1/2016

Tunneäly yhdistää ihmiset, tekniikan ja talouden

Työ Metso Minerals Oy:n Euroopan markkina-alueen johtajana vie Pekka Pohjoismäkeä ympäri Eurooppaa. Tampereen teekkari nauttii tiiminrakennuksesta ja hyödyntää opinnoista saatuja työturvallisuusoppeja.

Pekka Pohjoismäki vastaa Metson kaivos- ja maarakennusasiakkaiden palvelemisesta Euroopan alueella. Ennen nykyistä tehtävää hän vastasi Metson murskaus- ja seulontaliiketoiminnasta maailmanlaajuisesti. Kaikkiaan vuosia Metso-konsernin palveluksessa on kertynyt yli 20.

Pekka Pohjoismäki

 

TTY:n alumni Pekka Pohjoismäki luottaa Tampereen teekkareihin ja vanhan opinahjonsa johtamisoppeihin.

 

Työuransa konepajalla Pohjoismäki aloitti Tampella Tamrockilla jo ennen diplomi-insinööriopintoja. Ensimmäinen työtehtävä oli varastomiesharjoittelijan pesti. Kahdeksan vuotta myöhemmin oli vastuu kasvanut ja toimenkuva vaihtunut Amerikan aluemyyntipäällikön tehtäviin. Tuohon kahdeksaan vuoteen sijoittuvat myös opinnot TTY:llä.

– Tampella Tamrockissa oli valtavan hyvä henki. Oltiin nuorta porukkaa ja meille annettiin mahdollisuuksia myös ottaa riskejä ja epäonnistuakin. Ilmapiiri oli kannustava ja rohkaiseva. Kaikessa keskityttiin siihen, miten myyntiä saadaan lisää, muistelee Pohjoismäki uransa alkua 1980-luvulla.

Yli sata matkapäivää

Pekka Pohjoismäen työhön globaalissa yrityksessä kuuluu paljon matkustamista. Matkapäiviä kertyy vuosittain 100–140. Paikkaa, kieltä tai kulttuuria ei tarvitse enää erikseen miettiä.

– Ei ole mitään eroa, onko asiakastapaaminen Suomessa vai maailmalla. Tapaamiseen liittyy aina samat perusasiat eli tavoite ja riittävät taustatiedot asiakkaasta pitää olla selvillä.

Viime vuosina matkustaminen on keskittynyt Eurooppaan, mutta aiemmin Pohjoismäki kolusi kaikki maailman kolkat, jossa infrastruktuuria rakennetaan ja kaivostoimintaa harjoitetaan.

– Välillä kului kymmenen vuotta jetlagissa, mutta nykyiset Euroopan-matkat ovat armeliaita, koska aikaeroa ei juuri ole ja lennot ovat lyhyitä.

Pohjoismäki on urallaan nähnyt murroksen, jonka myötä Suomi on tullut tunnetuksi maailmalla.

– Muistan yritysesityksiä, joissa ensin kerrottiin, että missä Suomi kartalla on ja että emme ole osa Itäblokkia. Meillä on sähköä, ei jääkarhuja. Enää ei tarvitse selittää näitä asioita. Suomen tunnettuuteen ovat vaikuttaneet varmasti Nokia, huippu-urheilijat, erityisesti formulakuskit, sekä hyvät Pisa-tutkimuksen tulokset, arvioi Pohjoismäki.

Tunneäly johtajalle tarpeen

Menestyvä johtaja liike-elämässä tarvitsee vahvaa osaamista tekniikan ja talouden osa-alueilla. Pelkästään tekniikan ja talouden osaaminen eivät kuitenkaan Pohjoismäen kokemuksen mukaan tee hyvää johtajaa, vaan nämä osa-alueet yhdistetään tunneälyllä eli emotionaalisella osaamisella.

– Kansainvälisissä esimiestehtävissä täytyy pystyä toimimaan ihmisten kanssa sujuvasti ja luontevasti. Tarvitaan vuorovaikutustaitoja ja empaattisuutta.

Tunneälyä tarvitaan myös tiimien rakentamisessa, mitä Pohjoismäki pitää yhtenä intohimoistaan.

– Saan edelleen kiksejä, kun pääsee rakentamaan uutta tiimiä ja tiimille löydetään yhteinen nimittäjä ja tavoite. Tiimin muotoutuminen on palkitsevaa, siitä saa työn iloa ja riemua, sanoo Pohjoismäki ja painottaa, että esimiehen täytyy aidosti välittää tiiminsä ihmisistä.

Työturvallisuuden opit käyttökelpoisia vieläkin

Kuka? Johtaja Pekka Pohjoismäki, 55 v

  • Syntynyt: Oulussa
  • Koulutus: Diplomi-insinööri, Tampereen teknillinen korkeakoulu 1987, HHJ tutkinto 2007, IMDn kursseja Lausannessa
  • Työura: Ollut Metso-konsernin palveluksessa kaikkiaan yli 20 vuotta. Lisäksi toimitusjohtajana Tampereen Messuilla ja Galvanoimis Oy:ssä. Uran alussa Tampella Tamrock Oy:ssä seitsemän vuoden ajan. Useita hallituspaikkoja pk-yrityksissä vuosien varrella. Viimeiset viisi vuotta Robit Oyj:n hallituksessa.
  • Asuu: Tampereella ja Kangasalla vapaa-ajalla
  • Harrastukset: Jääkiekko Hiki-Hockeyn seniorijaostossa, muu liikunta, metsästys ja lukeminen
 

Pekka Pohjoismäki aloitti opiskelut TTY:llä 24-vuotiaana asuntovelallisena. Motivaatio oli korkealla, ja hän suoriutui opinnoistaan alle neljässä vuodessa. Opiskeluajoista on jäänyt mieleen kampuksen rento ja reilu ilmapiiri. Tentteihin harjoiteltiin porukalla kolmen muun työssäkäyvän opiskelijan kanssa.

– Tavoitteena oli aina päästä läpi kursseista. Tämä onnistui pääsääntöisesti. Emme hakeneet korkeita akateemisia arvosanoja, vaan tenttien läpäisyä, sanoo Pohjoismäki ja kannustaa opiskelijoita valmistumaan ja siirtymään työelämään nopeasti.

Pääaineenaan Pohjoismäki opiskeli teollisuustaloutta. Aivan erityinen merkitys työelämässä on ollut turvallisuustekniikan ja -johtamisen sivuaineopinnoilla. Opettajana oli professori Markku Mattila, jolta opiskelijat saivat vahvan perusymmärryksen työturvallisuuteen liittyviin asioihin.

– Näitä opinnoissa hankittuja taitoja olen käyttänyt johtamistilanteessa viimeksi eilen. Vaikka opinnoista on kulunut jo 30 vuotta, ovat kaikki opit täysin valideja tänä päivänä. Kaikissa pörssiyrityksissä Suomessa ja maailmalla työturvallisuus kuuluu nykyään ykkösasioihin. Meillä Metsossa työturvallisuus on ollut keskeisessä roolissa päivittäisessä tekemisessä jo useita vuosia.

Tampereen teekkariin voi luottaa

Valmistumisesta on kulunut kohta 30 vuotta, mutta yhteistyö vanhan opinahjon kanssa ei ole päättynyt. Pekka Pohjoismäki on muun muassa teettänyt ison kasan diplomitöitä TTY:n opiskelijoilla – eikä ole koskaan pettynyt.

– Kun henkilö kulkee tämän polun läpi, kasvaa hänen osaamiseensa tietty laatumäärite.

Teksti: Sara Riihimäki
Kuva: Eero Hämäläinen, Metso Oyj

 
Kerro kaverille
Valo tuottaa liikettä
Valo tuottaa liikettä
1/2016
Valo tuottaa liikettä
Laser paljastaa veden epäpuhtaudet
Laser paljastaa veden epäpuhtaudet
1/2016
Laser paljastaa veden epäpuhtaudet
Valoa strategiaan
Valoa strategiaan
1/2016
Valoa strategiaan
Ei ihan gravitaatioaaltoja, mutta valon nopeutta kumminkin
Ei ihan gravitaatioaaltoja, mutta valon nopeutta kumminkin
1/2016
Ei ihan gravitaatioaaltoja, mutta valon nopeutta kumminkin
Ennätyslasereita uusille aallonpituuksille
Ennätyslasereita uusille aallonpituuksille
1/2016
Ennätyslasereita uusille aallonpituuksille
Euroopan tiede- ja taideakatemia kutsuu
Euroopan tiede- ja taideakatemia kutsuu
1/2016
Euroopan tiede- ja taideakatemia kutsuu
Anna aihe kandityöhön
Anna aihe kandityöhön
1/2016
Anna aihe kandityöhön
Lasten akatemiassa opitaan roboteista
Lasten akatemiassa opitaan roboteista
1/2016
Lasten akatemiassa opitaan roboteista
Uudet professorit esittäytyivät TTY-viikolla
Uudet professorit esittäytyivät TTY-viikolla
1/2016
Uudet professorit esittäytyivät TTY-viikolla

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi