3/2011

Vakavasti mukana pelibisneksessä

Mariina Hallikainen

- Meillä hallintoa ei hoideta vasemmalla kädellä. Selvä pesäero
yrityksen johtamisen ja luovan työn välillä vahvistaa
peliyrityksen uskottavuutta, Mariina Hallikainen kertoo.

Maailmalla mainetta niittävät menestyspelit Angry Birds ja Alan Wake valavat uskoa suomalaiseen peliteollisuuteen. Yksi uusista lupauksista on Cities in motion -esikoispelinsä äskettäin julkaissut tamperelainen Colossal Order.

Cities in motionin kehittäminen oli jo aloitettu, kun Antti Lehto ja Antti Isosomppi päättivät perustaa uutuuspelin tueksi yrityksen pari vuotta sitten. Pelinkehittäjinä he halusivat keskittyä omaan osaamisalaansa, ja nostivat viisaasti työnjaon pöydälle heti perustamisvaiheessa.

- Yleensä käy niin, että pelistudion pääkoodari ottaa hoitaakseen myös toimitusjohtajan tehtävät. Tämä ei onnistu, jos aiotaan toimia ammattimaisesti. Niinpä Antit pyysivät minua mukaan yritykseen vastaamaan hallinnosta. Yrittäjähenkisenä ihmisenä vastasin tietenkin myöntävästi, Colossal Orderin toimitusjohtaja ja osakas Mariina Hallikainen kertoo.

Yritystalli tukena

Mariina Hallikainen opiskelee TTY:llä turvallisuustekniikkaa ja teollisuustaloutta. Myös Antti Lehto on opiskellut TTY:llä. Niinpä yrityksen perustamisvaiheen kumppaniksi valikoitui luontevasti TTY Yritystalli, joka on tukenut yrittäjiksi aikovia TTY:n opiskelijoita ja tutkijoita yli kymmenen vuoden ajan.

- Jo alustavat keskustelut Yritystallin asiamiehen kanssa olivat hyödyllisiä. Hän kysyi juuri oikeita kysymyksiä, jotka vaativat perinpohjaista pohdintaa ja yritysidean perustelua, Hallikainen kertoo.

Yritystalli järjesti lisäksi kullanarvoisia, mutta aloittavalle yritykselle maksuttomia konsultaatiopalveluja.

- Olisimme olleet muutoin ihan hukassa tukihakemus- ja sopimusviidakossa.

- Liiketoimintasuunnitelmaa hioimme Hermia Yrityskehityksen asiantuntija-avulla, lisäksi saimme ohjausta lakiasioissa ja taloushallinnossa. Palvelu oli niin laadukasta, että olemme jatkaneet yhteistyötä talousasiantuntijan kanssa, Hallikainen kertoo.

Toimialan kuviot selville

Mariina Hallikaisen mielestä yrittäminen ei ole maailman vaikein asia, mutta tiettyä luonteenlaatua se vaatii.

- Jos osaa käyttää rahaa suunnitelmallisesti, oppii pyörittämään myös yritystä. Neuvoja ja tukea saadakseen täytyy kyllä olla aktiivinen. Itse kävin esimerkiksi muutamassa pääkaupunkiseudun isossa pelistudiossa hankkimassa spesifiä tietoa alalla yrittämisestä.

Colossal order

Me teimme sen! Pc-alustalle tehty Cities in motion on strategiapeli, jossa
pelaaja rakentaa joukkoliikennejärjestelmän Helsinkiin, Amsterdamiin,
Wieniin tai Berliiniin. Pelin hyvästä vastaanotosta iloitsevat
(vas ylh.) Anttti Lehto, Antti Isosomppi, Henri Haimakainen,
(vasemmalta edessä) Karoliina Korppoo, Tuuli Juntunen ja
Mariina Hallikainen. 

Pelialalla toiminta on alusta pitäen kansainvälistä. Yksi perustamisvaiheen isoimmista haasteista on yleensä julkaisijan hankinta. Colossal Orderin kumppani on ruotsalainen Paradox Interactive. Se hoitaa paitsi pelien julkaisemisen myös niiden testaamisen, markkinoinnin ja myynnin sekä levityksen nettikaupoissa ja vähittäismyynnissä.

Julkaisusopimus syntyi yli vuoden kestäneen väännön tuloksena. Tänä aikana Hallikainen vertaili kymmeniä julkaisijoita ja tapasi niitä alan kansainvälisillä messuilla.

- Myös meidän oli osoitettava luotettavuutemme ja kehityskykymme sopimuksen aikaan saamiseksi.

- Colossal Orderin ratkaisu tehdä selvä pesäero johtamisen ja luovan kehitystyön välillä on antanut yritykselle uskottavuutta. Luovalla alalla ideoita voitaisiin hioa loputtomiin. Minun tehtäväni on määrättynä hetkenä sanoa, että nyt työ on valmis. Aikatauluista kiinni pitäminen on pelialallakin yksi liiketoiminnan ydinasioista, Hallikainen sanoo.

 

Myyttinen yrittäjyys?

Mariina Hallikaisen mielestä yrittäjäksi oppii parhaiten käytännön työssä.

- Yrittäjyyttä kannattaa silti tuoda opetuksessa esille ja varsinkin pk-yritysten näkökulmasta. Näin opiskelijoissa voi syntyä ahaa-elämys: minulla on idea, ja kokoamalla hyvän tiimin voin tehdä siitä totta!

Yrittämisestä liikkuu kaikenlaisia myyttejä, joita Hallikaisen mielestä pitäisi kumota systemaattisesti.

- Kaikki esimerkiksi "tietävät", että yrittäjän täytyy tehdä tolkuttomasti työtä. Itse uskon, että hyvällä suunnittelulla työtaakan alle ei tarvitse nääntyä.

- Varsinkin pelialalla työnarkomania vaanii ja vauhti on välillä tosi kovaa. Käytännön työn raamittajana pidän kuitenkin huolen siitä, että Colossal Order ei ole niitä yrityksiä, jotka polttavat työntekijänsä loppuun, hän sanoo.

 

 

Teksti: Päivi Eskelinen
Kuvat: Petri Laitinen

 


Kerro kaverille
Onko hiilihappojää jäätä?
Onko hiilihappojää jäätä?
3/2011
Onko hiilihappojää jäätä?
Mustesuihkutekniikalla tehdään pikolitroittain elektroniikkaa
Mustesuihkutekniikalla tehdään pikolitroittain elektroniikkaa
3/2011
Mustesuihkutekniikalla tehdään pikolitroittain elektroniikkaa
Kestävä kehitys vaatii yrityksiltä asennemuutosta
Kestävä kehitys vaatii yrityksiltä asennemuutosta
3/2011
Kestävä kehitys vaatii yrityksiltä asennemuutosta
Peruskorjausaalto pyyhkii suomalaista modernismia
Peruskorjausaalto pyyhkii suomalaista modernismia
3/2011
Peruskorjausaalto pyyhkii suomalaista modernismia
Shakkilaudalta virikkeitä koulutyöhön
Shakkilaudalta virikkeitä koulutyöhön
3/2011
Shakkilaudalta virikkeitä koulutyöhön
Säätiöyliopiston ensimmäinen vuosi oli tuloksekas
Säätiöyliopiston ensimmäinen vuosi oli tuloksekas
3/2011
Säätiöyliopiston ensimmäinen vuosi oli tuloksekas
 
3/2011
 
3/2011
 
3/2011

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi