3/2014

Biohajoava nivelimplantti kasvattaa suosiotaan maailmalla

Biomateriaalien tutkimusta

 

TTY:n biomateriaalien ja kudosteknologian tutkimusryhmän erinomainen kuidutusosaaminen antaa meille hyvän etumatkan kilpaijoihimme, sanoo RegJoint-niveltyynyn kaupallistaneen Scaffdex Oy:n toimitusjohtaja Tuija Annala (keskellä). Vieressään diplomityöntekijä Inari Lyyra ja tutkijatohtori, projektipäällikkö Ville Ellä TTY:ltä.

 

Kun nivelrikko- ja nivelreumapotilaille etsitään kohtuuhintaista ja elimistössä itsestään hajoavaa sormi- tai varvasnivelen implanttia, yhä useampi kirurgi Euroopassa valitsee TTY:llä kehitetyn niveltyynyn.

TTY:n biomateriaalien ja kudosteknologian tutkimusryhmässä kehitetty, biohajoava RegJoint-niveltyyny on sormien ja varpaiden pienten nivelten toimivuutta lisäävä kuituimplantti. Polylaktidikopolymeerikuidusta valmistettu joustava niveltyyny on uusi hoitovaihtoehto metallisten tukiruuvien avulla tehtävälle, jalan anatomiaa muuttavalle luudutukselle sekä pysyville metalli- ja silikoni-implanteille.

– RegJoint-niveltyyny asennetaan nivelpussin sisälle, missä se vähitellen korvautuu ihmisen omalla sidekudoksella. Koska niveltyynyn materiaali on pehmeää ja huokoista, sidekudossolut voivat kasvaa kuidun kolojen välissä. Niveltyyny antaa rakennetta syntyvälle kudokselle ja pitää nivelrakoa auki, ylläpitäen nivelen toimintaa ja nopeuttaen leikkauksesta toipumista, kertoo tamperelaisen Scaffdex Oy:n toimitusjohtaja Tuija Annala.

Onnistuneesti kaupallistettu tuote

Scaffdex on kaupallistanut niveltyynyn ja etsii sille aktiivisesti uusia markkina-alueita.

– Sen jälkeen, kun niveltyyny sai myyntiluvan Euroopan unionin alueelle syksyllä 2011, aloitimme tuotemyynnin Suomessa ja Saksassa. Vuoden 2012 jälkeen Saksan liikevaihto on kaksinkertaistunut joka vuosi, ja nyt tuotetta käytetään jo kaikissa EU-maissa ja Turkissa. Hong Kongissa pää on nyt aukeamassa ja Israelissa niveltyyny on tuoterekisteröintivaiheessa. Tutkimme myös Yhdysvaltojen markkinoita, Annala sanoo.

Peukalon tyvinivelen tähystysleikkaus on uusi leikkaustekniikka, josta ollaan hyvin kiinnostuneita Keski-Euroopassa. Jotkut kirurgit ovat Annalan mukaan jo alkaneet käyttää RegJointia tähystämällä tehdyissä peukalon tyvinivelen leikkauksissa.

Seuraavan viiden vuoden aikana Scaffdex haluaa viisinkertaistaa liikevaihtonsa ja kasvattaa henkilöstönsä määrän nykyisestä kolmesta hengestä kymmeneen. Tulorahoituksella eteenpäin puskeva Scaffdex ei haikaile pääomasijoittajien perään.

– Meidän strategiamme on toimia aktiivisessa yhteistyössä yliopistojen kanssa.

Tasalaatuisempaa ja kustannustehokkaampaa valmistusta

biomateriaalien tutkimusta

 

TTY:llä kehitetty polylaktidikopolymeerikuidusta valmistettu joustava niveltyyny on uusi hoitovaihtoehto jalan anatomiaa muuttavalle luudutukselle sekä pysyville metalli- ja silikoni-implanteille. Tuija Annalan mukaan tyynyissä käytettyä, biohajoavaa polymeerikuitua ei saa mistään muualta.

 

Vaikka niveltyyny on kaupallistettu onnistuneesti, tuotteen kehitystyö jatkuu. Scaffdex ja TTY ovat nyt mukana kaksivuotisessa Bio-PolyTec-tutkimushankkeessa.

– Bio-PolyTec on yritysvetoinen EU-hanke, jossa TTY toimii tiedollisena alihankkijana. Me tuomme hankkeeseen tietotaitoa, kuidutusosaamista ja tutkimustietoa. Tavoitteenamme on parantaa materiaalin prosessointia ja kehittää reaaliaikainen online-monitorointijärjestelmä, jotta kuidun tasalaatuisuus voitaisiin todeta jo valmistusvaiheessa eikä vasta sen jälkeen, kuten tähän asti, kertoo tutkijatohtori ja projektipäällikkö Ville Ellä TTY:n elektroniikan ja tietoliikennetekniikan laitokselta, biomateriaalien ja kudosteknologian tutkimusryhmästä.

Kun laadunseuranta parantuu, materiaalihävikki vähenee ja tuotantotahti nopeutuu. Silloin saadaan tasalaatuisempaa tuotetta nopeammin. Tavoitteena on kolminkertaistaa lääketieteellisen polymeerikuidun tuotantonopeus.

– Se parantaa toimitusvarmuutta sairaaloihin ja auttaa meitä pitämään niveltyynyn hinnan niin edullisena, että se on mahdollisimman monien potilaiden saatavilla, Annala sanoo.

– Jos online-monitorointi saadaan toimimaan hyvin, menetelmää voidaan soveltaa myös polymeeriteollisuudessa. Kun me saamme uutta tietoa, levitämme sitä muihin yrityksiin, ja kehitystyö vahvistaa koko bioalaa, Ellä tähdentää.

Bio-PolyTec-tutkimushankkeeseen osallistuu Scaffdexin ja TTY:n lisäksi reaaliaikaista mittaustekniikkaa kehittäviä yrityksiä Saksasta ja Irlannista sekä lääketieteellisiä polymeerejä ja luun kaltaisia keraameja valmistavia yrityksiä Irlannista, Englannista ja Hollannista. Hankkeessa ovat mukana myös Queen’s University Belfast Pohjois-Irlannista sekä Institute of Technology Sligo Irlannista. EU rahoittaa vuoden 2013 lopulla alkanutta hanketta miljoonalla eurolla.

Teksti: Leena Koskenlaakso
Kuva: Mika Kanerva

 
Kerro kaverille
Keinoluumateriaalia suoraan leikkaussalin hyllyltä
Keinoluumateriaalia suoraan leikkaussalin hyllyltä
3/2014
Keinoluumateriaalia suoraan leikkaussalin hyllyltä
Tietokone tottelee hymyä
Tietokone tottelee hymyä
3/2014
Tietokone tottelee hymyä
Pinta pelottaa bakteeria
Pinta pelottaa bakteeria
3/2014
Pinta pelottaa bakteeria
Aivotutkimus harppaa eteenpäin EU:n jättihankkeessa
Aivotutkimus harppaa eteenpäin EU:n jättihankkeessa
3/2014
Aivotutkimus harppaa eteenpäin EU:n jättihankkeessa
Biotekniikka tehostaa uusien lääkkeiden valmistusta
Biotekniikka tehostaa uusien lääkkeiden valmistusta
3/2014
Biotekniikka tehostaa uusien lääkkeiden valmistusta
Uusi tieto motivoi akatemiatutkijaa
Uusi tieto motivoi akatemiatutkijaa
3/2014
Uusi tieto motivoi akatemiatutkijaa
15 000 litran cocktail suoraan keuhkoihin
15 000 litran cocktail suoraan keuhkoihin
3/2014
15 000 litran cocktail suoraan keuhkoihin
Alumnien potentiaali hyötykäyttöön
Alumnien potentiaali hyötykäyttöön
3/2014
Alumnien potentiaali hyötykäyttöön
Miksi uusi vaate haisee?
Miksi uusi vaate haisee?
3/2014
Miksi uusi vaate haisee?
Yrityksen turvallisuustyö ulottuu myös vapaa-aikaan
Yrityksen turvallisuustyö ulottuu myös vapaa-aikaan
3/2014
Yrityksen turvallisuustyö ulottuu myös vapaa-aikaan
Pysäköinti muuttui maksulliseksi
Pysäköinti muuttui maksulliseksi
3/2014
Pysäköinti muuttui maksulliseksi
Tenure track -tehtävät ovat nyt avoinna
Tenure track -tehtävät ovat nyt avoinna
3/2014
Tenure track -tehtävät ovat nyt avoinna
Koska koodaaminen on joka tytön oikeus!
Koska koodaaminen on joka tytön oikeus!
3/2014
Koska koodaaminen on joka tytön oikeus!

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi