3/2014

Miksi uusi vaate haisee?

Housut

 

Uusissa vaatteissa voi olla voimakas haju, joka johtuu erilaisista vaateteollisuuden käyttämistä kemikaaleista. Yliopistonlehtori Marja Rissasen mukaan on muistettava, että vaikka tekstiili ei haise, se voi silti sisältää haitallisia aineita.

 

Kaupasta kotiin tuotu vaate haisee usein oudolle. Uskaltaako lemuavaa vaatetta pukea päälleen? Millainen kemikaalicocktail tekstiileistä löytyy?

Erilaisia tekstiilikemikaaleja on kymmeniä tuhansia. Tekstiilit sisältävät itse kuitujen lisäksi esimerkiksi väriaineita ja viimeistysaineita. Lisäksi tekstiiliprosesseissa käytetään niin sanottuja apuaineita, jotka eivät jää itse tekstiiliin, mutta avustavat vaikkapa värjäysprosessia.

Vaateteollisuuden käyttämistä kemikaaleista toiset tuoksuvat enemmän, toiset vähemmän. Yleensä pyritään siihen, että valitut kemikaalit haisevat mahdollisimman vähän. Joskus prosessissa voi tapahtua virhe, jonka takia jostakin tietystä tekstiilikemikaalista muodostuu epämiellyttävän hajuisia yhdisteitä tai tekstiiliin jää epämiellyttävän hajuisia apuaineita riittämättömien jälkihuuhteluiden takia.

Yleisin hajun lähde on kuitenkin formaldehydi, joka auttaa kangasta pysymään sileänä. Formaldehydillä on tunnusomainen pistävä haju.

Mitä vaikutuksia tekstiilien kemikaaleilla on ihmisen terveyteen ja turvallisuuteen?

Tekstiilikemikaalien yleisin haittavaikutus on allergia. Tunnettuja allergiaa aiheuttavia tekstiilikemikaaleja ovat esimerkiksi formaldehydi ja tietyt dispersiovärit, joita on käytetty polyesterin ja polyamidin värjäyksessä. Allergiaa aiheuttavien dispersiovärien käyttö on kielletty EU:n alueella, samoin Suomessa on formaldehydin enimmäismäärälle raja-arvot.

Tietyt atsovärit ja tekokuitujen palonsuoja-aineina käytetyt bromatut yhdisteet voivat aiheuttaa syöpää. Tietyt PVC:n pehmittimenä käytetyt ftalaatit ja pesuaineissa käytetyt alkyylifenolietoksylaatit ovat niin sanottuja hormonihäiritsijöitä. Veden- ja lianhylkivyysyhdisteissä käytetyt perfluoratut yhdisteet (PFOS ja PFOA) ovat myrkyllisiä ja ympäristössä pysyviä yhdisteitä. Tietyt homeenestoaineet, kuten dimetyylifumaraatti aiheuttavat allergiaa.

Terveydelle haitalliset tekstiilikemikaalit pyritään kieltämään lainsäädännöllä sitä mukaa, kun asiasta tulee tutkimustietoa. Kiellettyjen tekstiilikemikaalien lista on jo pitkä ja pitenee koko ajan. Tekstiilien kemikaalit ovat kuitenkin hyödyksi silloin, kun niillä parannetaan turvallisuutta, säilyvyyttä ja teknisiä ominaisuuksia.

Pitääkö uudet tekstiilit pestä ennen käyttöä?

Tekstiili ei saa haista pahalle. Jos tekstiili tulee suoraan ihoa vasten ja sitä on säilytetty esimerkiksi muovipussissa, kannattaa se pestä ennen käyttöä. Esimerkiksi formaldehydi lähtee pesussa pois. Tietyt haitalliset kemikaalit, kuten karsinogeeniset väriaineet ja raskasmetallit taas eivät lähde pesemällä pois, koska kemikaalin tarkoitus on pysyä tekstiilissä.

Miten kemikaalien käyttöä valvotaan?

Joidenkin aineiden käyttö tekstiileissä on kielletty EU:n alueella, samoin niitä sisältävien tekstiilituotteiden maahantuonti. Näitä ovat esimerkiksi karsinogeeniset väriaineet, ftalaatit, perfluoratut yhdisteet, biosidit tai raskasmetallit.

Määräysten noudattaminen on valmistajan ja maahantuojan vastuulla. Tullilaboratorio valvoo Suomeen maahantuotavia tekstiilejä esimerkiksi dimetyylifumaraatin, nikkelin, karsinogeenisten väriaineiden ja liian suurien formaldehydipitoisuuksien osalta.

Mitä pitäisi tehdä, jotta tekstiilit kuormittaisivat tulevaisuudessa vähemmän sekä niiden käyttäjiä että ympäristöä? Onko kuluttajilla valtaa?

Tekstiilien hankintaketju on hyvin pitkä eli tuotteen materiaali (kuitu) voidaan valmistaa yhdessä paikassa, lanka toisessa, kangas kolmannessa, värjätä neljännessä ja tuote ommella viidennessä paikassa. Tieto käytetyistä kemikaaleista ei välttämättä kulje materiaalin mukana ja päädy maahantuojalle. Hankintaketjun läpinäkyvyys parantaisi tekstiilien ja niissä käytettävien kemikaalien jäljitettävyyttä.

Monet kansalaisjärjestöt ovat kiinnittäneet tekstiilikemikaaleihin huomiota, ja myös tavallinen kuluttaja voi vaikuttaa omilla ostopäätöksillään. Kuluttaja voi ostaa tutkitusti turvallisia tuotteita (esim. Oeko-Tex-tuotteet) tai tuotteita, joiden valmistaja tai maahantuoja on vastuullinen alansa ammattilainen.

Kysymyksiin vastasi yliopistonlehtori Marja Rissanen TTY:n materiaaliopin laitokselta. Hän muun muassa opettaa Fiber and Textile Chemistry -kurssilla, jossa perehdytään erilaisiin tekstiilikemikaaleihin ja niiden tuoteturvallisuuteen. Lisäksi hän luennoi aiheesta tekstiilien maahantuojille sekä vähittäis- ja tukkukaupalle.

 
Kerro kaverille
Keinoluumateriaalia suoraan leikkaussalin hyllyltä
Keinoluumateriaalia suoraan leikkaussalin hyllyltä
3/2014
Keinoluumateriaalia suoraan leikkaussalin hyllyltä
Biohajoava nivelimplantti kasvattaa suosiotaan maailmalla
Biohajoava nivelimplantti kasvattaa suosiotaan maailmalla
3/2014
Biohajoava nivelimplantti kasvattaa suosiotaan maailmalla
Tietokone tottelee hymyä
Tietokone tottelee hymyä
3/2014
Tietokone tottelee hymyä
Pinta pelottaa bakteeria
Pinta pelottaa bakteeria
3/2014
Pinta pelottaa bakteeria
Aivotutkimus harppaa eteenpäin EU:n jättihankkeessa
Aivotutkimus harppaa eteenpäin EU:n jättihankkeessa
3/2014
Aivotutkimus harppaa eteenpäin EU:n jättihankkeessa
Biotekniikka tehostaa uusien lääkkeiden valmistusta
Biotekniikka tehostaa uusien lääkkeiden valmistusta
3/2014
Biotekniikka tehostaa uusien lääkkeiden valmistusta
Uusi tieto motivoi akatemiatutkijaa
Uusi tieto motivoi akatemiatutkijaa
3/2014
Uusi tieto motivoi akatemiatutkijaa
15 000 litran cocktail suoraan keuhkoihin
15 000 litran cocktail suoraan keuhkoihin
3/2014
15 000 litran cocktail suoraan keuhkoihin
Alumnien potentiaali hyötykäyttöön
Alumnien potentiaali hyötykäyttöön
3/2014
Alumnien potentiaali hyötykäyttöön
Yrityksen turvallisuustyö ulottuu myös vapaa-aikaan
Yrityksen turvallisuustyö ulottuu myös vapaa-aikaan
3/2014
Yrityksen turvallisuustyö ulottuu myös vapaa-aikaan
Pysäköinti muuttui maksulliseksi
Pysäköinti muuttui maksulliseksi
3/2014
Pysäköinti muuttui maksulliseksi
Tenure track -tehtävät ovat nyt avoinna
Tenure track -tehtävät ovat nyt avoinna
3/2014
Tenure track -tehtävät ovat nyt avoinna
Koska koodaaminen on joka tytön oikeus!
Koska koodaaminen on joka tytön oikeus!
3/2014
Koska koodaaminen on joka tytön oikeus!

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi