2/2012

Palkitusta ideasta Oma Vuores -portaaliksi

Oma Vuores -portaali

Tamperelaiset opiskelijat suunnittelivat yhteisöllisyyttä ja ekologisuutta tukevan verkkopalvelun Tampereen uudelle kaupunginosalle. Oma Vuores -portaalissa voi vaikkapa tarjota ja pyytää naapuriapua, järjestellä talkoita ja tapahtumia sekä sopia kimppakyydeistä ja kierrättää tavaroita.

Kesällä 2011 TTY:n tietokonetekniikan laitos ja Vuores-projekti yhteistyökumppaneineen järjestivät Inno-Vuores-kilpailun. Siinä etsittiin ideoita asumiseen, työskentelyyn ja harrastamiseen uudessa Vuoreksen kaupunginosassa.

- Kilpailussa tavoiteltiin yhteisöllisyyttä, asukkaiden vaikuttamismahdollisuuksia, ekotehokasta asumista toteuttavia ideoita sekä ajatuksia uusiksi tuotteiksi ja palveluiksi, professori Marko Hännikäinen kertoo.

Kilpailun voiton jakoivat Laura Iivonen ja Teija Hautala, jotka kumpikin hahmottelivat Vuoreksen omia nettisivuja. Vaikka idea kaupunginosan omista verkkosivuista ei ole uniikki, oli ehdotuksissa harkittu luovasti ja monipuolisesti sivujen sisältöä. Kaupunginosan arvot, yhteisöllisyys ja ekologisuus, oli ideoissa otettu hyvin huomioon.

Tamperelaisten korkeakouluopiskelijoiden käsissä voittoidea jalostui Oma Vuores -portaalin demoversioksi. Poikkitieteellisessä oppimisympäristössä Demolassa työskennelleeseen opiskelijatiimiin kuuluivat rakennustekniikan opiskelija Jukka Rannisto ja tietotekniikan opiskelija Hong Liu Tampereen teknillisestä yliopistosta, hallintotieteiden opiskelijat Eero Kilpeläinen ja Pasi Knuuttila Tampereen yliopistosta sekä media-alan opiskelijat Antti Kareinen ja Sanna Kuisma Tampereen ammattikorkeakoulusta.

- Portaalin kehittäminen vaati muun muassa sisällön, ulkoasun ja rakenteen suunnittelun sekä teknisen toteutuksen osaamista. Käyttäjätestaus tuli tutuksi, samoin kuin projektin tulosten esittely yleisölle, Kuisma kertoo.

- Projektin tekeminen oli motivoivaa. Isoissa ryhmätapaamisissa saimme arvokkaita neuvoja asiantuntijoilta. Jokainen ryhmän jäsen myös oppi toisten osa-alueesta, ja kaikki saivat nettisivujen tekemisestä uutta kokemusta.

Opiskelijoiden kehittämää demoversiota käytään lopullisen portaalin määrittelyn pohjana. Portaali toteutetaan Vuores Palvelu Oy:n hankkeena. Toteutuksen ensimmäinen vaihe valmistunee syksyllä 2012.

Portaalin demoon voi tutustua Asuntomessuilla 2012 Tampere-osaston Vuores-pisteellä.

 

Demola

Demola on tamperelaisten korkeakouluopiskelijoiden avoin oppimis- ja innovaatioympäristö, jossa opiskelijat kehittävät ideoita yritysten ja organisaatioiden toimeksiannosta. Yritys saa uusinta tietoa ja tuoreita ideoita, opiskelijat hankkivat kokemuksia aidoista yritysprojekteista ja pääsevät kehittämään tulevaisuuden tuotteita ja palveluita. Demola-työskentelystä saa luonnollisesti opintopisteitä.

Projektit tehdään tiimeissä, joissa voi olla jäseniä kaikista tamperelaisista korkeakouluista sekä myös kansainvälisistä yliopistoista. Työskentelyssä suositaan monitieteisyyttä, koska sen avulla löytyvät parhaimmat ratkaisut. Samalla opitaan tärkeitä työelämätaitoja. Projektissa opiskelijoita ohjaavat yritysten ja organisaatioiden omat asiantuntijat.

Demola verkossa

 

Teksti: Marjut Kemiläinen

 


Kerro kaverille
Rakennamme yhteiskuntaa
Rakennamme yhteiskuntaa
2/2012
Rakennamme yhteiskuntaa
E niin kuin energialuku
E niin kuin energialuku
2/2012
E niin kuin energialuku
Tietoa energiatehokkaan talon rakentamiseen
Tietoa energiatehokkaan talon rakentamiseen
2/2012
Tietoa energiatehokkaan talon rakentamiseen
Aarre muhii lähiöissä?
Aarre muhii lähiöissä?
2/2012
Aarre muhii lähiöissä?
Kestävään rakentamiseen kuuluu kauneus
Kestävään rakentamiseen kuuluu kauneus
2/2012
Kestävään rakentamiseen kuuluu kauneus
Tiiviit rakenteet heikentävät kuuluvuutta
Tiiviit rakenteet heikentävät kuuluvuutta
2/2012
Tiiviit rakenteet heikentävät kuuluvuutta
TTY mukana asuntomessuilla
TTY mukana asuntomessuilla
2/2012
TTY mukana asuntomessuilla
Alueverkko tukee uuden kaupunginosan palveluita
Alueverkko tukee uuden kaupunginosan palveluita
2/2012
Alueverkko tukee uuden kaupunginosan palveluita
Älykäs ympäristö voi olla käyttäjäystävällinen
Älykäs ympäristö voi olla käyttäjäystävällinen
2/2012
Älykäs ympäristö voi olla käyttäjäystävällinen
Kohtaavatko arkkitehtuuri ja arkikokemus?
Kohtaavatko arkkitehtuuri ja arkikokemus?
2/2012
Kohtaavatko arkkitehtuuri ja arkikokemus?
Suihkulähteet pulppuavat symboliikkaa
Suihkulähteet pulppuavat symboliikkaa
2/2012
Suihkulähteet pulppuavat symboliikkaa
Kenkkuileva kodinkone kuntoon kopauttamalla?
Kenkkuileva kodinkone kuntoon kopauttamalla?
2/2012
Kenkkuileva kodinkone kuntoon kopauttamalla?
Promootiossa vihittiin 175 tohtoria ja 8 kunniatohtoria
Promootiossa vihittiin 175 tohtoria ja 8 kunniatohtoria
2/2012
Promootiossa vihittiin 175 tohtoria ja 8 kunniatohtoria

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi