Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.
- Työntekijöitä motivoi eniten halu auttaa työkaveria ja tukea työpaikkansa menestystä.
Varhaisten kiinnostujien, soihdunkantajien, tunnistaminen on myös tärkeää,
toteaa Vilma Vuori.
Moni suomalaisyritys käyttää sosiaalisen median keinoja kerätäkseen tietoa asiakkaistaan ja kilpailijoistaan. Näin saadaan haravoitua talteen kaikentasoinen tieto pieniä kuulopuheita myöten.
TTY:llä marraskuussa väitellyt tutkija Vilma Vuori selvitti, kuinka sosiaalinen media muuttaa kilpailutiedon hallinnan prosessia yrityksissä ja kuinka sen avulla voitaisiin hyödyntää henkilöstön hallussa olevaa kilpailutietoa entistä paremmin.
- Kilpailutiedon tärkeydestä on puhuttu vuosikymmenet. Sillä tarkoitetaan yrityksen tietoa asiakkaista, markkinoista, kilpailijoista ja toimintaympäristöstä, jota yritys käyttää päätöksentekonsa tukena, hän sanoo.
- Yrityksen henkilöstöllä on monesti paljon kilpailutietoa, jota se myös haluaisi toisilleen jakaa. Tiedon jakaminen esimerkiksi sähköpostilla voi tuntua hankalalta. Erityisen vaikeaa on merkityksettömältä tuntuvan pikkutiedon levittäminen, vaikka monesti juuri se on arvokasta.
Sosiaalinen media tarjoaa kilpailutiedon välittämiseen oivat keinot. Vilma Vuoren mukaan yritysten käyttöön sopisi jokin sosiaalisen median teknologioita hyödyntävä ja yhdistävä yhteistyöalusta. Sen osana voi olla esimerkiksi wikisivuja, joille rakennettaisiin yhdessä kilpailevien yritysten profiilia.
- Sivujen sisältöä luodaan ja muokataan yhdessä ja julkaisuja kommentoidaan. Pienimmätkin huomiot ja kuulopuheet ovat arvokkaita. Isosta palapelistä kasvaa näin ehyt kuva.
- Aineiston kertymistä on helppo seurata RSS-syötteiden avulla. Myös aineiston seulontaan ja analysointiin on tarjolla kehittyneitä välineitä, Vuori kertoo.
Sosiaalinen media on jo lyönyt itsensä läpi kuluttajamarkkinoilla, mutta yritysten välisessä b to b -liiketoiminnassa sen aika on vasta tulossa.
TTY on tarttunut edelläkävijänä aiheeseen aloittamalla yhdessä MediaCityn, Älykkäät koneet ja Digitaaliset sisällöt -klusteriohjelmien kanssa Soita-tutkimushankkeen.
- Yleisesti ajatellaan, että sosiaalinen media sopii vain kuluttajayrityksille. Uskomme - ja tutkimuksetkin osoittavat - että se luo merkittäviä uusia mahdollisuuksia myös b to b -sektorille, vaikka siellä tuotteet ovat yleensä monimutkaisia ja asiakkaat isoja organisaatioita. Asiakastarpeen ymmärtäminen on b to b -liiketoiminnassa haastavaa ja kuluttajasektoriin verrattuna erilaista ja sosiaalisen median käyttötavat siten hyvin toisenlaiset, miettii projektipäällikkö Jari Jussila TTY:ltä.
Soita-hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan asiakasymmärryksen luomista sosiaalisin median keinoin ja kehitetään yritysten valmiuksia soveltaa avoimen innovaation toimintatapoja omassa tuotekehityksessään.
- Yhtenä projektin lopputuotoksena syntyy case-kirjasto, jossa on kuvattuna onnistuneita esimerkkejä asiakkaan osallistamisesta tuotekehitykseen, Jussila kertoo.
Vilma Vuori kokosi väitöskirjaansa varten laajan aineiston. Hän haastatteli muun muassa 50:ttä Suomen suurinta yritystä kilpailutiedon hallinnan nykyisistä käytännöistä, useita sosiaalisen median palveluntarjoajia ja asiantuntijoita sekä teki kaksi tapaustutkimusta, joiden web-kyselyissä yritysten työntekijät saattoivat vastata laajemmin.
- Sosiaalinen media kiinnostaa kovasti suomalaisyrityksiä, ja ne näkevät siinä paljon mahdollisuuksia, mutta kovin laajasti sitä ei vielä tässä tarkoituksessa käytetä, hän kertoo.
Tarve pysyä kehityksen kelkassa voi aiheuttaa jopa paineita yrityksissä. Ennen kuin yritys perustaa sosiaalisen median areenan henkilöstölleen, Vilma Vuori kehottaa kuitenkin miettimään rauhassa: Onko sille aidosti käyttöä? Miten henkilöstö aktivoidaan käyttäjiksi? Miten varmistetaan, että foorumilla käsitellään juuri oikeita asioita?
- Työntekijöitä motivoi eniten halu auttaa työkaveria ja tukea työpaikkansa menestystä. Varhaisten kiinnostujien, soihdunkantajien, tunnistaminen on myös tärkeää. Tarvitaan tarpeeksi paljon käyttäjiä, jotta areenasta syntyisi kiinnostava, laadukas ja uskottava.
- Kannattaa aloittaa yksinkertaisella asialla, johon mahdollisimman monella on sanottavaa. Yrityksen pikkujoulun suunnittelu on aluksi ihan riittävä aihe, Vilma Vuori sanoo.