Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.
Thomas Olsson (oikealla) on selvittänyt väitöskirjassaan, mitä kuluttajat odottavat
lisätyn todellisuuden mobiilisovelluksilta. Antti Kolun mukaan lisätty todellisuus
kiinnostaa myös koneenrakentajia.
Urheilun tv-lähetyksiin ilmaantuu toisinaan pelin seuraamista helpottavaa lisäsisältöä, esimerkiksi ennätyksistä kertovia linjoja tai jääkiekon tai muun pelivälineen korostuksia.
Tehokeinot ovat yksinkertaisia sovelluksia lisätystä todellisuudesta.
– Televisioesimerkit eivät edusta lisättyä todellisuutta puhtaimmillaan, koska niistä puuttuu vuorovaikutuksen mahdollisuus, täsmentävät tutkijat Thomas Olsson ja Antti Kolu TTY:ltä.
Lisättyä todellisuutta sisältäviä palveluja on ilmaantunut kuluttajamarkkinoille vasta muutamia. Olssonin mukaan ajankohtainen kysymys kuuluukin, mitä lisäarvoa reaali- ja digitaalimaailmoja yhdistävät palvelut antavat käyttäjälleen ja minkälaisia palveluja voidaan tuottaa lisätyn todellisuuden avulla.
– Käyttäjäkokemuksesta on tullut uusi teknologian laatutekijä, joten käyttäjäkeskeisessä tuotekehityksessä on olennaisen tärkeää selvittää aluksi kuluttajakokemuksia ja -odotuksia, hän sanoo.
Thomas Olsson on selvittänyt ihmiskeskeisen teknologian alaan kuuluvassa väitöskirjassaan, mitä kuluttajat odottavat lisätyn todellisuuden mobiilisovelluksilta. Tutkimukseen kerättiin yli 400 henkilön haastattelu- ja kyselyaineisto "aikaiset omaksujat " -kuluttajatyypiltä muun muassa kauppakeskuksissa. Niissä lisätyn todellisuuden sovellusten odotetaan yleistyvän lähitulevaisuudessa nopeasti.
– Käyttäjien käsitykset ja odotukset vaihtelivat. Yleisesti henkilöt odottivat lisätyltä todellisuudelta lisää vuorovaikutteista tietoa, yllätyksellisyyttä, tilannetajun laajentumista, myös yhteisöllisyyden kokemuksia.
Osa odotuksista voidaan kuitenkin nähdä uusiin teknologioihin suuntautuvina yleisinä odotuksina.
Olsson suositteleekin tuote- ja palvelukehittäjille etukäteisharkintaa: minkälaisin ympäristöihin lisätyn todellisuuden palveluja kannattaa liittää ja mille lisätiedoille on oikeasti tarvetta?
Pioneerityöstä nousi monia aiheita jatkotutkimukseen.
– Esimerkiksi sitä, mistä kuluttajien odotukset uusia teknologioita kohtaan nousevat, ei tunneta. Odotukset kuitenkin vaikuttavat arkisiin käyttäjäkokemuksiin ja ratkaisevat monia ostopäätöksiä, hän sanoo.
Lisätty todellisuus kiinnostaa myös koneenrakentajia. Älykkäitä työkoneita ja autonomisia työmaita teollisuudelle kehittävässä Famous-projektissa työskentelevä Antti Kolu kertoo, että lisätyn todellisuuden mahdollisuuksista kysellään paljon.
– Koneita esimerkiksi etäohjataan nykyisin sellaisten kameroiden avulla, joiden välittämä syvyysinformaatio toimintaympäristöstä on puutteellista. Lisätty todellisuus toisi kaivoksen tai maaston näkyviin kolmiulotteisena, mutta toteutukset ovat toistaiseksi vasta suunnittelun asteella, hän kertoo.
Kolu uskoo, että lisättyä todellisuutta käytetään tulevaisuudessa koneiden asennuksessa, kunnossapidossa ja käytön opettamisessa.
– Tiedon esittäminen visuaalisesti tavoittaa ihmiset kaikkialla maailmassa. Luomalla kohteesta kolmiulotteinen näkymä henkilön silmien eteen voitaisiin hänen työskentelyään ohjata vaihe vaiheelta, vaikka toiselta puolelta maapalloa, hän sanoo.