2/2016

TTY:tä on ollut ilo luotsata

Markku Kivikoski

 

Markku Kivikoski kiittää TTY:n yhteisöä, sidosrymiä ja yhteistyökumppaneita.

 

Osallistuin muutama viikko sitten Kiinassa Jiaotong-yliopiston 120-vuotisjuhlien yhteydessä pidettyyn kansainväliseen seminaariin ja heti sen jälkeen Soulissa KAIST Presidential Forumiin. Kummassakin tilaisuudessa keskeiset teemat käsittelivät ja liittyivät yliopistojen globaaleihin muutoksiin. Strategiset kumppanuudet, yliopistojen ja yritysten yhteistyö, innovaatioiden hyödyntäminen, yliopistolähtöiset yritykset, yhteiskunnallinen vastuu ja vaikuttavuus, sekä uudet oppimisympäristöt, opetuksen johtaminen ja verkko-opetuksen kokonaisvaltainen käyttöönotto.

Suomalaisena oli miellyttävää havaita, että olemme lähes kaikilla alueilla eturintamassa, kun monet vielä pohtivat muutosten käynnistämistä. Näissä verkostotilaisuuksissa huomasin myös, miten Tampere3 herättää aitoa kiinnostusta eurooppalaisissa yliopistoissa. Ja yllättävän laajalle tieto hankkeestamme on levinnyt jo nyt.

Ministeriön jahkailun jälkeen Tampere3 on saanut vauhtia, ja hyvä näin, vihdoinkin. Mutta toteutuksessa ei saa kiireeseen vedoten tehdä huonosti harkittuja ratkaisuja. Aikataulupaineissa hankalien ja kipeidenkin kysymysten äärellä saattaa tulla houkutus edetä kompromisseilla, jotka voivat vesittää koko hankkeen perusidean. Tampere3:n alkuperäinen kunnianhimoinen tavoitetaso on kyettävä säilyttämään valmistelun edetessä. Kolme keskeistä pointtia ovat: vetovoimaisuutta ja tunnettuutta lisäävät korkean kansainvälisen tason poikkitieteelliset tutkimusryhmät, aidosti joustavat opintopolut ja niiden sisällöissä tulevaisuuden työelämän tarpeiden ennakointi, sekä koko TKI-ketjun aloitteellinen ja sujuva toiminta edistämään tutkimustulosten ja innovaatioiden hyödyntämistä sekä uusien yritysten alkutaivalta.

TTY on dynaaminen ja ketterä edelläkävijä, jonka johtaminen on ollut minulle suuri ilo ja kunnia.

 

Kirjoittaessani tätä kolumnia olen ollut kuukauden päivät emeritusrehtori. Todella iso muutos elämässäni on meneillään ja sen sisäistäminen ihan oikeasti ottaa oman aikansa. Päivä päivältä enemmän ja paremmin osaan nauttia muutoksen mukanaan tuoneesta vapaudesta. Rehtorin tiukasti täytetyn kalenterin mukaan eläminen ja sen välitön vaikutus läheistenkin elämään ja arkeen jättää väistämättä jälkensä. 24/7 henkisestä valmiustilasta vapautuminen on vielä kesken. Olen siis vähitellen palaamassa rehtori-instituution roolihahmosta takaisin tavallisten ihmisten joukkoon.

Jotta ei jäisi aivan väärää kuvaa rehtorivuosistani, haluan korostaa, että koen olleeni etuoikeutetussa asemassa saadessani olla hienon yliopistomme rehtorina suomalaisen korkeakoulutuksen suurten muutosten vuosina. TTY on dynaaminen ja ketterä edelläkävijä, jonka johtaminen on ollut minulle suuri ilo ja kunnia. Yhteisömme on erinomainen työskentely- ja opiskeluympäristö.

Hyvää jatkoa kaikille ja lämpimät kiitokset TTY:n yhteistyökumppaneille ja sidosryhmille!

Markku Kivikoski
Emeritusrehtori

 
Kerro kaverille
Palvelurobotteja koteihin ja terveydenhuoltoon
Palvelurobotteja koteihin ja terveydenhuoltoon
2/2016
Palvelurobotteja koteihin ja terveydenhuoltoon
TTY:n yritysyhteistyö uudelle tasolle
TTY:n yritysyhteistyö uudelle tasolle
2/2016
TTY:n yritysyhteistyö uudelle tasolle
Sukeltajarobotit tutkimaan vedellä täyttyneitä kaivoksia
Sukeltajarobotit tutkimaan vedellä täyttyneitä kaivoksia
2/2016
Sukeltajarobotit tutkimaan vedellä täyttyneitä kaivoksia
Mistä seuraava menestystarina?
Mistä seuraava menestystarina?
2/2016
Mistä seuraava menestystarina?
Kursseilla opittu tosielämän testiin Yritysapprossa
Kursseilla opittu tosielämän testiin Yritysapprossa
2/2016
Kursseilla opittu tosielämän testiin Yritysapprossa
Jukka Pekkasesta TUT Industry Professor
Jukka Pekkasesta TUT Industry Professor
2/2016
Jukka Pekkasesta TUT Industry Professor
Uusi rehtori Mika Hannula: Tampere3 nostaa tamperelaiset korkeakoulut uuteen viiteryhmään
Uusi rehtori Mika Hannula: Tampere3 nostaa tamperelaiset korkeakoulut uuteen viiteryhmään
2/2016
Uusi rehtori Mika Hannula: Tampere3 nostaa tamperelaiset korkeakoulut uuteen viiteryhmään
Yliopistoissa tarvitaan itsevarmaa asennetta
Yliopistoissa tarvitaan itsevarmaa asennetta
2/2016
Yliopistoissa tarvitaan itsevarmaa asennetta
Teknologialla on pimeä puoli
Teknologialla on pimeä puoli
2/2016
Teknologialla on pimeä puoli
Opiskelijaetuna maksuton 3D-tulostus
Opiskelijaetuna maksuton 3D-tulostus
2/2016
Opiskelijaetuna maksuton 3D-tulostus
Avoimuus on valttia tieteessä
Avoimuus on valttia tieteessä
2/2016
Avoimuus on valttia tieteessä
SEFI kokoaa insinöörikoulutuksen asiantuntijat Tampereelle
SEFI kokoaa insinöörikoulutuksen asiantuntijat Tampereelle
2/2016
SEFI kokoaa insinöörikoulutuksen asiantuntijat Tampereelle
Kotonaan krikettikentällä
Kotonaan krikettikentällä
2/2016
Kotonaan krikettikentällä

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi