1/2014

Mikrotehdas tuo valmistuksen työpöydälle ja myymälän takahuoneeseen

Mikrotehdas tuo tuotteiden valmistuksen lähemmäs asiakasta. Asiakkaalle voidaan helposti ja nopeasti valmistaa personoituja tuotteita myymälän takahuoneessa tai jopa leikkaussalissa.

Riku Heikkilä

 

– Suomessa kannattaisi suhtautua positiivisesti tuotannon ja valmistuksen automatisointiin. Automatisointi ei vähennä työpaikkoja, vaan on yksi parhaista tavoista säilyttää tuotanto Suomessa, projektipäällikkö Riku Heikkilä korostaa.

 

Mikrotehtaat ovat pieniä, helposti siirreltäviä ja työpöydälle mahtuvia tuotantolaitteita ja -linjoja komponenttien valmistukseen, käsittelyyn ja kokoonpanoon. Niillä on useita etuja: ne vievät vähemmän tilaa ja materiaaleja, vähentävät lattiatilan tarvetta ja kuluttavat vähemmän energiaa. Ne poistavat myös tilausaika- ja kuljetusviiveet.

– Mikrotehtaita ja desktop-laitteita on jo käytössä, mutta meidän modulaarinen konseptimme on pisimmälle kehitetty maailmassa. Myös puhdastila on integroituna laitteeseen, kertoo projektipäällikkö Riku Heikkilä TTY:n kone- ja tuotantotekniikan laitokselta.

Rakennuspalikkamainen valmistustekniikka nopeuttaa tuotantolinjan osien koostamista ja linjojen käyntiin ajoa sekä alentaa laitteiden hintoja. Siinä, missä perinteisen tuotantolinjan hinta koostuu suurimmaksi osaksi projektikohtaisista suunnittelukuluista, laitetoimittaja voi Heikkilän mukaan nyt keskittyä valmiiden modulaaristen laitteiden suunnitteluun.

Ihmisen varaosien valmistus siirtyy sairaalaan?

35 miljoonan euron MANU-ohjelma vuoteen 2017 saakka

TTY:n kone- ja tuotantotekniikan laitoksella tehtävä mikrotehtaiden ja desktop-valmistuksen tutkimus liittyy aiheeltaan läheisesti Future Digital Manufacturing Technologies and Systems (MANU) -ohjelmaan. Sitä koordinoi Kone- ja metalliteollisuuden strategisen huippuosaamisen keskittymä FIMECC.

Vuoteen 2017 saakka kestävä ja Tekesin rahoittama MANU-ohjelma pyrkii lisäämään suomalaisen valmistavan teollisuuden kilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla digitaalisuuden keinoin. TTY:n kone- ja tuotantotekniikan laitos on mukana viidessä MANU-ohjelman kuudesta osaprojektista. Projektit keskittyvät valmistusmenetelmien, valmistusverkoston informaation kulun sekä tehdastason toiminnan haasteisiin.

 

Automatisoidut mikrotehtaat sopivat komponenttien valmistukseen, käsittelyyn ja kokoonpanoon matkapuhelimen kokoisten mekaanisten tuotteiden sekä kellojen valmistuksessa. Niillä voi tehdä sekä yksitoikkoiset työt kuten ruuvauksen että haastavat työprosessit.

Mikrotehtaat soveltuvat Heikkilän mukaan myös annostelu-, analysointi- ja mittaustarkoituksiin laboratorioissa sekä analysointiin ja testaukseen terveydenhuollossa. Hän uskoo mikrotehtaille löytyvän kasvumahdollisuuksia erityisesti elektroniikkateollisuuden valmistuksessa ja terveydenhuollossa.

– Ja jonain päivänä tulevaisuudessa posken tukilevy-implantin tapaisia ihmisen personoituja varaosia voinee hyvinkin valmistaa sairaalassa leikkauksen aikana. Tarvittava teknologia on jo olemassa, mutta asiaan liittyy paljon viranomaissäätelyä, Heikkilä sanoo.

Mikrotehdas voidaan helposti siirtää ja koota uudestaan  

TTY:n kone- ja tuotantotekniikan laitoksella kehitetty modulaarinen mikrotehdaskonsepti perustuu 20 x 30 x 22 cm mittaisiin perusmoduuleihin, joiden sisällä on työ- ja oheislaitetila sekä puhdastilajärjestelmä. Moduulit ovat helposti yhdistettävissä toisiinsa ja vierekkäisiin syöttölaitteisiin. Prosessimoduulit kuten robotti, konenäkö ja laserskanneri liitetään perusmoduulin päälle. Kooltaan pieni ja työpöydälle mahtuva desktop-laitteisto on helposti siirreltävissä ja uudelleen koottavissa.

 

Teksti: Leena Koskenlaakso
Kuvat: Petri Laitinen

 
Kerro kaverille
Voittaako Suomi seuraavassa teollisuuden murroksessa?
Voittaako Suomi seuraavassa teollisuuden murroksessa?
1/2014
Voittaako Suomi seuraavassa teollisuuden murroksessa?
Kultaryntäys avaruuteen
Kultaryntäys avaruuteen
1/2014
Kultaryntäys avaruuteen
Kirkastuvaa luvassa
Kirkastuvaa luvassa
1/2014
Kirkastuvaa luvassa
Automaatio tehostaa kiven murskausta
Automaatio tehostaa kiven murskausta
1/2014
Automaatio tehostaa kiven murskausta
Terästutkimuksen uudet kuviot
Terästutkimuksen uudet kuviot
1/2014
Terästutkimuksen uudet kuviot
Oppimisympäristö on enemmän kuin tuoli ja pulpetti
Oppimisympäristö on enemmän kuin tuoli ja pulpetti
1/2014
Oppimisympäristö on enemmän kuin tuoli ja pulpetti
Karjalainen perinnepeli Hervannassa päättyi häihin Kroatiassa
Karjalainen perinnepeli Hervannassa päättyi häihin Kroatiassa
1/2014
Karjalainen perinnepeli Hervannassa päättyi häihin Kroatiassa
Työkaluja turvallisuuden mittaamiseen
Työkaluja turvallisuuden mittaamiseen
1/2014
Työkaluja turvallisuuden mittaamiseen
TTY-säätiön hallitukseen kaksi uutta jäsentä
TTY-säätiön hallitukseen kaksi uutta jäsentä
1/2014
TTY-säätiön hallitukseen kaksi uutta jäsentä
Mikä on strategia ja miten se tehdään?
Mikä on strategia ja miten se tehdään?
1/2014
Mikä on strategia ja miten se tehdään?
TTY kehittää palveluita pk-yrityksille
TTY kehittää palveluita pk-yrityksille
1/2014
TTY kehittää palveluita pk-yrityksille
Tampere energia- ja ekotehokkuuden ytimessä
Tampere energia- ja ekotehokkuuden ytimessä
1/2014
Tampere energia- ja ekotehokkuuden ytimessä
Tietojärjestelmien hankinta on taitolaji
Tietojärjestelmien hankinta on taitolaji
1/2014
Tietojärjestelmien hankinta on taitolaji
Kehittäkää palveluita, teollisuusyritykset
Kehittäkää palveluita, teollisuusyritykset
1/2014
Kehittäkää palveluita, teollisuusyritykset
Pintakäsittelytekniikoiden konferenssi Tampereella
Pintakäsittelytekniikoiden konferenssi Tampereella
1/2014
Pintakäsittelytekniikoiden konferenssi Tampereella
Rajapinta uudistui
Rajapinta uudistui
1/2014
Rajapinta uudistui

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi