3/2013

Kommunikaatio pelaa, kilot tippuvat 

Movendos

– Haluamme tehdä hyödyllisiä hyvinvointiratkaisuja, ja vaikka tämä helposti kuulostaa
vähän yksinkertaiselta, niin lähtökohtamme on halu tehdä hyvää, perustelevat Stefan
Baggström (vas.), Hannu Nieminen ja Arto Leppisaari.

Ylipaino ei hevillä putoa, sohvasta on vaikea päästä liikkeelle ja muutkin hyvinvointia edistävät elämäntapamuutokset ottavat koville. TTY:llä syntynyt spin-off-yritys Movendos tarttuu tähän. "Ratkaisu on kommunikaatio", sanovat Movendoksen miehet.

Movendos tuo syksyllä 2013 markkinoille kommunikointityökalun, joka on tehty avuksi ennaltaehkäisevään terveydenhoitoon ja hyvinvointivalmennuksiin. Esimerkiksi lääkäreille, life coacheille, personal trainereille, ravitsemusalan ja psykologian ammattilaisille se on väline, jolla voi seurata, motivoida ja muistuttaa sekä reagoida muutoksiin ja valmennettavan tekemisiin. Isonkin joukon asiat ja viestit pysyvät hallinnassa.

Valmennettavalle se on keino kertoa tekemiset ja tekemättä jättämiset, ja tulla samalla kuin huomaamatta tulosvastuulliseksi omasta muutoksesta. Viestit ja ohjeet välittyvät kännykällä tabletilla tai tietokoneella toimivan sovelluksen avulla.

– Pilvipalveluna toimivan ratkaisun perustana on uusin informaatioteknologia, ja sen ytimessä on psykologinen tutkimus siitä, miten ihminen muuttaa käyttäytymistään ja miten terveyskäyttäytymiseen voi vaikuttaa, toimitusjohtaja Arto Leppisaari kertoo.

Tutkimus, liiketoiminta ja asiakkaat heti samaan pakettiin

Movendoksen perustajiin kuuluvat toimitusjohtaja Arto Leppisaaren lisäksi teknologiajohtaja Stefan Baggström, tutkimusjohtaja Hannu Nieminen ja ohjelmistoarkkitehti Hannu Mikkola. Kaikki liittyivät vuonna 2012 TTY:n signaalikäsittelyn laitoksella toimivaan Personal Health Informatics -tutkimusryhmään. Taustalla olivat Tekesin Tutkimusideoista uutta liiketoimintaa -hanke ja Nokian Bridge -ohjelma.

Nokia-taustaiset miehet hakivat tutkimuksesta bisnesideaa, ja sen löydettyään linkittivät heti yhteen tutkimus- ja liiketoimintaosaamisen sekä asiakkaat.

Alkuvaiheessa Movendoksen kohde on työantajien työntekijöille tarjoamat valmennukset. Tuote sopii laajasti lääketieteellisiin ja psykoterapeuttisiin seuranta- ja muutosprosesseihin, ja siksi tuotekehityksessä on huomioitu lääkintälaitevaatimukset.

Movendoksen ratkaisua on jo testattu yhdessä Vierumäen urheiluopiston ja terveyspalvelutarjoaja Mawell Caren kanssa. Neuvottelut käyttöönotoista ovat vireillä suomalaisten työterveys- ja työhyvinvointitoimijoiden kanssa.

Bisnestä kohti tosissaan ja täysillä

Suomessa hyvinvointi- ja terveysvalmennusmarkkinan kooksi arvioidaan noin 500 miljoonaa euroa, ja yksityisellä puolella toimii noin 11 000 eri osa-alueiden valmentajaa.

Movendos onkin edennyt nopeasti tuotteen kaupallistamisessa. Tätä on edistänyt Tampereella VTT:ssä ja TTY:ssä ollut vankka tutkimuspohja informaatiotekniikan käytöstä elämäntavan muutoksiin. TTY ja VTT ovat jatkossakin Movendoksen yhteistyökumppaneita.

– Vuonna 2014 suuntaamme myös Skandinavian ja muun Euroopan markkinoille. Tavoitteena on järkevä kasvu.

Liiketoiminnan kehittämiseen sparrausapua on saatu Tampereella toimivasta Protomosta ja TTY:n Tallista, joka on Tampereen teknillisen yliopiston tukipalvelu yrittäjäksi aikoville ja jo yrittäjänä toimiville opiskelijoille ja tutkijoille.

– TTY kannustaa startuppeja, ja esimerkiksi TTY:n tutkimus- ja innovaatiopalveluissa sopimusoikeuksiin ja tutkimustulosten siirtoon liittyvä asiointi oli kyllä joustavaa. Reilulla meiningillä on edetty, Arto Leppisaari sanoo.

Fyysisesti yritys irrottautuu syntysijoiltaan kuluvan vuoden aikana. Tutkimusyhteistyö kuitenkin jatkuu, ja Movendoksen ratkaisu jää TTY:lle Personal Health Informatics -ryhmän käyttöön. Sitä hyödynnetään muun muassa EU- ja Tekes-rahoitteisessa eurooppalaisessa ARTEMIS-hankkeessa (Advanced Research and Technology for Embedded Intelligence and Systems), jossa kehitetään sulautettuja tietotekniikkajärjestelmiä.

 

Teksti: Aila Välikoski
Kuva: Marjaana Malkamäki

 

 

Kerro kaverille
Lahjomaton laastari kerää EKG-impulsseja
Lahjomaton laastari kerää EKG-impulsseja
3/2013
Lahjomaton laastari kerää EKG-impulsseja
Ajatus vain, ja proteesikäsi liikkuu
Ajatus vain, ja proteesikäsi liikkuu
3/2013
Ajatus vain, ja proteesikäsi liikkuu
Sydänsolut sykkivät dataa fyysikolle
Sydänsolut sykkivät dataa fyysikolle
3/2013
Sydänsolut sykkivät dataa fyysikolle
Solun sormenjälki on tutkijan johtolanka
Solun sormenjälki on tutkijan johtolanka
3/2013
Solun sormenjälki on tutkijan johtolanka
BioMediTech on intohimoinen järkiliitto
BioMediTech on intohimoinen järkiliitto
3/2013
BioMediTech on intohimoinen järkiliitto
Osaamisprofiili vahvistuu Clinical Engineer -koulutuksella
Osaamisprofiili vahvistuu Clinical Engineer -koulutuksella
3/2013
Osaamisprofiili vahvistuu Clinical Engineer -koulutuksella
Tampereella kehitetään keinotekoista hajuaistia
Tampereella kehitetään keinotekoista hajuaistia
3/2013
Tampereella kehitetään keinotekoista hajuaistia
 
3/2013
 
3/2013
Liikkujan unelmasyksy
Liikkujan unelmasyksy
3/2013
Liikkujan unelmasyksy
TTY Forum 2013
TTY Forum 2013
3/2013
TTY Forum 2013
 
3/2013

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi