2/2011

Wappu on teekkarin parasta aikaa

Wappumeininkiä Viimeistään huhtikuun puolivälissä alkaa TTY:n kampusalue muistuttaa pienimuotoista kesäfestivaalia. Hervanta täyttyy erivärisistä haalareista, kun opiskelijat vuosikurssia tai koulutusohjelmaa katsomatta heräävät wapun viettoon.

Tamperelainen teekkariwappu alkaa virallisesti wappulehti Tampin paljastuksesta muutama viikko ennen wappupäivää. Pian sen jälkeen Tampereen katukuvaan ilmestyvät innokkaat Tampin myyjät. Seuraavat pari viikkoa ovat täynnä tapahtumia, joita yliopistolla toimivat killat ja kerhot järjestävät. Wapun aikaan järjestetään grillijuhlia ja ulkoilmakonsertteja, pelaillaan tuttuja ja tuntemattomia pihapelejä, jäynätään ja lauletaan. Osa opiskelijoista kiertää kaikki mahdolliset tapahtumat, osa valitsee joukosta suosikkinsa.

Uusia ja vanhoja wappuperinteitä

Tulevana vuonna wapputunnelmaa on jo toista kertaa luomassa myös teekkareiden oma Rakkauden Wappuradio. Teekkareiden PerinneSeuran ja Tampereen teekkareiden radiokerhon yhteinen projekti toimittaa kuusi päivää opiskelijahenkistä suoraa radio-ohjelmaa TTY:n etupihalta. Radiota on mahdollista kuunnella myös internetissä.

Blues brothers

Elwood ja Jake. Hervannan wappuun kuuluu elokuvateatteri
Cinolassa esitettävä Blues Brothers. Leffaan kuuluu
pukeutua teeman mukaisesti. 

Joka vuosi nähdään Hervannan elokuvateatteri Cinolassa elokuva Blues Brothers. Monet saapuvat paikan päälle pari tuntia ennen ovien avaamista saadakseen viettää aikaa jonossa. Toiset ymmärtävät pukeutua teeman mukaan ja pääsevät jonon ohi sisälle. Rakennustekniikkaa opiskeleva Martina Sirén kertoo wappuleffan lempitapahtumakseen.

- Monet osaavat elokuvan repliikit ja kohtaukset ulkoa. Se ei häiritse vaan on tärkeä osa tunnelmaa Martina nauraa.

Koskikaste on kohokohta

Teekkarit eivät suinkaan koteloidu wappuna vain Hervantaan vaan myös Tampereen keskustassa tapahtuu. Noin viikko ennen wappua kokoonnutaan Koskipuiston rantaan piknikille nauttimaan keväästä, kuullaan Teekkarikuoron laulua ja nähdään improvisaatioteatteria opiskelijaryhmä NääsImpron esittämänä.

Tietoliikenne-elektroniikkaa opiskeleva Janne Korhonen ei jättäisi wappupiknikkiä välistä.

- Piknikpäivänä aurinko paistaa aina.

Wappuyönä teekkarit lakittavat Tammerkosken sillalla seisovan Suomi Neidon patsaan. Koko wappu kulminoituu wappupäivänä järjestettävään teekkarikasteeseen. Ensimmäisen vuoden opiskelijoista, fukseista, kastetaan teekkareita Tammerkoskessa. Fuksit kulkevat kasteeseen suurena kulkueena halki Tampereen keskustan. Kastejärjestys määräytyy siitä, kuka on tehnyt hauskimman fuksijäynän. Ensimmäisten joukossa oleminen on tietysti kunnia-asia.

Teekkarikaste on tamperelainen erikoisuus, jota seuraamaan saapuu Tammerkosken rantaan sankka joukko ihmisiä. Kaksi kertaa wappua järjestämässä ollut tekstiilitekniikan opiskelija Elli Homanen kertoo kasteen sekä koko wapun olevan palkitseva myös järjestäjän näkökulmasta.

- Yhteisvoimin saadaan aikaan jotain suurta ja ikimuistoista. Sellaista on teekkarius parhaimmillaan.

 

 

 

Tampereella osataan jäynäämisen jalo taito

Jäynä tarkoittaa ilkikurista mutta hyväntahtoista oivallusta tai tapahtumaa, jonka on tarkoitus tuottaa hupia jäynääjälle, jäynän kohteelle ja suurelle yleisölle. Kyseessä on pila, joka ei loukkaa tai riko lakia. Kun sekä jäynättävälle että jäynääjälle jää hyvä mieli, on jäynä onnistunut.

Tampereella teekkareiden PerinneSeura järjestää vuosittain jäynäkisan, jonka voittaja edustaa Tamperetta Tekniikan Akateemisten Liiton järjestämässä valtakunnallisessa kilpailussa. Kansallisen jäynäkisan on jo kolmesti peräkkäin voittanut TTY:n tuotantotalouden opiskelijoista koostuva joukkue Konserni. Joukkueen edustaja Vesa Marjamäki kertoo tamperelaisten vahvuudeksi kyvyn suunnitella hyvin ja kuitenkin ottaa asiat rennosti.

-Sekä jäynän toteutus että dokumentointi tulee miettiä tarkkaan, ja olla itse mukana täysillä. Pienellä panostuksella saadaan korvaamattomia muistoja.

Viime vuoden voittojäynässä muurattiin Kiinan kulttuurikeskuksen peruskiveä Kotkan torille. Jäynä upposi kotkalaisiin ja se valittiin valtakunnallisen jäynäkisan parhaaksi yksittäiseksi jäynäksi. Katso video!

 

 

Teksti: Pirita Härkisaari
Kuvat: TT-kamerat
Video: Konserni

 

Kerro kaverille
Askelmerkit tekniikan osaajaksi
Askelmerkit tekniikan osaajaksi
2/2011
Askelmerkit tekniikan osaajaksi
Teekkarikapula tuunattiin uuteen kuosiin
Teekkarikapula tuunattiin uuteen kuosiin
2/2011
Teekkarikapula tuunattiin uuteen kuosiin
Tekemällä oppii, yliopistossakin
Tekemällä oppii, yliopistossakin
2/2011
Tekemällä oppii, yliopistossakin
Harkkatyönä oma tietokone
Harkkatyönä oma tietokone
2/2011
Harkkatyönä oma tietokone
Hervannassako Suomen paras kuoro?
Hervannassako Suomen paras kuoro?
2/2011
Hervannassako Suomen paras kuoro?
Hyvä luennoitsija on innostuksen herättäjä
Hyvä luennoitsija on innostuksen herättäjä
2/2011
Hyvä luennoitsija on innostuksen herättäjä
Kulttuuri ja snow-how vetivät Suomeen
Kulttuuri ja snow-how vetivät Suomeen
2/2011
Kulttuuri ja snow-how vetivät Suomeen
 
2/2011
Harrastustoiminta viitoitti tien yrittäjyyteen
Harrastustoiminta viitoitti tien yrittäjyyteen
2/2011
Harrastustoiminta viitoitti tien yrittäjyyteen
Anna elvytti Australian ympäristöbiotekniikan tutkimusta
Anna elvytti Australian ympäristöbiotekniikan tutkimusta
2/2011
Anna elvytti Australian ympäristöbiotekniikan tutkimusta

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi