4/2011

Terve vai sairas? Numerot näyttävät

Hannu Eskola ja Prasun Dastidar

- Toimimme Tampereen yliopistollisessa sairaalassa yhteistyössä radiologien ja muiden
erikoisalojen lääkäreiden kanssa, ja se on iso etu - muuten tämä ei olisi mahdollistakaan.
Insinöörien lisäksi tarvitaan innostuneita lääkäreitä, jotka todella haluavat tietää ja kehittää
lääketieteellisiä menetelmiä, professori Hannu Eskola toteaa. Ylilääkäri Prasun Dastidar
kuuluu TIC-tutkimusryhmään.

TTY:n lääketieteellisen fysiikan professori Hannu Eskola näkee tutkimusryhmänsä kanssa magneettikuvista sellaista, mitä silmällä ei voi nähdä.

Tiedemaailmaa tämä kiinnostaa melkoisesti: viittauksia tutkimusryhmän tuloksiin näkyy alan lehdistössä ja tutkijoita ympäri maailmaa pyrkii tamperelaisryhmään.

Hannu Eskolan vetämä TIC-tutkimusryhmä (Tissue Characterization) on tutkinut kvantitatiivisia kuvia ja kvantitatiivisen tiedon tuottamista normaaleista lääketieteellisistä leikekuvista, esimerkiksi magneettikuvista tai tietokonetomografiakuvista. Tämä tarkoittaa, että kuvista tuotetaan numeroarvoja, joiden perusteella niitä voidaan analysoida. Numeroarvojen mukaan voidaan tarkasti arvioida esimerkiksi taudin olemassaolo, sen vaikeusaste ja myös se, miten hoito vaikuttaa.

Tutkimusryhmä on keskittynyt konenäköön perustuvan analyysimenetelmän, tekstuurianalyysin, käyttöön. Tekstuuri on kuvassa olevaa kuviointia, joka voi olla epämääräistä, mutta kuitenkin tietyllä tavalla säännöllistä ja toistuvaa. Jotkin tekstuurin rakenteet ihmissilmä erottelee hyvin, mutta osaa se ei pysty havaitsemaan.

Optimistiset insinöörit ovat pitkään visioineet: kunhan tekniikka vielä vähän kehittyy, ei radiologeja enää tarvita, sillä diagnoosit ja lausunnot esimerkiksi röntgenkuvista saadaan automaattisesti. Tästäkö on nyt kyse?

- Uskomme, että rajoja terveyden ja sairauden välille on helpompi vetää numeroiden perusteella kuin kuvia katsomalla. Radiologien työtä uusi menetelmä ei tietenkään voi korvata, mutta uskoaksemme se voi olla heille avuksi.

Lisää hoitotekniikkaa, lisää sairaalafyysikoita

Kun Suomessa hoidetaan syöpää sädehoidolla, jokaisesta ihmisen solusta tiedetään tarkalleen paljonko se saa säteilyä. Sairaaloiden laitteet ovat hyviä ja sädeannosten laskemiseen Suomessa kehitetyt menetelmät huippuluokkaa. Näiden menetelmien käytöstä myös vastaavat kovan luokan ammattilaiset: sairaalafyysikot

Suomen sairaaloissa työskentelee noin 100 sairaalafyysikkoa. Tarve alan osaajiin kasvaa koko ajan sitä mukaa kun lääketieteellisen tekniikan käyttö hoidoissa ja tutkimuksissa lisääntyy. Sädehoitotekniikat - röntgen-, magneetti-, ultraääni- ja isotooppikuvaukset - ovat sairaalafyysikoiden työn keskeistä sisältöä.

Sairaalafyysikon koulutus on yksi pisimmistä ammatillisista koulutuksista. Siihen kuuluvat vähintään lisensiaatin tutkinto, neljän vuoden käytännön harjoittelu sekä säteilyturvallisuus- ja sairaalafyysikkokuulustelut.

Suomen yliopistoissa toimii parikymmentä professoria, joiden erikoisala linkittyy eri tavoin lääketieteelliseen tekniikkaan. Näistä puolet työskentelee TTY:ssä. Vuosina 2011 - 2013 TTY vastaa valtakunnallisen yliopistojen sairaalafyysikkojen erikoistumista koordinoivan neuvottelukunnan toiminnasta.

Tarkalla seurannalla yksilöllistä hoitoa

Magneettikuvien tekstuurianalyysiä on muualla maailmassa tutkittu vähän. Tampereen yliopistollisessa sairaalassa työskentelevä TIC-tutkimusryhmä on sen kliinisessä soveltamisessa edelläkävijä. Menetelmää on testattu muun muassa lymfooman eli imusolmukesyövän, rintasyövän, MS-taudin ja aivovammojen diagnostisointiin ja hoitotulosten seurantaan.

- Tulokset ovat lupaavia. Esimerkiksi aivokuvissa menetelmämme erottelee asioita, joita radiologit eivät näe, Hannu Eskola kertoo.

Niinpä kaatumisessa saadun lievän aivovamman jälkeen potilaalla voi olla oireita, joihin magneettikuvaus ja radiologi eivät löydä selitystä. Tekstuurianalyysi sen sijaan osoittaa aivopuoliskojen välille merkittävän eron, joka selittää oireet. Löytö on hyödyllinen monesta syystä. Voidaan päättää hoidosta ja seurata paranemista. Myös potilaan oikeusturvan ja mahdollisten vakuutuskorvausten vuoksi oikea diagnoosi on ensiarvoisen tärkeä.

Imusolmukesyövän hoidossa menetelmää on käytetty hoitotulosten seurantaan. Taudin eri vaiheissa tehokkaimman hoidon valinta on haastavaa. Tarkka seurantamenetelmä näyttää, mikä hoito toimii kullekin potilaalle tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Näin se auttaa rakentamaan yksilöllisesti personoituja hoitoratkaisuja.

Ensimmäiset kolme väitöstutkimusta TIC-ryhmästä julkaistaan tänä vuonna.

Lue lisää: Biolääketieteen tekniikan laitos

 

Teksti: Aila Välikoski
Kuva: Petri Laitinen

 


Kerro kaverille
Muutokset rasvasoluissa ovat riski terveydelle
Muutokset rasvasoluissa ovat riski terveydelle
4/2011
Muutokset rasvasoluissa ovat riski terveydelle
Uusia hoitoja etsitään verkkokalvojen sairauksiin
Uusia hoitoja etsitään verkkokalvojen sairauksiin
4/2011
Uusia hoitoja etsitään verkkokalvojen sairauksiin
MRSA – viheliäinen vastustaja
MRSA – viheliäinen vastustaja
4/2011
MRSA – viheliäinen vastustaja
Sinkut ja seniorit ostaisivat asumisen palveluja
Sinkut ja seniorit ostaisivat asumisen palveluja
4/2011
Sinkut ja seniorit ostaisivat asumisen palveluja
Ihminen hidastuu vanhetessaan - miksi tietokoneelle käy samoin?
Ihminen hidastuu vanhetessaan - miksi tietokoneelle käy samoin?
4/2011
Ihminen hidastuu vanhetessaan - miksi tietokoneelle käy samoin?
Tehoa ja turvallisuutta yhteensopivuudella
Tehoa ja turvallisuutta yhteensopivuudella
4/2011
Tehoa ja turvallisuutta yhteensopivuudella
BioMediTech tähtää maailman kärkeen
BioMediTech tähtää maailman kärkeen
4/2011
BioMediTech tähtää maailman kärkeen
Yhteiskunnallinen vaikuttavuus ja tulevaisuuden potentiaali TTY:n tutkimuksen vahvuuksia
Yhteiskunnallinen vaikuttavuus ja tulevaisuuden potentiaali TTY:n tutkimuksen vahvuuksia
4/2011
Yhteiskunnallinen vaikuttavuus ja tulevaisuuden potentiaali TTY:n tutkimuksen vahvuuksia
 
4/2011
Intensiivinen eMBA-koulutus palkitsee
Intensiivinen eMBA-koulutus palkitsee
4/2011
Intensiivinen eMBA-koulutus palkitsee
Satumetsällä sisustuskilpailun voittoon
Satumetsällä sisustuskilpailun voittoon
4/2011
Satumetsällä sisustuskilpailun voittoon
Alumnit arvostavat päässälaskutaitoa ja kykyä hahmottaa kokonaisuuksia
Alumnit arvostavat päässälaskutaitoa ja kykyä hahmottaa kokonaisuuksia
4/2011
Alumnit arvostavat päässälaskutaitoa ja kykyä hahmottaa kokonaisuuksia
 
4/2011

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi