Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.
Kuvittele että kävelet kadulla leivoskahvilan ohi ja houkutus on ylitsepääsemätön, vaikka tiedät että laihduttaa pitäisi. Juuri kun olet aikeissa astua sisään, kännykkäsi muistuttaa sinua pysymään ruodussa. Rannekkeeseen tai vaatteisiin piilotettu anturi on havainnut aikeesi ja hälyttänyt henkilökohtaisen terveysvalmentajasi tulemaan väliin.
Näin tulevaisuuden teknologia auttaa meitä elämään terveellisemmin. Jatkuvasti yleistyvät krooniset sairaudet ja ylipaino ovat merkittävä haaste kansantaloudelle, mutta yksilöllisen terveysvalmennuksen ja -teknologian avulla niihin voidaan puuttua kustannustehokkaasti.
FiDiPro-professorit Holly Jimison ja Misha Pavel Yhdysvaltojen Oregonista ovat mukana Personalized Health Coaching -tutkimusohjelmassa, joka toteutetaan yhteistyössä Tampereen teknillisen yliopiston signaalinkäsittelyn laitoksen henkilökohtaisen terveysteknologian tutkimusryhmän (Personal Health Informatics) kanssa.
Heidät houkutteli Suomeen erityisesti TTY:n professori Ilkka Korhosen ja VTT:n professori Niilo Saranummen maine alan huippuosaajina.
– Terveysvalmentaja auttaa asiakasta saavuttamaan terveydelliset tavoitteensa perinteisin keinoin, eli painonhallinnalla, tupakoimattomuudella ja liikunnalla, mutta tuki on henkilökohtaista eikä vaadi lääkärissä käyntiä. Teknologian ansiosta terveydelle haitalliseen käyttäytymiseen voidaan puuttua juuri oikeaan aikaan. Algoritmit on räätälöity asiakkaan tarpeisiin, joten suositukset ovat yksilöllisiä, kertoo Jimison.
Terveysvalmentaja seuraa anturien tuottamaa tietoa verkon ja mobiililaitteiden välityksellä ja voi ottaa nopeasti ja kustannustehokkaasti yhteyttä suureen asiakasjoukkoon esimerkiksi Skypen kautta.
Valmentajat eivät ole lääkäreitä tai sairaanhoitajia vaan heidät on koulutettu motivoimaan ihmisiä huolehtimaan omasta terveydestään. He herättelevät ihmisiä muuttamaan elämäntapojaan pysyvästi ja tukevat heitä omaehtoisesti asetettujen tavoitteiden saavuttamisessa.
Kroonisten sairauksien on arvioitu aiheuttavan jopa 70 prosenttia terveydenhuollon kustannuksista.
– Meidän on löydettävä keinoja terveydenhuollon tehostamiseen. Monet terveydelliset riskit, kuten ylipaino, ovat sidoksissa syvälle juurtuneisiin ajatus- ja käyttäytymismalleihin. Kun tunnemme käyttäytymistä ohjaavat lainalaisuudet ja puutumme niihin ajoissa, voimme motivoida ihmisiä elämään terveemmin ja samalla säästää terveydenhuollon kuluja, Pavel sanoo.
Terveiden elämäntapojen omaksuminen on todennäköisempää, jos ihmiset voivat itse seuraavat terveydentilansa kehittymistä ja saavat henkilökohtaista palautetta.
– Perinteisessä kasvokkain tapahtuvassa valmennuksessa ei hyödynnetä nykyaikaisen anturiteknologian etuja. Yksilöllinen terveysvalmennus mahdollistaa väliintulon juuri silloin kun henkilö lähestyy tiettyä laukaisevaa tekijää, esimerkiksi leivoskahvilaa, joka saa juuri hänet tuntemaan vastustamatonta kiusausta, lisää Jimison.
Terveysvalmennus on jo todellisuutta Oregonissa, jossa Holly Jimison on viiden vuoden ajan tutkinut kotona asuvien vanhusten terveyden seurantaa. Anturit tarkkailevat heidän aktiivisuuttaan, muistiaan ja sosiaalista kanssakäymistään, muistuttavat lääkkeiden ottamisesta ja mittaavat unen laatua. Valmentaja seuraa vanhusten terveydentilaa etänä ja antaa suosituksia. Tulokset ovat olleet lupaavia.
– Terveyttä edistävää käyttäytymistä voidaan tukea edullisemmin, tehokkaammin ja vaikuttavammin teknologiaa hyödyntämällä, Jimison kertoo.