2/2014

Yliopisto ei ole koskaan valmis

rehtori Markku Kivikoski

 

Elektroniikan professori Markku Kivikoski on TTY:n omia kasvatteja ja hän toiminut TTY:n rehtorina vuodesta 2008.

 

Syksyllä 2013 valmistui TTY-säätiön hallituksen toiminnan arviointi. Siinä todetaan, että TTY on hyvä mutta voisi olla erinomainen. Tavoite erinomaisuudesta pidetään nyt tiukasti mielessä ja toimintaa kehitetään – niin opetuksen, tutkimuksen ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden käytännön toteutuksissa – suunnitelmallisesti ja määrätietoisesti.

Myös laatutyötämme tehdään suunnitelmallisesti ja määrätietoisesti. Saimme siitä tunnustuksen Korkeakoulujen arviointineuvostolta (KKA), joka auditoi yliopistomme laadunhallinnan menettelytavat ja niiden vaikuttavuuden. Auditoinnin tulos ilahdutti: TTY:n laatujärjestelmän kokonaisuus sai arviointiasteikon parhaimman arvosanan eli edistynyt. Laatutyö ei TTY:llä ole päälleliimattua, vaan se on oleellinen osa arkeamme.

TTY sai keväällä myös Euroopan komission myöntämän HR Excellence in Research -logon tunnustuksena tutkijoiden asemaan liittyvästä kehittämistyöstä. Logo kertoo, että tutkijoiden asema TTY:llä täyttää komission jäsenmaille antamat suositukset, joiden tavoitteena on varmistaa tutkijoille hyvä työympäristö ja houkuttelevia uria.

Vaikka olemme saaneet tunnustusta toiminnastamme, laakereille ei voi jäädä lepäämään. Yliopistojen niukkenevien määrärahojen ja heikon taloustilanteen vuoksi on äärimmäisen tärkeää, että yliopiston kaikkea toimintaa kehitetään jatkuvasti. TTY:llä on haettu parempaa tukea ja palvelua yliopistomme ydintehtävien – opetuksen ja tutkimuksen – kehittämiseen yhteistoimintamenettelyin. Lisäksi laitosten on jatkuvasti tarkasteltava kriittisesti sekä tutkimusaloja että opetuksen sisältöjä, jotta kilpailukykymme kiristyvässä kansainvälisessä kilpailussa säilyisi. Yliopisto ei ole koskaan valmis, vaan sen on muututtava yhteiskunnan mukana.

Tähän pyritään myös tamperelaisten korkeakoulujen kanssa tehtävällä yhteistyöllä. Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu ovatkin asettaneet tänä keväänä selvityshenkilön kartoittamaan korkeakoulujen mahdollisuutta olla yhdessä enemmän. Selvityshenkilöksi on nimetty vuorineuvos Stig Gustavson.

Gustavson selvittää, millä aloilla tamperelaisilla korkeakouluilla olisi mahdollista olla johtavia suunnannäyttäjiä. Tavoitteena on kirkastaa, mihin tieteen ja opetuksen alueeseen korkeakoulujen kannattaa panostaa. Tuloksena voi olla myös, että jostain alasta aika on ajanut ohi, silloin alasta on parasta luopua. Syyskuuhun mennessä ovat selvillä suuret linjat siitä, millä aloilla korkeakoulut voisivat olla johtavia ja ainutkertaisia. Lisäksi odotetaan esityksiä niistä keinoista, joilla tavoitteeseen päästään sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Itse pidän tärkeänä sitä, että selvitystyössä korkeakoulu-uudistuksen ison kuvan mukaisesti laatu ja kansainvälisyys korostuvat. Onnistumisemme riippuu kaikkien osapuolien sitoutumisesta asetettuihin tavoitteisiin. Mikäli aito yhteinen tahtotila löydetään, hyvän toteutuksen edellyttämät ratkaisut syntyvät aivan varmasti.

Markku Kivikoski
rehtori

 
Kerro kaverille
Ei päivää ilman big dataa
Ei päivää ilman big dataa
2/2014
Ei päivää ilman big dataa
Kyberhyökkääjien jäljillä
Kyberhyökkääjien jäljillä
2/2014
Kyberhyökkääjien jäljillä
Keltainen laser mullistaa lääketieteen ja spektroskopian
Keltainen laser mullistaa lääketieteen ja spektroskopian
2/2014
Keltainen laser mullistaa lääketieteen ja spektroskopian
Kampusareenasta rakentuu yhteisöllinen loft
Kampusareenasta rakentuu yhteisöllinen loft
2/2014
Kampusareenasta rakentuu yhteisöllinen loft
Älykäs asema syntyy kaupungin ytimeen
Älykäs asema syntyy kaupungin ytimeen
2/2014
Älykäs asema syntyy kaupungin ytimeen
TTY:n laatujärjestelmä sai parhaimman arvosanan
TTY:n laatujärjestelmä sai parhaimman arvosanan
2/2014
TTY:n laatujärjestelmä sai parhaimman arvosanan
TTY:lle tunnustus tutkijoiden aseman kehittämisestä
TTY:lle tunnustus tutkijoiden aseman kehittämisestä
2/2014
TTY:lle tunnustus tutkijoiden aseman kehittämisestä
Miksi kaikkien laitteiden pitää piipittää?
Miksi kaikkien laitteiden pitää piipittää?
2/2014
Miksi kaikkien laitteiden pitää piipittää?
Kuinka luodaan täydellinen visuaalinen kokemus?
Kuinka luodaan täydellinen visuaalinen kokemus?
2/2014
Kuinka luodaan täydellinen visuaalinen kokemus?
Kuluttajatko media- ja viihdeteollisuuden pelastajiksi?
Kuluttajatko media- ja viihdeteollisuuden pelastajiksi?
2/2014
Kuluttajatko media- ja viihdeteollisuuden pelastajiksi?
Guardingo valmiina vahtimaan
Guardingo valmiina vahtimaan
2/2014
Guardingo valmiina vahtimaan
Ennakoivaa analytiikkaa big datalla
Ennakoivaa analytiikkaa big datalla
2/2014
Ennakoivaa analytiikkaa big datalla
Rokkibändi ja robotteja
Rokkibändi ja robotteja
2/2014
Rokkibändi ja robotteja
Olet tässä - sijaintisi tarkentuu tilastomatematiikalla
Olet tässä - sijaintisi tarkentuu tilastomatematiikalla
2/2014
Olet tässä - sijaintisi tarkentuu tilastomatematiikalla
Research is the key to the future
Research is the key to the future
2/2014
Research is the key to the future

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi