2/2011

Teekkarikapula tuunattiin uuteen kuosiin

Teekkarikapula

Seitsemässä vuodessa on Nokian aika suurimpana kännykkävalmistajana ohi. Paikan nappaaja iskee odottamattomalta suunnalta: TTY:n elektroniikan laitos kasvaa ohi nykyisen markkinajohtajan, jos tuotannon kasvu jatkuu nykyvauhdilla.

Viime vuonna professori Karri Palovuori TTY:n elektroniikan laitokselta ideoi kurssin, jossa opiskelijat rakensivat itselleen kännykän. Mukaan ilmoittautui 14 opiskelijaa. Kurssin jälkeen muutama teekkari pääsi brassailemaan taatusti erikoisella puhelimella.

Täksi talveksi Palovuori suunnitteli uuden kännykkämallin ja pisti Modulaarielektroniikan perusteet -kurssin taas tarjolle.

- Odotin kurssille taas 14:ää osallistujaa, mutta heitä tulikin 120! Laitoksen isoimmasta salista loppuivat sekä istuma- että seisomapaikat ja käytävälle asti oli tungosta, Karri Palovuori ihmettelee.

TTY-kapula vuosimallia 2011

  • Kuoret: 20 mm koivuvanerista esiin jyrsitty
  • Koko: 108 x 48 x 22 mm
  • Paino: 60 g + paristo 45 g
  • Paristo: normaali 9V paristo
  • Sisällä: piirilevy, vastuksia, kondensaattoreita, prosessori, GSM-moduli (lähinnä koneautomaatioon tarkoitettu viranomaishyväksytty modeemimoduli), itse tehty liiketunnistin, paristo ja sim-kortti
  • Käyttöliittymä: Kaksi nappia, ilmaan piirtävä POV-näyttö (Persistence-of-Vision, suom. jälkikuvanäyttö, nopeasti näkökentässä muuttuva kuvainformaatio näkyy hetken aikaa yhtenä kuvana, jolloin pienelläkin määrällä kuvapisteitä saadaan koko kuva näkyviin.)Teksti, normaali kappaletyyli

Tee se itse

Kurssin tavoite on siirtää teoriaa käytäntöön ja näyttää, ettei elektroniikassakaan tarvitse tyytyä siihen, mitä kaupasta saa valmiina. Kurssilaiset syövyttävät piirilevyn, poraavat siihen reikiä ja juottavat pikkuruiset komponentit niihin. Puhelimen henkiin herättämiseksi tarvitaan vielä vähän ohjelmointia ja ohjelmiston lataaminen laitteen prosessorille.

Uuden puhelinmallin suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota kokonaisekologisuuteen. Komponenttien ja piirilevyn kulutus on puolitettu ja kierrätysmateriaaleja on käytetty mahdollisimman paljon. Samalla koko on pienentynyt ja käytettävyys sekä äänentoisto ovat parantuneet. Kotelo on - tietysti - edelleen puuta, mutta nyt toiselta puolen avoimena se paljastaa elektroniikan.

Tämän vuoden erikoisuutena on ilmaan piirtävä POV-näyttö. Se toimii, kun puhelinta heiluttaa ilmassa. Jos siis näet jonkun vispaavan ilmassa pientä puukapulaa, olet kenties törmännyt TTY:n teekkariin.

Näyttö

POV-näyttö piirtää ilmaan kuvan, kun puhelinta
liikutetaan rivakasti.

Kuva yllä: Rakkaiden lasten tavoin matkapuhelimilla
on monta nimeä. Kapula sopii tavallista paremmin
nimeksi Anna Hakkaraisen ja Vesa Pietilän esittelemille
puukuorisille puhelimille.  

Lisäpisteitä omista ideoista

Tarkoituksena on myös kannustaa ajattelemaan asioita toisin ja kehittämään uutta. Niinpä kurssilaiset eivät saakaan aivan täydellisiä ohjeita kännykän kokoamiseen, esimerkiksi laitteen näytön ohjauksessa tarvittava liiketunnistin pitää suunnitella itse.

Näytön lisäksi puhelimen käyttöliittymässä on vain kaksi nappia, viimevuotisessa mallissa ei ollut ainoatakaan. Perusmallilla voi soittaa ja vastata puheluihin, mutta mikään ei estä tekemästä lisää ominaisuuksia. Se on itse asiassa tarkoituskin.

- Kurssista on luvassa yksi opintopiste, lisäpisteitä saa tuunaamalla puhelinta, Karri Palovuori lupaa.

Lisäominaisuus voisi olla vaikka tekstin syöttö. Kahta nappia käyttäen se on haastavaa.

- Mutta pärjättiinhän lennättimessäkin jo 150 vuotta sitten yhdellä napilla.

Karri Palovuori kertoo kiinnostuneena odottavansa, mitä opiskelijat keksivät puhelimeen lisätä. Kun ensimmäiset laitteet helmikuun lopulla olivat valmiina, yksi kurssilainen suunnitteli virittävänsä puhelimesta auton lisälämmittimen kauko-ohjaimen.

Pari opiskelijaa halusi aloittaa puhtaalta pöydältä ja piirtää myös puhelimen piirilevyn itse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teksti: Martti Tammisto
Kuvat: Heikki Kosola 

 

Kerro kaverille
Askelmerkit tekniikan osaajaksi
Askelmerkit tekniikan osaajaksi
2/2011
Askelmerkit tekniikan osaajaksi
Tekemällä oppii, yliopistossakin
Tekemällä oppii, yliopistossakin
2/2011
Tekemällä oppii, yliopistossakin
Harkkatyönä oma tietokone
Harkkatyönä oma tietokone
2/2011
Harkkatyönä oma tietokone
Hervannassako Suomen paras kuoro?
Hervannassako Suomen paras kuoro?
2/2011
Hervannassako Suomen paras kuoro?
Hyvä luennoitsija on innostuksen herättäjä
Hyvä luennoitsija on innostuksen herättäjä
2/2011
Hyvä luennoitsija on innostuksen herättäjä
Kulttuuri ja snow-how vetivät Suomeen
Kulttuuri ja snow-how vetivät Suomeen
2/2011
Kulttuuri ja snow-how vetivät Suomeen
 
2/2011
Harrastustoiminta viitoitti tien yrittäjyyteen
Harrastustoiminta viitoitti tien yrittäjyyteen
2/2011
Harrastustoiminta viitoitti tien yrittäjyyteen
Anna elvytti Australian ympäristöbiotekniikan tutkimusta
Anna elvytti Australian ympäristöbiotekniikan tutkimusta
2/2011
Anna elvytti Australian ympäristöbiotekniikan tutkimusta
Wappu on teekkarin parasta aikaa
Wappu on teekkarin parasta aikaa
2/2011
Wappu on teekkarin parasta aikaa

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi