5/2011

Akustinen kitara ja iPad opettavat soiton alkeet

WildChords-peli

WildChords-peli innostaa kaiken ikäisiä harjoittelemaan kitaran soittoa.
Ovelin Oy:n Christoph Thür näyttää, kuinka soittoharjoitukset hoituvat pelin avulla.

Jopa 85 prosenttia soittoharrastuksen aloittaneista ripustaa instrumenttinsa naulaan ensi-innostuksen laannuttua. Motivaatio hiipuu useimmiten alkuvaiheessa tahkottaviin sormiharjoituksiin. Oikealla kitaralla ja iPadilla pelattava WildChords-peli voi kuitenkin aiheuttaa riippuvuutta soittoläksyihin.

Pelaajan on muinaisen tarinan pillipiiparin tavoin lumottava soitollaan eläintarhasta karanneet eläimet ja johdatettava ne ulos kuvitteellisesta Ovelinin kaupungista tuhojaan tekemästä. Jokainen eläinlaji lumoutuu eri soinnusta. Mitä enemmän sointuja pelaaja soittaa oikein, sitä useampi eläin lähtee häntä seuraamaan. Pelin harjoitukset vaikeutuvat pelaajan taitojen kehittyessä. Mikrofonin kautta peli tunnistaa soitetut soinnut ja peliohjaimeksi riittää oma kitara.

Palkittu oppimispeli

Peli-idea juontaa Ovelin Oy:n perustajien Christoph Thürin ja Mikko Kaipaisen omiin tervaisiin taipaleisiin soitto-opinnoissa. Thür takkusi pianon, Kaipiainen kitaran parissa.

-Musiikkiopintomme tyssäsivät motivaation ja harjoittelun puutteen vuoksi alkutekijöihin. Peli innostaa kaiken ikäisiä aloittelijoita harjoittelemaan. Hauskaa on niilläkin, jotka eivät edes halua oppia soittamaan, lupaa Kaipainen.

WildChords, aiemmalta nimeltään StarEyes, on kuluvan vuoden aikana pokannut runsaasti palkintoja erilaisista kilpailuista. Se muun muassa palkittiin helmikuussa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa digitaalisten sisältöjen ideakilpailussa ja valittiin kesäkuussa parhaaksi eurooppalaiseksi oppimispeliksi. Tekesin, Aalto-yliopiston ja Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön yritysideoita punnitsevassa Startup Sauna -ohjelmassa WildChords sijoittui toiseksi. Viime vuonna se voitti tamperelaisille korkeakouluopiskelijoille suunnatun IIDA-ideakilpailun. Menestys kilpailuissa on antanut uskoa, pontta ja taloudellista tukea idean jatkokehitykseen.

WildChordsin ensimmäinen versio lanseerattiin syksyllä. Ensimmäiseksi pelaamaan pääsee iPadilla, mutta jatkossa saataneen sovellukset myös muille mobiililaitteille ja tietokoneille. Mikäli yrityksen tavoitteet toteutuvat, ei tuote jää pelkäksi musiikkipeliksi.

- Aiomme luoda ydintuotteen ympärille laajan palvelukokonaisuuden. Tavoitteenamme on kasvattaa Ovelin johtavaksi musiikin oppimisen ja harrastamisen palveluksi vuoteen 2015 mennessä.

Uusi tehdas auttaa menestymään

Wild Chords-pelin demoversiota viimeisteltiin tämän vuoden aikana Tampereen Finlaysonilla sijaitsevassa Uuden tehtaan Demolassa. Siellä opiskelijat kehittävät demotuotteita ja -palveluita yritysten kanssa.

Ovelin Oy:n perustajilla on omakohtaista kokemusta työskentelystä muidenkin Uuden Tehtaan konehuoneiden - Protomon ja Suuntaamon - kanssa. Startup-yritys syntyi Protomon monialaisessa osaajayhteisössä, jossa jalostetaan ideoista rahoituskelpoisia yrityksiä. Jatkossa Ovelin Oy tekee käyttäjätestausta Suuntaamossa. Suuntaamo on kaikille avoin yhteisö, jossa voi osallistua elinympäristön, tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen.

- Uudella Tehtaalla työskentely on ollut antoisaa. Oppia on tullut niin teknologiasta kuin startupin perustamisesta. Konkreettisen demon kehittäminen on auttanut selventämään ideaa ja saamaan luovia kehitysideoita opiskelijoilta, Ovelin Oy:n perustajat kertovat.

Muusikot ja diplomi-insinöörit kimpassa

WildChords yhdistää tietokonepelin erilaisiin signaalinkäsittelyteknologioihin. Tuotekehityksessä yritys tekee yhteistyötä niin Tampereen teknillisen yliopiston audioryhmän kuin yliopiston tutkimuksesta ponnistaneen spin off -yritys Wavesumin kanssa.

WildChordsin isät ovat itsekin opiskelleet TTY:llä, Thür muun muassa optoelektroniikkaa ja Kaipiainen sähkötekniikkaa. Diplomi-insinöörien lisäksi Ovelin Oy työllistää musiikin ammattilaisia. Loogisen ja luovan työn yhdistäminen ei Kaipiaisen mukaan ole johtanut riitasointuihin - pikemminkin hedelmälliseen dialogiin.

- Monialaisessa työyhteisössä olemme avoimempia erilaisille näkökulmille. Tuotteen suunnittelussa olemme alusta asti halunneet painottaa käyttäjän näkökulmaa ja aloittelevan musiikinharrastajan tarpeita, Kaipiainen kertoo.

Yrityksessä kohtaavat paitsi erilaiset ammatilliset kulttuurit myös eri kansallisuudet. Pelin parissa työskentelee ihmisiä Suomesta, Sveitsistä, Saksasta ja Serbiasta. Tästä ei ole ainakaan haittaa yrityksen tähdätessä EU:n ja USA:n markkinoille, jossa potentiaalisia käyttäjiä kitarapohjaiselle tuotteelle on noin 150 miljoonaa.

- Ensimmäisen julkaisun osalta markkinoiden kokoa rajoittaa vielä laitekanta, mutta ensi vuoden aikana julkaistava useita alustoja ja instrumentteja tukeva ratkaisu korjaa tilanteen. Nykyistä tuotetta on tarkoitus laajentaa merkittävästi lisäämällä siihen sekä instrumentteja että palveluita. Suunnitelmissa on julkaista uusia tuettuja soittimia.

 

Teksti: Marjut Kemiläinen
Kuva: Petri Laitinen


Kerro kaverille
Talviyllätyksiä taklataan pois rautateiltä
Talviyllätyksiä taklataan pois rautateiltä
5/2011
Talviyllätyksiä taklataan pois rautateiltä
Kuva kilpailijasta piirtyy sosiaalisen median keinoin
Kuva kilpailijasta piirtyy sosiaalisen median keinoin
5/2011
Kuva kilpailijasta piirtyy sosiaalisen median keinoin
3D-kuvan laatu paljastuu vasta aidossa ympäristössä
3D-kuvan laatu paljastuu vasta aidossa ympäristössä
5/2011
3D-kuvan laatu paljastuu vasta aidossa ympäristössä
Voisiko työtä tehdä älykkäämmin?
Voisiko työtä tehdä älykkäämmin?
5/2011
Voisiko työtä tehdä älykkäämmin?
TTY varasi Fi-verkkotunnuksen Suomelle
TTY varasi Fi-verkkotunnuksen Suomelle
5/2011
TTY varasi Fi-verkkotunnuksen Suomelle
Internet Testbed Finland kattaa koko valtakunnan
Internet Testbed Finland kattaa koko valtakunnan
5/2011
Internet Testbed Finland kattaa koko valtakunnan
Lisäturvaa verkkopalveluiden käyttöön
Lisäturvaa verkkopalveluiden käyttöön
5/2011
Lisäturvaa verkkopalveluiden käyttöön
Famous-projektista lisää älyä ja autonomiaa työkoneisiin
Famous-projektista lisää älyä ja autonomiaa työkoneisiin
5/2011
Famous-projektista lisää älyä ja autonomiaa työkoneisiin
 
5/2011
Ilmoittautuminen promootioon on käynnissä
Ilmoittautuminen promootioon on käynnissä
5/2011
Ilmoittautuminen promootioon on käynnissä
Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!
Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!
5/2011
Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi