3/2014

Keinoluumateriaalia suoraan leikkaussalin hyllyltä

Kaarle Paakinaho ja luusiirre

 

Tulevaisuudessa potilaalta puuttuvaa luukudosta voidaan kasvattaa takaisin synteettisen ja biohajoavan keinoluun avulla. Tutkijatohtori Kaarlo Paakinaholle myönnettiin Tekesin Toiminnalliset materiaalit -ohjelman Nuori tutkija -tunnustuspalkinto joulukuussa 2013.

 

Luusiirreleikkausten teko voi helpottua huomattavasti, kun TTY:llä kehitetty uusi synteettinen ja biohajoava keinoluumateriaali saadaan markkinoille. Kirurgit voivat muotoilla hyllytavarana toimitettavaa luun korvikemateriaalia potilaalle sopivaksi jopa leikkauksen aikana.

Maailmassa tehdään vuosittain yhdestä neljään miljoonaa luusiirreleikkausta. Luuta tarvitaan vaikeiden ja monimutkaisten luunmurtumien hoitoon sekä kasvojen ja kallon alueella tehtäviin korjausleikkauksiin. Sitä tarvitaan myös paikkaamaan kasvaimen poiston aiheuttamaa luukudoksen puuttumista.

– Tänä päivänä kirurgit käyttävät luusiirteeseen joko potilaan omaa luuta, kudospankista saatua luuta tai synteettisiä keraamisia materiaaleja. Näihin menetelmiin liittyy kuitenkin ongelmia, kertoo tutkijatohtori Kaarlo Paakinaho TTY:n elektroniikan ja tietoliikennetekniikan laitokselta.

– Potilaan oman luukudoksen saaminen edellyttää leikkausta eikä luuta aina ole käytettävissä riittävästi. Kudospankista saatu luukudos on kallis valmistaa, varastoida ja kuljettaa, ja siihen liittyy tautiriski. Hauraat synteettiset keraamiset materiaalit puolestaan menevät helposti rikki eikä niitä voi muotoilla.

Talli sparraa ja toimii kätilönä uusille yrityksille

TTY:llä yrittäjyyteen tähtääviä yliopiston opiskelijoita ja tutkijoita tukee Talli.

– Talli sparraa rahoitusta hakevia tutkijoita ja tutkimusryhmiä kaupallistamisen edellytysten luomisessa, ja auttaa heitä lisäämään tietämystään esimerkiksi markkinoista ja eri rahoitusmuodoista. Kun uusi yritys on perustettu, me autamme sitä vielä yrityksen ensimetreillä. Toisena kaupallistamisen vaihtoehtona on teknologian lisensiointi, kertoo liiketoiminnan kehittämispäällikkö Harri Länsipuro.

– Teemme yhteistyötä paikallisten korkeakoulujen, TTY:n yrittäjäalummien sekä Tampereen alueen yrittäjyyttä ja yritystoimintaa tukevien palveluiden kanssa. Tarvittaessa etsimme verkostomme kautta myös ulkopuolisia osaajia perustettavien uusien yritysten avuksi.

Tallin ja TTY:n tukemana on vuoden 2011 jälkeen syntynyt 14 spinoff-yritystä, joissa tutkimusoikeudet on siirretty yliopistolta yritykselle, sekä ainakin 33 TTY-lähtöistä startup-yritystä.

 

Korvikemateriaali stimuloi potilaan oman luukudoksen kasvua

Paakinaho ja Kurko-projektin tutkimusryhmä ovat vuodesta 2011 lähtien kehittäneet luukudoksen kasvua stimuloivaa synteettistä komposiittimateriaalia, joka ohjaa solujen kasvua kohti luun luonnollista rakennetta ja hajoaa lopulta itsekseen elimistössä.

Huokoista keinoluumateriaalia voi taivutella, leikata saksilla ja veistää veitsellä, joten kirurgin on helppo räätälöidä se potilaalle sopivaksi. Komposiittimateriaali koostuu laktidipohjaisesta polymeerista ja bioaktiivisesta keraamimateriaalista.

– Materiaali tekee luusiirreleikkauksista helpompia ja nopeampia. Säilyvyytensä, edullisuutensa ja räätälöitävyytensä ansiosta se myös tuo luusiirreleikkauksen yhä useamman ulottuville. Lisäksi se mahdollistaa tähystyksen tapaiset uudet leikkaustekniikat, jotka voivat vähentää komplikaatioriskiä. Leikkaava kirurgi voi halutessaan käyttää materiaalia myös olemassa olevien implanttien kanssa, Paakinaho selittää.

Potilaan kannalta suurin hyöty on luusiirremateriaalin helpompi saatavuus ja luusiirteen hankinnasta aiheutuvan toisen leikkauksen käyminen tarpeettomaksi.

Materiaalin kehitystyötä tehtiin Tekesin Toiminnalliset materiaalit -ohjelman rahoittamassa Kudoksen rakenteellinen komposiitti (Kurko) -tutkimusprojektissa. Hanke päättyi elokuussa 2014.

Tutkimusideasta liiketoimintaa

Nyt keinoluun kaupallistamista valmistellaan uudessa, kolmevuotisessa Kurko-BoneApps (Kurko-Bone Applications) -projektissa. Siinä tutkitaan eri liiketoimintavaihtoehtoja ja -malleja sekä kehitetään teknologiaa edelleen. Paakinaho toimii projektin projektipäällikkönä.

– Tavoitteenamme on tuoda kirurgien saataville edullinen, valmiiksi steriili, potilaalle räätälöitävä ja postipaketissa lähetettäväksi sopiva keinoluumateriaali, joka on aina saatavilla eikä edellytä sairaaloilta kalliita pakastinlaitteistoja.

Kurko-BoneApps -projekti on saanut 435 000 euroa Tekesin Tutkimusideoista uutta tietoa ja liiketoimintaa (TUTLI) -rahoitusta. TTY:n oma panostus mukaan luettuna projektille on myönnetty kaikkiaan 620 000 euroa.

– TUTLI-rahan avulla kehitetään tutkimustulosten, ideoiden ja innovaatioiden kaupallistamisvalmiuksia ja muodostetaan uutta tietoa ja menetelmiä kaupallistamista varten. Tässä vaiheessa ei vielä tehdä valmiita tuotteita – niiden vuoro on kaupallistamisen seuraavassa vaiheessa, kertoo TTY:n liiketoiminnan kehittämispäällikkö Harri Länsipuro.

Kurko-BoneApps -projekti toteutetaan BioMediTechin eli Tampereen yliopiston ja TTY:n yhteisen instituutin sekä Helsingin yliopiston välisenä yhteistyönä.

TUTLI-rahoitus kolmelle uudelle TTY:n hankkeelle

Tekesin Tutkimusideoista uutta tietoa ja liiketoimintaa (TUTLI) -rahoitusta on jaettu vuodesta 2012 lähtien. Vuosina 2012–2014 TTY:llä on ollut 19 TUTLI-rahoitettua hanketta, joista viisi on saanut myös jatkorahoituspäätöksen. Näihin hankkeisiin TTY on saanut TUTLI-rahaa yhteensä 5,6 miljoonaa euroa. Hankkeiden koko on yhteensä 7,9 miljoonaa euroa.

Keväällä 2014 kolme TTY:n tutkimusprojektia sai myönteisen TUTLI-rahoituspäätöksen. Niille myönnettiin Tekes-tukea yhteensä 720 000 euroa. Hakukierroksia on kaksi vuodessa.

 

Teksti: Leena Koskenlaakso
Kuva: Mika Kanerva

 
Kerro kaverille
Biohajoava nivelimplantti kasvattaa suosiotaan maailmalla
Biohajoava nivelimplantti kasvattaa suosiotaan maailmalla
3/2014
Biohajoava nivelimplantti kasvattaa suosiotaan maailmalla
Tietokone tottelee hymyä
Tietokone tottelee hymyä
3/2014
Tietokone tottelee hymyä
Pinta pelottaa bakteeria
Pinta pelottaa bakteeria
3/2014
Pinta pelottaa bakteeria
Aivotutkimus harppaa eteenpäin EU:n jättihankkeessa
Aivotutkimus harppaa eteenpäin EU:n jättihankkeessa
3/2014
Aivotutkimus harppaa eteenpäin EU:n jättihankkeessa
Biotekniikka tehostaa uusien lääkkeiden valmistusta
Biotekniikka tehostaa uusien lääkkeiden valmistusta
3/2014
Biotekniikka tehostaa uusien lääkkeiden valmistusta
Uusi tieto motivoi akatemiatutkijaa
Uusi tieto motivoi akatemiatutkijaa
3/2014
Uusi tieto motivoi akatemiatutkijaa
15 000 litran cocktail suoraan keuhkoihin
15 000 litran cocktail suoraan keuhkoihin
3/2014
15 000 litran cocktail suoraan keuhkoihin
Alumnien potentiaali hyötykäyttöön
Alumnien potentiaali hyötykäyttöön
3/2014
Alumnien potentiaali hyötykäyttöön
Miksi uusi vaate haisee?
Miksi uusi vaate haisee?
3/2014
Miksi uusi vaate haisee?
Yrityksen turvallisuustyö ulottuu myös vapaa-aikaan
Yrityksen turvallisuustyö ulottuu myös vapaa-aikaan
3/2014
Yrityksen turvallisuustyö ulottuu myös vapaa-aikaan
Pysäköinti muuttui maksulliseksi
Pysäköinti muuttui maksulliseksi
3/2014
Pysäköinti muuttui maksulliseksi
Tenure track -tehtävät ovat nyt avoinna
Tenure track -tehtävät ovat nyt avoinna
3/2014
Tenure track -tehtävät ovat nyt avoinna
Koska koodaaminen on joka tytön oikeus!
Koska koodaaminen on joka tytön oikeus!
3/2014
Koska koodaaminen on joka tytön oikeus!

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi