2/2014

Ei päivää ilman big dataa

Moncef Gabbouj

 

TTY:llä halutaan kehittää uutta, big dataa hyödyntävää teknologiaa ja sovelluksia yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa, kertoo professori Moncef Gabbouj. Hän vetää kolmen laitoksen yhteistä  Big Data -hanketta.

 

Moni ei ole varma mitä big data tarkoittaa, mutta silti sen kaikki ongelmat ratkaisevaan taikavoimaan asetetaan paljon odotuksia. Onko kyseessä vain uusi hypetys taannoisen ICT-kuplan tapaan?

– Ei toki. Big data eli suurten datamassojen käsittely on tieteenalana ja insinööritieteenä vielä uusi ja uteliaisuutta herättävä asia, mutta jalostamalla merkityksellistä tietoa big datasta yritykset voivat luoda edullisia uusia tuotteita ja palveluita, jotka ovat ihmisten saatavilla juuri silloin kun he niitä tarvitsevat, vastaa akatemiaprofessori Moncef Gabbouj TTY:n signaalinkäsittelyn laitokselta.

Sovellusten avulla yritykset voivat kehittää uutta liiketoimintaa big datan pohjalta.

Näkymä tulevaisuuteen

Uutta dataa syntyy koko ajan hurjaa vauhtia. Sitä kerätään antureilla, laskureilla ja muilla mittaus- ja rekisteröintimenetelmillä. Dataa kertyy miljardeista koneista ja laitteista, sähköverkoista, terveydenhuollosta, liikenteestä ja tietoliikenteestä, turva-alan valvontajärjestelmistä, kaupan asiakkuusohjelmista sekä internetistä.

Liikenne sujuvaksi

– Big datan käyttöä on tutkittu meillä jo 2000-luvun alusta lähtien, kertoo professori Ari Visa TTY:n signaalinkäsittelyn laitokselta.

Parhaillaan hänen tutkimusryhmänsä on mukana Tampereen kaupungin teettämässä tutkimuksessa, joka koskee Tampereen keskustan liikenteen sujuvuutta. Tutkimus toteutetaan yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa. Tutkimushankkeessa simuloidaan laskennallisesti Hämeenkadun ruuhkia käyttäen apuna uusien, kauko-ohjattavien liikennevalojen mittaamaa ja keräämää big dataa bussiliikenteestä. Erillisessä tutkimusprojektissa seurataan reaaliajassa Sammonkadun liikenteestä kerättävää dataa.

– Analysoimalla liikennettä koskevaa big dataa ja tekemällä sen perusteella uusia suosituksia voidaan parantaa liikenteen turvallisuutta, lyhentää matka-aikoja sekä vähentää polttoaineen kulutusta ja ajoneuvojen päästöjä.

Mittavat säästöt yhteiskunnalle saatiin myös pari vuotta sitten Ilmavoimille tehdyssä Hornetien elinkaaren hallintaprojektissa. Se toteutettiin yhteistyössä VTT:n ja Patrian kanssa. Projektissa tutkittiin koneisiin asennetuista lisäantureista saadun datan avulla pilottien lentotapaa ja sitä, miten se vaikuttaa koneen elinikään.

– Hornet-projektin ansiosta säästettiin 200 miljoonaa euroa veronmaksajien rahaa, kun uusien koneiden hankintaa voitiin lykätä monella vuodella, Visa kehaisee.

 

Big data tarkoittaa siis näitä valtavia datamassoja, joita ei voi hallita tavallisilla analyysi- ja käsittelymenetelmillä. Big data -analytiikka ja sen pohjalta tehtävät ennusteet antavat arvokasta tietoa muun muassa ihmisten käyttäytymisestä ja mieltymyksistä.

– Meidän tavoitteemme on voida big dataa jalostamalla nähdä tulevaisuuteen, ennustaa sitä ja muokata sitä, sanoo Moncef Gabbouj.

Tampereella panostetaan big dataan

TTY:ssä kolme eri laitosta laittavat osaamisensa yhteen ja perustavat yhteisen big datan tutkimuskeskuksen. Tavoitteena on kehittää uutta, big dataa hyödyntävää teknologiaa ja sovelluksia yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa.

Tutkimuskeskuksen tavoitteena on nostaa TTY maailman johtavien big dataa tutkivien yksiköiden joukkoon ja halutuksi tutkimusyhteistyökumppaniksi. Hanke yhdistää signaalinkäsittelyn, tietotekniikan ja teollisuustalouden laitosten osaamisen. Virtuaalinen keskus aloittaa toimintansa vuonna 2016.

– Aiomme keskittyä audiovisuaalisen datan sekä rahoitusmarkkina- ja pörssidatan jalostamiseen. Haluamme kehittää uutta teknologiaa ja sovelluksia yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa. Meillä on jo työn alla median hakukone-, lehti-ilmoitusten optimointi- sekä rahoituspalvelusovellukset, Gabbouj kertoo.

Big Data -hankkeen kaksivuotinen käynnistämisvaihe on saanut 600 000 euron rahoituksen TTY-säätiön hallitukselta. Hanketta vetää professori Gabbouj.

Vuodesta 2015 lähtien TTY:llä voi opiskella big dataa uutena pääaineena.

Lisää kilpailukykyä Edutechin big data -koulutuksesta

TTY:n täydennyskoulutuskeskuksessa on maaliskuussa alkanut puolivuotinen Big data ja data-analytiikka liiketoiminnan kehittämisessä -koulutus. Kyseessä on tiivis kokonaisuus, jossa on 10 lähiopetuspäivää. Pääpaino on työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa ja omalle organisaatiolle tehtävässä kehittämistyössä.

– Halusin kehittää ymmärrystäni big datasta, jotta pystyisin arvioimaan millaisia uusia mahdollisuuksia se voisi avata KONEelle ja erityisesti meidän tuotekehityksellemme, kertoo koulutukseen osallistuva KONEen tuotekehityspäällikkö Jukka Salmikuukka.

– Digitalisaation tai niin sanotun teollisen internetin myötä laitteet muuttuvat älykkäämmiksi, etävalvonta lisääntyy, ja näin laitteista ja niiden toiminnasta syntyy jatkuvasti kasvava määrä monitorointidataa. Tämän datan hyödyntäminen on meidän intresseissämme.

 

Teksti: Leena Koskenlaakso
Kuva: TTY:n arkisto

 
Kerro kaverille
Kyberhyökkääjien jäljillä
Kyberhyökkääjien jäljillä
2/2014
Kyberhyökkääjien jäljillä
Keltainen laser mullistaa lääketieteen ja spektroskopian
Keltainen laser mullistaa lääketieteen ja spektroskopian
2/2014
Keltainen laser mullistaa lääketieteen ja spektroskopian
Kampusareenasta rakentuu yhteisöllinen loft
Kampusareenasta rakentuu yhteisöllinen loft
2/2014
Kampusareenasta rakentuu yhteisöllinen loft
Älykäs asema syntyy kaupungin ytimeen
Älykäs asema syntyy kaupungin ytimeen
2/2014
Älykäs asema syntyy kaupungin ytimeen
TTY:n laatujärjestelmä sai parhaimman arvosanan
TTY:n laatujärjestelmä sai parhaimman arvosanan
2/2014
TTY:n laatujärjestelmä sai parhaimman arvosanan
TTY:lle tunnustus tutkijoiden aseman kehittämisestä
TTY:lle tunnustus tutkijoiden aseman kehittämisestä
2/2014
TTY:lle tunnustus tutkijoiden aseman kehittämisestä
Yliopisto ei ole koskaan valmis
Yliopisto ei ole koskaan valmis
2/2014
Yliopisto ei ole koskaan valmis
Miksi kaikkien laitteiden pitää piipittää?
Miksi kaikkien laitteiden pitää piipittää?
2/2014
Miksi kaikkien laitteiden pitää piipittää?
Kuinka luodaan täydellinen visuaalinen kokemus?
Kuinka luodaan täydellinen visuaalinen kokemus?
2/2014
Kuinka luodaan täydellinen visuaalinen kokemus?
Kuluttajatko media- ja viihdeteollisuuden pelastajiksi?
Kuluttajatko media- ja viihdeteollisuuden pelastajiksi?
2/2014
Kuluttajatko media- ja viihdeteollisuuden pelastajiksi?
Guardingo valmiina vahtimaan
Guardingo valmiina vahtimaan
2/2014
Guardingo valmiina vahtimaan
Ennakoivaa analytiikkaa big datalla
Ennakoivaa analytiikkaa big datalla
2/2014
Ennakoivaa analytiikkaa big datalla
Rokkibändi ja robotteja
Rokkibändi ja robotteja
2/2014
Rokkibändi ja robotteja
Olet tässä - sijaintisi tarkentuu tilastomatematiikalla
Olet tässä - sijaintisi tarkentuu tilastomatematiikalla
2/2014
Olet tässä - sijaintisi tarkentuu tilastomatematiikalla
Research is the key to the future
Research is the key to the future
2/2014
Research is the key to the future

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi