2/2012

Aarre muhii lähiöissä?

Entelcor-hanke

Välipihalla. Entelcor-projektissa tutkittiin erilaisia vaihtoehtoja kerrostaloalueiden
pihoille. Piha voi laajeta vierekkäisten asuinkerrostalojen umpiseinien väliin.

Lähes puolet suomalaisista asuinkerrostaloista on rakennettu 1960- ja 1970-luvuilla ja ne suunniteltiin alun perin käytettäväksi 30 vuoden ajan. Nyt näitä eri tavoin korjaamistarpeessa olevia taloja on puolisen miljoonaa.

Mitä niille pitäisi tehdä? TTY:n arkkitehtuurin laitoksen Energiatehokas lähiökorjaaminen -hankkeessa (Entelkor) lähiöt nostettiin kehittämisen valokeilaan ja etsittiin uusia tutkimuskohteita niiden olemuksesta, ominaisuuksista ja mahdollisuuksista muun muassa kierrätyksen ja energiankulutuksen näkökulmasta.

- Hankkeen tarkoituksena oli tuottaa tutkimustuloksia, jotka monipuolistavat ajatuksiamme lähiöiden mahdollisuuksista. Lisäksi tavoitteena oli energiatehokkaan lähiökorjaamisen imagon pesu. Ei riitä, että kerrostalo saatetaan korjata teknisesti moitteettomaan kuntoon. Asuntotyyppien pitää myös vastata nykyisiä elämäntapojamme, muuten teknisesti laadukkaat asunnot saattavat jäädä tyhjilleen, sanoo projektipäällikkö, tutkija Elina Alatalo TTY:ltä.

Hän huomauttaa, että lähiöiden profiilia haluttiin nostaa myös arkkitehtien mielissä, sillä ne ovat olleet arkkitehdin näkökulmasta kovin epäkiinnostavia.

- Lähiöt muodostavat arkkitehdeille sokean pisteen, epämukavuusalueen. Arkkitehtien koulutuskin on keskittynyt uudisrakentamiseen. Lähiöitä vältellään myös, koska uskotaan, ettei mitään voi todella saada aikaan.

Elina Alatalo uskoo, että mitä kiinnostavammaksi ja katu-uskottavammaksi energiatehokkaan lähiökorjaamisen voi osoittaa, sitä lahjakkaammat arkkitehdit tulevaisuudessa tarttuvat lähiökorjausprojekteihin.

- Ja sillä on merkitystä.

Pihan uudet ulottuvuudet

Ihmiset haaveilevat pientaloista ja pihoista, mutta pihaunelmaansa voi toteuttaa kerrostalossakin. Entelkor-projektissa Noona Lappalainen tutki ja haki kilpailukykyisiä pihan eri muunnoksia ja vaihtoehtoja. Hän kartoitti kansainvälisiä kohteita ja löysi 30 erilaisia asunnon ja ulkotilan tyyppiä. Syntyi uudenlaisia konsepteja, kerrospihataloja, joissa asukkaan ulkotilat yhdistyvät kerrostalon infrastruktuuriin huoneistokohtaisiksi, suojaisiksi ja sään mukaan muunneltaviksi ulkotiloiksi.

- Piha voi rakenteeltaan olla parveke, lämpimän tilan päälle sijoitettava terassi tai maantasopiha. Pihojen kattamisella tai sulkemisella voidaan lisätä asuntoon puolilämmintä tilaa ja lisätä pihan käyttömahdollisuuksia, Noona Lappalainen kuvaa.

Hän käsitteli tutkimuksessaan seitsemää lähiökorjaamiseen sopivaa kerrospihatalon tyyppiä variaatioineen. Ne olivat

  • olemassa olevan parvekkeen jatkaminen
  • parveke tilaelementeillä, esimerkiksi kevytrakenteinen elementtikontti
  • julkisivun parvekevyöhyke
  • parveke rakennusten väliin
  • piha katolle: yhteispiha tai asuntokohtainen piha tai täydennysrakentamisen avulla katon käyttöönotto tonttimaaksi
  • piha maantasolle: atrium, asuntokohtainen piha
  • piha purkamalla: rakennus puretaan terassoidusti siten, että ylimpien kerrosten asunnoille avautuvat suuret terassipihat tai talosta puretaan puolet pois ja puretun osan kantavat rakenteet hyödynnetään uuden pihavyöhykkeen rakentamiseen.

Mainettaan parempia

Entelkorissa selvisi muun muassa, että lähiöiden tekninen kunto ei ole niin huono kuin oletetaan eikä 1970-luvulla valmistunut lähiökerrostalokanta ole kokonaisenergiankulutukseltaan sen energiatehottomampaa kuin muut kerrostalomme.

Energiankulutuksen seurannan mukaan vuosina 1960 - 2000 rakennetut kerrostalot sijoittuvat kaikki energiatehokkuudessa keskimäärin heikkoon luokkaan E. Tämä selittyy muun muassa sillä, että vuosien mittaan rakennusten ilmanvaihdon lisääntyminen on parantanut sisäilman laatua mutta samalla lisännyt kokonaisenergiankulutusta lämmöneristyksen lisäyksestä huolimatta. Seurannan mukaan eniten energiatehokkuutta paransivat lämmitysjärjestelmän korjaukset ja säädöt.

Aurinkoakin riittää näillä leveysasteilla lämmikkeeksi. Hankkeessa saatujen tulosten perusteella aurinkolämpökeräinten integroiminen lähiökerrostaloihin julkisivuremontin yhteydessä olisi kannattavaa.

Aurinkolämpöä voi hyödyntää myös lasittamalla parvekkeen puskurivyöhykkeeksi. Tämän kaltaisen asuttavan puskurivyöhykkeen eri muunnokset voivat olla lähiön oman erityisen asuntotyypin, kerrospihatalon, alkioita.

Energiatehokas lähiökorjaaminen oli TTY:n EDGE arkkitehtuuri- ja kaupunkitutkimuslaboratorion koordinoima monialainen hanke vuosina 2009 - 2012.

Hankkeen loppuraportti "Hurmaava lähiö" löytyy osoitteesta www.aarre.org

 

Teksti: Annikaisa Knuutila
Kuvat: Noona Lappalainen


 

Kerro kaverille
Rakennamme yhteiskuntaa
Rakennamme yhteiskuntaa
2/2012
Rakennamme yhteiskuntaa
E niin kuin energialuku
E niin kuin energialuku
2/2012
E niin kuin energialuku
Tietoa energiatehokkaan talon rakentamiseen
Tietoa energiatehokkaan talon rakentamiseen
2/2012
Tietoa energiatehokkaan talon rakentamiseen
Kestävään rakentamiseen kuuluu kauneus
Kestävään rakentamiseen kuuluu kauneus
2/2012
Kestävään rakentamiseen kuuluu kauneus
Tiiviit rakenteet heikentävät kuuluvuutta
Tiiviit rakenteet heikentävät kuuluvuutta
2/2012
Tiiviit rakenteet heikentävät kuuluvuutta
TTY mukana asuntomessuilla
TTY mukana asuntomessuilla
2/2012
TTY mukana asuntomessuilla
Alueverkko tukee uuden kaupunginosan palveluita
Alueverkko tukee uuden kaupunginosan palveluita
2/2012
Alueverkko tukee uuden kaupunginosan palveluita
Palkitusta ideasta Oma Vuores -portaaliksi
Palkitusta ideasta Oma Vuores -portaaliksi
2/2012
Palkitusta ideasta Oma Vuores -portaaliksi
Älykäs ympäristö voi olla käyttäjäystävällinen
Älykäs ympäristö voi olla käyttäjäystävällinen
2/2012
Älykäs ympäristö voi olla käyttäjäystävällinen
Kohtaavatko arkkitehtuuri ja arkikokemus?
Kohtaavatko arkkitehtuuri ja arkikokemus?
2/2012
Kohtaavatko arkkitehtuuri ja arkikokemus?
Suihkulähteet pulppuavat symboliikkaa
Suihkulähteet pulppuavat symboliikkaa
2/2012
Suihkulähteet pulppuavat symboliikkaa
Kenkkuileva kodinkone kuntoon kopauttamalla?
Kenkkuileva kodinkone kuntoon kopauttamalla?
2/2012
Kenkkuileva kodinkone kuntoon kopauttamalla?
Promootiossa vihittiin 175 tohtoria ja 8 kunniatohtoria
Promootiossa vihittiin 175 tohtoria ja 8 kunniatohtoria
2/2012
Promootiossa vihittiin 175 tohtoria ja 8 kunniatohtoria

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi