4/2012

Voiko talvisilta sähköiskuilta välttyä?

Sähköstaattinen varaus

Hiusten leijailu on tuttu ilmiö. Se on yksi esimerkki
talvisesta sähköstaattisesta varauksesta.

Pakkasella hiukset leijailevat kammatessa, vaatteet ritisevät ja kipinöivät riisuessa. Hameen helma tarrautuu takkiin tai jalkoihin. Talvisilta tälleiltä voi säästyä, jos välttää tekokuituisia vaatteita. Luonnonkuituisiakin pukineita pestessä kannattaa käyttää huuhteluainetta.

Kaikille tutussa talvisessa ilmiössä on kyse sähköstaattisesta varauksesta. Se syntyy, kun kaksi kosketuksessa olevaa kappaletta irrotetaan toisistaan. Varauksen voimakkuus riippuu kappaleiden materiaalista ja niiden sähköisistä ominaisuuksista. Lisäksi ilmiön syntyyn vaikuttavat ilmankosteus sekä tapa, jolla kappaleet koskettavat toisiaan.

Tekstiileihin varaus syntyy niiden hankautuessa toisiaan tai jotain muuta materiaalia vasten. Esimerkiksi silloin, kun hiha hankaa paidan helmaan tai kenkä osuu toistuvasti lattiaan. Staattinen varautuminen on lähinnä synteettisiä tekokuituja sisältävien vaatteiden ongelma. Talvella ilmankosteus on alhainen, eivätkä synteettiset tekokuidut ime itseensä kosteutta. Yleisimpiä synteettisiä tekokuituja ovat polyesteri, polyamidi ja akryyli.

Luonnonkuiduista, kuten puuvillasta tai pellavasta valmistettujen vaatteiden sähkönjohtokykyä voidaan parantaa lisäämällä ilman kosteuspitoisuutta. Se tepsii myös esimerkiksi viskoosikuiduista valmistettuihin tekstiileihin. Viskoosi on selluloosamuuntokuitu ja se imee hyvin kosteutta. Kosteus ehkäisee staattista varautumista.

Staattinen varautuminen on lähinnä synteettisiä tekokuituja sisältävien vaatteiden ongelma.

Huuhteluaine apuun

Talvella kannattaa käyttää pesun yhteydessä huuhteluainetta. Se toimii antistaattisena aineena, joka vähentää vaatteiden sähköisyyttä. Se myös pehmentää pyykin lisäten vaatteen kuohkeutta. Tekstiilien huuhteluaineet ovat kationisia tensidejä. Huuhteluainepurkin kyljessä tulisi lukea, että se on biologisesti hajoavaa. Jos huuhteluaine on hitaasti hajoavaa, se voi olla myrkyllistä vesieliöille.

Jos luonnon- ja selluloosamuuntokuitujen sekä huuhteluaineen käyttökään ei tunnu riittävältä, voi hankkia johtavia kuituja sisältäviä vaatteita. Johtavia kuituja ovat esimerkiksi metalli- ja hiilikuidut. Niitä on voitu lisätä katkokuituna lankaan, jolloin johtava kuitu on tasaisesti jakautunut koko kankaaseen. Toinen vaihtoehto on kutoa johtavista langoista erilaisia raita- ja verkkorakenteita kankaaseen. Markkinoilla on myös saatavilla niin sanottuja ESD-kenkiä (ElectroStatic Discharge), jotka estävät staattiset sähkönpurkaukset.

Normaalisti tekstiilien staattisen varautumisen purkautuminen aiheuttaa vain epämukavuutta pienen sähköiskun muodossa, mutta tietyissä työtehtävissä se aiheuttaa suuriakin riskejä. Elektroniikan pienet komponentit voivat hajota ja siten aiheuttaa taloudellisia menetyksiä. Purkauskipinät voivat myös sytyttää herkästi syttyviä aineita.

 

Kysymykseen vastasi tutkijatohtori Marja Rissanen TTY:n materiaaliopin laitokselta.
Kuva: Rodeo.fi


Kerro kaverille
Ratkeaako energian raaka-ainepula mikrolevillä?
Ratkeaako energian raaka-ainepula mikrolevillä?
4/2012
Ratkeaako energian raaka-ainepula mikrolevillä?
Virraton logiikkapiiri?
Virraton logiikkapiiri?
4/2012
Virraton logiikkapiiri?
Aurinko lämmittää veden ja lattian
Aurinko lämmittää veden ja lattian
4/2012
Aurinko lämmittää veden ja lattian
Sähköä ilmasta
Sähköä ilmasta
4/2012
Sähköä ilmasta
Tekniikkaa ihmisen ja ympäristön hyväksi
Tekniikkaa ihmisen ja ympäristön hyväksi
4/2012
Tekniikkaa ihmisen ja ympäristön hyväksi
Satu Hassi: Ei eletä tulevien sukupolvien kustannuksella
Satu Hassi: Ei eletä tulevien sukupolvien kustannuksella
4/2012
Satu Hassi: Ei eletä tulevien sukupolvien kustannuksella
Kuka arvostaisi yhteisöjohtajaa?
Kuka arvostaisi yhteisöjohtajaa?
4/2012
Kuka arvostaisi yhteisöjohtajaa?
Suomalaiset fotoniikan toimijat järjestäytyvät
Suomalaiset fotoniikan toimijat järjestäytyvät
4/2012
Suomalaiset fotoniikan toimijat järjestäytyvät
TTY:lle uusi tuotantotalouden ja rakentamisen tiedekunta
TTY:lle uusi tuotantotalouden ja rakentamisen tiedekunta
4/2012
TTY:lle uusi tuotantotalouden ja rakentamisen tiedekunta
Hyvää Joulua!
Hyvää Joulua!
4/2012
Hyvää Joulua!

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi