1/2016

Uudet professorit esittäytyivät TTY-viikolla

Kahdeksan vastanimitettyä professoria piti juhlaluentonsa oman alansa ajankohtaisista aiheista ja tulevaisuuden näkymistä helmikuun alussa pidetyn TTY-viikon alkajaisiksi. Viikon varrelle mahtui niin yritystapahtumia, avoimia ovia kuin Akateemisen kyykän MM-kisatkin.

Uudet professorit

 

TTY:n uudet professorit ryhmäkuvassa. Oikealta vasemmalle: Petri Nokelainen, Mikko Malaska, Ari Hynynen, Asko Ellman, Eric Coatanéa, Goëry Genty, Aarto Saari ja Jussi Heikkilä.

 

Tampereen teknillisen yliopiston uudet professorit juhlistivat nimitystään perinteisillä juhlaluennoilla TTY-viikolla 8.-13.2.

– Uusien professorien esittäytyessä luodaan samalla kuvaa TTY:n tulevaisuudesta: Mitä meillä tulevaisuudessa tutkitaan, tutkimuksesta vastaava vararehtori Ulla Ruotsalainen sanoi.

Tekniikan pedagogiikan professorina TTY:llä ja samalla alansa ensimmäisenä koko maassa vuoden 2016 alusta aloittanut Petri Nokelainen pureutui juhlaluennossaan oppimisen säätelyyn ja ammatilliseen kasvuun erilaisissa oppimisympäristöissä. Pedagogiikan professorina hän tutkii ja kehittää tekniikan yliopisto-opetusta. Maailman muuttuessa vanhojen opetusmenetelmien kehittämisen lisäksi tarvitaan hänen mukaansa kokonaan uusia menetelmiä: Tulevaisuudessa tekniikan alan ammattilaiset tarvitsevat entistäkin monipuolisempaa osaamista, yrittäjävalmiuksia ja vuorovaikutustaitoja.

– Työelämän muuttuessa digitalisaation ja kansainvälistymisen myötä on mietittävä, miten opetetaan oppimisen taitoja, Nokelainen sanoi.

Nokelainen on kehitellyt ryhmänsä kanssa mallia siitä, miten asiantuntemus kehittyy.

– Tutkimme sitä, mikä erottaa huippuosaajan ja ammattilaisen.

Hän on ilokseen huomannut, että TTY:llä hyödynnetään jo monia uudenlaisia oppimisen menetelmiä, kuten aktiivisen oppimisen menetelmiä. Sellaisia ovat esimerkiksi tutkiva, ilmiöperustainen ja ongelmalähtöinen oppiminen.

– Aktiivisen oppimisen menetelmät tarjoavat mahdollisuuden lisätä koulutuksen työelämälähtöisyyttä, mutta edellyttävät opettajilta pedagogisen suunnittelun taitoja ja opiskelijoilta kykyä oppimisen säätelyyn, professori kertoi.

Juhlaluentonsa pitivät Petri Nokelaisen lisäksi professorit Jussi Heikkilä (strategisen ja operatiivisen tuotannon johtaminen), Ari Hynynen (arkkitehtuuri- ja kaupunkitutkimus), Mikko Malaska (rakenteiden suunnittelu), Arto Saari (rakennustuotannon ohjaus), Eric Coatanéa (tuotantotekniikka), Asko Ellman (konesuunnittelu ja tuotekehitys) ja Goëry Genty (ultranopea optiikka).

TTY tutuksi ja Hervanta maailmankartalle!

TTY-viikon tiistaina järjestettiin TTY tutuksi – tutkimuksen uudet suunnat ja yhteistyön monet mahdollisuudet -tapahtuma, jossa kohtaavat yritysten edustajat, alumnit, opiskelijat sekä TTY:n asiantuntijat. Tapahtumassa tutustuttiin yliopiston uudistettuun tutkimusprofiiliin, moniin yhteistyömahdollisuuksiin ja palveluihin sekä Kampusareenan eri yrityksiin ja toimijoihin. TTY:n innovaatiopalveluilla sekä TTY:n ja VTT:n Älykkäiden koneiden ja valmistuksen keskittymällä (SMACC) oli ovet avoinna Kampusareenassa.

Hervannan alueen yritykset kokoontuivat perjantaina Festiaan löytämään uusia liiketoiminta- ja kumppanuusmahdollisuuksia kaikkien aikojen ensimmäiseen Hervanta Works -tilaisuuteen. Tapahtuman pääpuhujana kuultiin avaruustähtitieteen professori Esko Valtaojaa. Muita puhujia olivat muun muassa Microsoftin Hervannan kampuksen johtaja Markus Alitalo, professori Yrjö Neuvo sekä TTY:n ylioppilaskunnan puheenjohtaja Maria Kultanen. Hervanta Worksin järjestivät Cargotec, Microsoft, Suomen Yliopistokiinteistöt, Tampereen kaupunki, Tampereen teknillinen yliopisto, Technopolis, Tredea ja VTT.

Kyykkä

 

Akateeminen kyykkä on perinnepeliä teekkarihengellä maustettuna.

 

Karttu lensi kampuksella

Akateemisen kyykän MM-kilpailut valtasivat kampuksen lauantaina. Kilpailut ovat Suomen suurin yksipäiväinen opiskelijaliikuntatapahtuma. Tänäkin vuonna mittelöihin saapuu tuhansia osallistujia ja katsojia.

Akateemisella twistillä ja teekkarihengellä maustettu perinnepeli kiinnostaa vuodesta toiseen: Nyt 51. kertaa järjestettävät Akateemisen kyykän MM-kilpailut myytiin loppuun minuuteissa. Joka vuosi tapahtuma houkuttelee myös kymmenittäin yritysmaailman joukkueita Firmakyykkä-sarjaan.

Tapahtuman järjestää Tampereen teknillisen yliopiston ylioppilaskunnan alayhdistys TEA-club. Tampereen Hervannassa tapahtumaa on järjestetty 90-luvun alusta lähtien.

Teksti: Sanna Schildt
Kuva: Virpi Andersin

 
Kerro kaverille
Valo tuottaa liikettä
Valo tuottaa liikettä
1/2016
Valo tuottaa liikettä
Laser paljastaa veden epäpuhtaudet
Laser paljastaa veden epäpuhtaudet
1/2016
Laser paljastaa veden epäpuhtaudet
Valoa strategiaan
Valoa strategiaan
1/2016
Valoa strategiaan
Ei ihan gravitaatioaaltoja, mutta valon nopeutta kumminkin
Ei ihan gravitaatioaaltoja, mutta valon nopeutta kumminkin
1/2016
Ei ihan gravitaatioaaltoja, mutta valon nopeutta kumminkin
Ennätyslasereita uusille aallonpituuksille
Ennätyslasereita uusille aallonpituuksille
1/2016
Ennätyslasereita uusille aallonpituuksille
Euroopan tiede- ja taideakatemia kutsuu
Euroopan tiede- ja taideakatemia kutsuu
1/2016
Euroopan tiede- ja taideakatemia kutsuu
Tunneäly yhdistää ihmiset, tekniikan ja talouden
Tunneäly yhdistää ihmiset, tekniikan ja talouden
1/2016
Tunneäly yhdistää ihmiset, tekniikan ja talouden
Anna aihe kandityöhön
Anna aihe kandityöhön
1/2016
Anna aihe kandityöhön
Lasten akatemiassa opitaan roboteista
Lasten akatemiassa opitaan roboteista
1/2016
Lasten akatemiassa opitaan roboteista

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi