2/2014

Ennakoivaa analytiikkaa big datalla

Emil Ackerman ja Tapio Manninen

 

– Meillä on hyvä porukka, kova kasvutavoite ja halu kasvaa. Viiden vuoden kuluttua haluamme olla huomattavasti suurempi yritys, joka toimii myös kansainvälisillä markkinoilla. Silloin meillä on myös valmiita, monistettavia tuotteita meille sopivimmaksi valikoituneiden toimialojen ongelmiin, linjaavat Emil Ackerman ja Tapio Manninen.

 

Startup-yritys Quva lähti nousukiitoon tarjoamalla räätälöityjä data-analyysiratkaisuja konepaja- ja prosessiteollisuudelle.

Monet konepaja- ja prosessiteollisuuden yritykset keräävät paljon dataa laitteidensa ja prosessiensa toiminnasta, mutta eivät pysty saamaan siitä irti täyttä hyötyä. Kunnossapidon näkökulmasta suuri osa yrityksen datasta on silloin hyödyntämätön resurssi, jonka keräämiseen on investoitu, mutta käyttö on jäänyt puolitiehen.

Kun monesta eri lähteestä kerättävät suuret tietomassat analysoidaan uusimmilla menetelmillä ja merkityksellinen tieto kaivetaan niistä esiin, hyödyt ovat suuret. Laitteiden kunnossapito ja prosessien ohjaus muuttuu ennakoivammaksi, suunnittelemattomat huoltokatkot vähenevät ja päätöksenteko helpottuu.

Tämän markkinaraon oivaltaminen oli se ratkaiseva ahaa-elämys, joka johti vuonna 2010 perustetun, tamperelaisen startup-yritys Quvan kasvu-uralle.

– Lähdimme alunperin liikkeelle terveydenhuollossa tuotettavan big datan analysoinnista. Melko pian huomasimme, että kaupalliseen vaiheeseen eteneminen lääketieteen alalla on hyvin hidasta. Siksi meidän oli helpompaa saada ratkaisuja aikaan prosessiteollisuus- ja konepajapuolelle, sanoo Quvan toimitusjohtaja Emil Ackerman.

Yliopistolta yritykseksi

– Meillä on kaikilla TTY-tausta. Jyrki Selinummi, Pekka Ruusuvuori ja uusin työntekijämme Antti Lehmussola ovat opiskelleet signaalinkäsittelyn laitoksella laskennallisen systeemibiologian ryhmässä ja tehneet väitöskirjansa muutama vuosi sitten, Tapio Manninen väitteli koneoppimisesta ja ennustavasta mallintamisesta tammikuussa, ja minä olen työskennellyt projektipäällikkönä teollisuustalouden laitoksella. Henri Häsä opiskelee vielä TTY:llä, Ackerman kertoo.

– TTY:ssä on hyvin yrittäjämyönteinen ilmapiiri ja yhteistyötä yritysten kanssa tehdään paljon. Tästä on ollut apua yrityksen perustamisessa. Signaalinkäsittelyn laitokselta on syntynyt paljon spin-offeja.

Koneoppimista ja monimuuttuja-analyysejä

Jalostamalla tietoa suuresta tietomassasta, jota tulee jatkuvalla syötöllä asiakasyritysten eri lähteistä ja mittauspisteistä, Quva auttaa asiakkaitaan ymmärtämään omaa toimintaansa paremmin. Automatisoitujen dataprosessien avulla saadaan nopeushyötyä, kustannussäästöjä ja toistovarmuutta.

– Me käytämme asiakkaiden itse keräämää historiadataa ja käsittelemme sitä koneoppimismenetelmillä, oppimisen matemaattisilla malleilla, tilastotieteen menetelmillä sekä riippuvuus- ja monimuuttuja-analyyseillä. Tyypillisesti analysoimme satoja eri muuttujia tuotantoprosessista. Meidän järjestelmämme johdattaa automaattisesti oikeille jäljille vian haussa. Kun uutta dataa tulee lisää, käytämme opetettuja menetelmiä tunnistamaan ongelmat ennakoivasti, selittää Tapio Manninen.

Quvan osaamiselle on löytymässä kysyntää myös energia- ja turva-alalla.

Rahoitusta hankittu

Viime kesänä Quva sai vahvistusta hallitukseensa ja sijoituksen bisnesenkeliltä. Rahoitus on jo nopeuttanut kasvua. Marraskuussa 2013 Quva osallistui Helsingissä pidettyyn, startup-yrityksille ja niiden rahoittajille tarkoitettuun Slush-tapahtumaan.

– Slush oli hauska, vaikkakin aika pelipainotteinen kokemus. Toivoisin sinne mukaan enemmän yrityksiä muiltakin aloilta. Saimme kontakteja sekä potentiaalisiin asiakkaisiin että rahoittajiin, ja oli hienoa nähdä yleinen draivi startuppien keskuudessa, Ackerman sanoo.

Teksti: Leena Koskenlaakso
Kuva: Mika Kanerva

 
Kerro kaverille
Ei päivää ilman big dataa
Ei päivää ilman big dataa
2/2014
Ei päivää ilman big dataa
Kyberhyökkääjien jäljillä
Kyberhyökkääjien jäljillä
2/2014
Kyberhyökkääjien jäljillä
Keltainen laser mullistaa lääketieteen ja spektroskopian
Keltainen laser mullistaa lääketieteen ja spektroskopian
2/2014
Keltainen laser mullistaa lääketieteen ja spektroskopian
Kampusareenasta rakentuu yhteisöllinen loft
Kampusareenasta rakentuu yhteisöllinen loft
2/2014
Kampusareenasta rakentuu yhteisöllinen loft
Älykäs asema syntyy kaupungin ytimeen
Älykäs asema syntyy kaupungin ytimeen
2/2014
Älykäs asema syntyy kaupungin ytimeen
TTY:n laatujärjestelmä sai parhaimman arvosanan
TTY:n laatujärjestelmä sai parhaimman arvosanan
2/2014
TTY:n laatujärjestelmä sai parhaimman arvosanan
TTY:lle tunnustus tutkijoiden aseman kehittämisestä
TTY:lle tunnustus tutkijoiden aseman kehittämisestä
2/2014
TTY:lle tunnustus tutkijoiden aseman kehittämisestä
Yliopisto ei ole koskaan valmis
Yliopisto ei ole koskaan valmis
2/2014
Yliopisto ei ole koskaan valmis
Miksi kaikkien laitteiden pitää piipittää?
Miksi kaikkien laitteiden pitää piipittää?
2/2014
Miksi kaikkien laitteiden pitää piipittää?
Kuinka luodaan täydellinen visuaalinen kokemus?
Kuinka luodaan täydellinen visuaalinen kokemus?
2/2014
Kuinka luodaan täydellinen visuaalinen kokemus?
Kuluttajatko media- ja viihdeteollisuuden pelastajiksi?
Kuluttajatko media- ja viihdeteollisuuden pelastajiksi?
2/2014
Kuluttajatko media- ja viihdeteollisuuden pelastajiksi?
Guardingo valmiina vahtimaan
Guardingo valmiina vahtimaan
2/2014
Guardingo valmiina vahtimaan
Rokkibändi ja robotteja
Rokkibändi ja robotteja
2/2014
Rokkibändi ja robotteja
Olet tässä - sijaintisi tarkentuu tilastomatematiikalla
Olet tässä - sijaintisi tarkentuu tilastomatematiikalla
2/2014
Olet tässä - sijaintisi tarkentuu tilastomatematiikalla
Research is the key to the future
Research is the key to the future
2/2014
Research is the key to the future

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi