2/2012

Alueverkko tukee uuden kaupunginosan palveluita

Alueverkko

Langattomilla anturiverkoilla ja niiden
sovelluksilla voidaan kerätä tietoa
kodista ja välittää sitä helposti asukkaille.

TTY:n tietokonetekniikan laitoksen yhteistyö Tampereen kaupungin Vuores-projektin ja eri yhteistyötahojen kanssa on ollut aktiivista ja pitkäjänteistä. Kymmenen vuoden aikana on yhdessä suunniteltu moderneja ICT-palveluita tulevaan kaupunginosaan.

Yhteistyöllä on syntynyt muun muassa nykyaikainen langallinen ja langaton tietoverkko alueen asukkaiden ja yritysten käyttöön. Valokuidulla ja avoimella toimintamallilla toteutettu alueverkko otettiin käyttöön heti Vuoreksen rakentamisen alussa. Lisäksi on luotu avoin palvelualusta, joka tukee palveluiden ja yritystoiminnan kehitystä ja nopeuttaa uusien tietojärjestelmien käyttöönottoa.

- Asukkaille tarjotaan uusia kanavia vaikuttaa asumisympäristöönsä. He voivat luoda itse haluamiaan palveluita ja synnyttää paikallista yhteisöllisyyttä. Palvelut toimivat huomaamattomasti taustalla, ilman asukkaan turhaa kuormittamista, kertoo professori Marko Hännikäinen .

Langaton anturiverkko on pian perustekniikkaa

Tietokonetekniikan laitoksen projekteissa ja väitöskirjoissa on kehitetty automaattista paristokäyttöistä anturiverkkoa, jossa langattomat anturit on helppo asentaa kiinteistöihin ilman remontointia. Niitä voidaan myös lisätä, poistaa ja siirtää tarpeen mukaan ilman asetusten tekoa.

Langattomien anturiverkkojen ja niiden sovellusten kautta talo kerää tietoa ympäristöstään, välittää sitä asukkaille ja säätää itseään kulloisenkin tarpeen mukaan. Tampereen teknillisessä yliopistossa on parhaillaan kehitteillä sovellus, jonka avulla asukkaat voivat seurata muun muassa veden ja sähkön kulutusta, huoneiden lämpötiloja, ilman kosteutta ja hengitysilman hiilidioksidin määrää.

- Kulutuksen yllättäessä, ikkunan jäädessä auki tai hanan vuotaessa isäntäväki saa hälytyksen tekstiviestillä tai sähköpostilla. Ja jollei satu olemaan kotona, voi langattomaan järjestelmään liitettyjä laitteita etäohjata. Asukkaat voivat myös jakaa tietoja keskenään, Hännikäinen kertoo.

Langaton tekniikka on tuottanut paitsi hyödyllisiä myös hauskoja oivalluksia. Vai mitä sanot kukasta, joka ilmoittaa Twitterissä, kun tarvitsee kastelua? Tai älyvaatekaapista, jonka sisältö luetaan reaaliaikaisesti radiotaajuista etätunnistusta, RFID-tekniikkaa, hyödyntäen? Tampereen Vuoreksessa langattomalla anturiverkolla toteutuu muun muassa paikallinen sääasema asukkaiden käyttöön.

- Tulevaisuudessa langattomat anturiverkot ovat kiinteistö- ja ympäristömittausten perusteknologiaa, Hännikäinen uskoo.

 

Mittaustiedot pilveen

TTY:n tietokonetekniikan laitos osallistuu yritysten kanssa projektiin Waps - sensoriverkot teknologiasta sovelluksiin. Projekti suoraviivaistaa uusien anturiverkkoteknologioiden käyttöä ja käyttöönottoa nykyisissä ja uusissa tuotteissa ja palveluissa. Palvelut voivat liittyä esimerkiksi koneiden kunnonvalvontaan ja riskitilanteiden ennustamiseen, asuin- ja työympäristön laatuparametrien seurantaan, hoivapalveluihin ja henkilökohtaiseen terveyden seurantaan.

Hankkeessa kehitetään myös pilvilaskentaa hyödyntävä sovellusalusta, jossa erilaisista lähteistä tulevan mittausdatan käsittely, varastointi ja jalostus siirretään pilveen. Järjestelmä hyödyntää niin nykyisiä kiinteistöautomaatioverkkoja kuin langattomia laajennuksia. Pilvipalvelut ovat aina käytettävissä eri päätelaitteilta, esimerkiksi verkkoselaimelta, älypuhelimesta tai kiinteältä kotinäytöltä. Syksyllä 2011 alkanut hanke kuuluu Tekesin Ubicom-teknologiaohjelmaan.

 

Teksti: Marjut Kemiläinen
Kuva: Waps/TTY

Kerro kaverille
Rakennamme yhteiskuntaa
Rakennamme yhteiskuntaa
2/2012
Rakennamme yhteiskuntaa
E niin kuin energialuku
E niin kuin energialuku
2/2012
E niin kuin energialuku
Tietoa energiatehokkaan talon rakentamiseen
Tietoa energiatehokkaan talon rakentamiseen
2/2012
Tietoa energiatehokkaan talon rakentamiseen
Aarre muhii lähiöissä?
Aarre muhii lähiöissä?
2/2012
Aarre muhii lähiöissä?
Kestävään rakentamiseen kuuluu kauneus
Kestävään rakentamiseen kuuluu kauneus
2/2012
Kestävään rakentamiseen kuuluu kauneus
Tiiviit rakenteet heikentävät kuuluvuutta
Tiiviit rakenteet heikentävät kuuluvuutta
2/2012
Tiiviit rakenteet heikentävät kuuluvuutta
TTY mukana asuntomessuilla
TTY mukana asuntomessuilla
2/2012
TTY mukana asuntomessuilla
Palkitusta ideasta Oma Vuores -portaaliksi
Palkitusta ideasta Oma Vuores -portaaliksi
2/2012
Palkitusta ideasta Oma Vuores -portaaliksi
Älykäs ympäristö voi olla käyttäjäystävällinen
Älykäs ympäristö voi olla käyttäjäystävällinen
2/2012
Älykäs ympäristö voi olla käyttäjäystävällinen
Kohtaavatko arkkitehtuuri ja arkikokemus?
Kohtaavatko arkkitehtuuri ja arkikokemus?
2/2012
Kohtaavatko arkkitehtuuri ja arkikokemus?
Suihkulähteet pulppuavat symboliikkaa
Suihkulähteet pulppuavat symboliikkaa
2/2012
Suihkulähteet pulppuavat symboliikkaa
Kenkkuileva kodinkone kuntoon kopauttamalla?
Kenkkuileva kodinkone kuntoon kopauttamalla?
2/2012
Kenkkuileva kodinkone kuntoon kopauttamalla?
Promootiossa vihittiin 175 tohtoria ja 8 kunniatohtoria
Promootiossa vihittiin 175 tohtoria ja 8 kunniatohtoria
2/2012
Promootiossa vihittiin 175 tohtoria ja 8 kunniatohtoria

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi