5/2011

Voisiko työtä tehdä älykkäämmin?

Kun kysyy kollegalta kuulumisia, varsin usein vastauksena on "kiirettä pitää". Tutkijalla pitäisi olla aikaa syvälliseen pohdiskeluun, keskusteluun muiden asiantuntijoiden kanssa, kirjoittamiseen, lukemiseen ja niin edelleen.

Sen sijaan työmme on varsin kiireistä. Päivät täyttyvät palavereista, sähköpostinvaihdosta ja erilaisista hallinnollisista tehtävistä.

Tietoyhteiskuntakehitys on vaikuttanut merkittävästi tutkijan työhön. ICT:n avulla tiedonsaannista on tullut helppoa ja nopeaa. Vuorovaikutus kansainvälisten kollegojen kanssa on helppoa. Myös tekstin ja kuvien muokkaaminen valmiiksi artikkeleiksi on vaivatonta.

Asian kääntöpuolena on se, että tietoa on nykyään valtavan paljon ja se uusiutuu nopeasti. On hyvin vaikea pitää tietotulva aisoissa. Saamme päivittäin suuren määrän sähköpostiviestejä, joiden seuraaminen syö aikaa. Uusia tutkimuksia, raportteja ja journal-artikkeleita julkaistaan päivittäin. Lisäksi pitäisi ehtiä seurata uutisia ja blogejakin.

Tietotulva saa aikaan sen, että koemme riittämättömyyden tunnetta kun työpäivästä loppuvat tunnit kesken ja tärkeitä asioita jää tekemättä tai tehdään huolimattomasti. Moni yrittää korjata tilannetta kaivamalla läppärin esiin vielä illalla lasten nukkumaanmenon jälkeen tai käyttämällä viikonloppuisinkin muutaman tunnin työasioihin. Kukaan ei pakota toimimaan näin, mutta siihen ajautuu helposti kun työt kasautuvat.

Viime aikoina on alettu puhua edellä kuvattuun ongelmaan liittyen älykkäästä työstä. Tällä termillä halutaan herätellä tietotyöläisiä pohtimaan sitä, onko työnteko omalla kohdalla hallinnassa ja ovatko omat työnteon käytännöt toimivia. Voisiko asiat hoitaa fiksumminkin?

Näistä fiksummista työtavoista käytetään englanninkielisiä termejä alternative work practices ja new ways of working. Kyse on käytännöllisistä toimista, joilla pyritään samanaikaisesti lisäämään työn tehokkuutta että työntekijän hyvinvointia. Tyypillinen esimerkki on etätyön tekeminen. Se mahdollistaa työmatka-ajan käyttämisen johonkin hyödyllisempään. Lisäksi kotona voi keskittyä esimerkiksi artikkelien lukemiseen paremmin kuin työpaikalla.

Työpäivästä löytyy lukemattomia vastaavanlaisia tehostamisen paikkoja. Voisimmekohan jotenkin selvitä hieman lyhyemmillä kokouksilla? Ovatko ne kaikki ylipäänsä tarpeellisia? Kuinka usein sähköpostit kannattaa lukea ja milloin niihin vastataan?

Mietipä omaa käynnissä olevaa työpäivääsi tai kalenteriasi kuluvalla viikolla: missä määrin aikasi kuluu hyödyllisiin ja innostaviin tehtäviin, missä määrin rutiininomaisiin toimiin? Voisitko priorisoida töitäsi jotenkin toisin? Voisiko tiimisi työnjaon suunnitella jotenkin uudella tavalla?

Olennaista on havaita, että työkäytäntöjen muuttaminen on suurelta osin omista valinnoistamme kiinni. Työantaja toki antaa joitakin reunaehtoja, mutta moni muutos on vain omasta päätöksestä kiinni.

 

Älykäs työ

Osana World Design Capital Helsinki 2012 -vuotta otetaan tarkasteluun myös työnteon design. Vaikka teknologian ja automatiikan lisääntyessä työvälineet ovat muuttuneet, on töitä tehty koko teollisen aikakauden samalla tavalla. Samalla mallilla tehdään edelleen myös tietotyötä. Liukuhihna on erilaisten työvälineiden avulla muuttunut virtuaaliseksi, mutta todelliseen murrokseen ja uudenlaiseen tapaan lähestyä työntekoa vaaditaan parempaa käsitystä ihmisestä, aivojen toiminnasta ja kyvystä käsitellä muutoksia.

Redesigning 925 on Idealist Groupin luotsaama vuoden kestävä hanke, jonka tavoitteena on löytää ja kehittää konkreettisia työn tekemiseen ja organisointiin liittyviä työkaluja, jotka lisäävät työn mielekkyyttä, viihtyvyyttä ja tehokkuutta.TTY:ltä mukana hankkeessa on professori Antti Lönnqvist.

Lue lisää blogista:
http://www.alykastyo.fi/ 


 

 

Antti Lönnqvist

Kolumnisti Antti Lönnqvist on tietojohtamisen professori, joka itsekin vasta opettelee älykkäämmän työnteon tapoja. Hän on jo oppinut pesemään pyykkejä etäpäivän ohessa, jolloin aikaa jää iltaisin mukavampiin asioihin.

 

 

Moni yrittää korjata tilannetta kaivamalla läppärin esiin vielä illalla lasten nukkumaanmenon jälkeen tai käyttämällä viikonloppuisinkin muutaman tunnin työasioihin.

Kerro kaverille
Talviyllätyksiä taklataan pois rautateiltä
Talviyllätyksiä taklataan pois rautateiltä
5/2011
Talviyllätyksiä taklataan pois rautateiltä
Kuva kilpailijasta piirtyy sosiaalisen median keinoin
Kuva kilpailijasta piirtyy sosiaalisen median keinoin
5/2011
Kuva kilpailijasta piirtyy sosiaalisen median keinoin
3D-kuvan laatu paljastuu vasta aidossa ympäristössä
3D-kuvan laatu paljastuu vasta aidossa ympäristössä
5/2011
3D-kuvan laatu paljastuu vasta aidossa ympäristössä
Akustinen kitara ja iPad opettavat soiton alkeet
Akustinen kitara ja iPad opettavat soiton alkeet
5/2011
Akustinen kitara ja iPad opettavat soiton alkeet
TTY varasi Fi-verkkotunnuksen Suomelle
TTY varasi Fi-verkkotunnuksen Suomelle
5/2011
TTY varasi Fi-verkkotunnuksen Suomelle
Internet Testbed Finland kattaa koko valtakunnan
Internet Testbed Finland kattaa koko valtakunnan
5/2011
Internet Testbed Finland kattaa koko valtakunnan
Lisäturvaa verkkopalveluiden käyttöön
Lisäturvaa verkkopalveluiden käyttöön
5/2011
Lisäturvaa verkkopalveluiden käyttöön
Famous-projektista lisää älyä ja autonomiaa työkoneisiin
Famous-projektista lisää älyä ja autonomiaa työkoneisiin
5/2011
Famous-projektista lisää älyä ja autonomiaa työkoneisiin
 
5/2011
Ilmoittautuminen promootioon on käynnissä
Ilmoittautuminen promootioon on käynnissä
5/2011
Ilmoittautuminen promootioon on käynnissä
Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!
Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!
5/2011
Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi