliset rekrytoinnit edistävät molempia tavoitteita, Hannula sanoo.

– Koulutuksessa fokusta pitää edelleen siirtää asiakaskeskeisemmäksi. Tutkinto-ohjelmiemme pitää tuottaa sellaista osaamista, mitä työmarkkinat tulevaisuudessa tarvitsevat. Kansainvälisille markkinoille suunnatut tutkinto-ohjelmamme pitää tuotteistaa nykyistä paremmin.

TTY kehittää parhaillaan täysin uudenlaista yliopistoa Tampere3-prosessissa yhdessä Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa.

– Tampere3 nostaa molemmat yliopistot sekä ammattikorkeakoulun Suomessa uuteen viiteryhmään kolmen merkittävimmän yliopiston joukkoon. Tämä antaa aiempaa paremmat mahdollisuudet tutkimuksen ja opetuksen laadun sekä vaikuttavuuden merkittävään parantamiseen myös kansainvälisesti tarkasteltuna, Hannula arvioi.

– Korkeakoulujärjestelmämme tullee muuttumaan lähivuosina. Olemme tämän kehityksen kärjessä, joka antaa meille etumatkan suhteessa muihin suomalaisiin korkeakouluihin, hän täydentää.

– Monialayliopiston myötä saamme myös mahdollisuudet ennakkoluulottomiin poikkitieteellisiin tutkimusasetelmiin ja aiempaa joustavammat opintopolut opiskelijoille. Ammattikorkeakoulun mukanaolo laventaa toimintaamme tieteellisestä tutkimuksesta kattamaan koko TKI-ketjun (tutkimus-kehitys-innovaatiot). Tämä on selkeä kilpailuetu jo yliopistojen rahoitusmallin näkökulmasta tarkasteltuna, mutta on omiaan parantamaan myös vaikuttavuuttamme.

Teksti: Katja Ayres
Kuva: Valokuvaamo Klik

 
Kerro kaverille
Palvelurobotteja koteihin ja terveydenhuoltoon
Palvelurobotteja koteihin ja terveydenhuoltoon
2/2016
Palvelurobotteja koteihin ja terveydenhuoltoon
TTY:n yritysyhteistyö uudelle tasolle
TTY:n yritysyhteistyö uudelle tasolle
2/2016
TTY:n yritysyhteistyö uudelle tasolle
Sukeltajarobotit tutkimaan vedellä täyttyneitä kaivoksia
Sukeltajarobotit tutkimaan vedellä täyttyneitä kaivoksia
2/2016
Sukeltajarobotit tutkimaan vedellä täyttyneitä kaivoksia
Mistä seuraava menestystarina?
Mistä seuraava menestystarina?
2/2016
Mistä seuraava menestystarina?
Kursseilla opittu tosielämän testiin Yritysapprossa
Kursseilla opittu tosielämän testiin Yritysapprossa
2/2016
Kursseilla opittu tosielämän testiin Yritysapprossa
Jukka Pekkasesta TUT Industry Professor
Jukka Pekkasesta TUT Industry Professor
2/2016
Jukka Pekkasesta TUT Industry Professor
TTY:tä on ollut ilo luotsata
TTY:tä on ollut ilo luotsata
2/2016
TTY:tä on ollut ilo luotsata
Yliopistoissa tarvitaan itsevarmaa asennetta
Yliopistoissa tarvitaan itsevarmaa asennetta
2/2016
Yliopistoissa tarvitaan itsevarmaa asennetta
Teknologialla on pimeä puoli
Teknologialla on pimeä puoli
2/2016
Teknologialla on pimeä puoli
Opiskelijaetuna maksuton 3D-tulostus
Opiskelijaetuna maksuton 3D-tulostus
2/2016
Opiskelijaetuna maksuton 3D-tulostus
Avoimuus on valttia tieteessä
Avoimuus on valttia tieteessä
2/2016
Avoimuus on valttia tieteessä
SEFI kokoaa insinöörikoulutuksen asiantuntijat Tampereelle
SEFI kokoaa insinöörikoulutuksen asiantuntijat Tampereelle
2/2016
SEFI kokoaa insinöörikoulutuksen asiantuntijat Tampereelle
Kotonaan krikettikentällä
Kotonaan krikettikentällä
2/2016
Kotonaan krikettikentällä

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi