2/2011

Askelmerkit tekniikan osaajaksi

Nia Korpela ja Janne Lahtinen

Teekkari tunnetaan tupsulakistaan.Janne Lahtinen mallaa lakkia
Nia Korpelan päähän.

Kevään yhteishaussa TTY:lle valitaan noin tuhat uutta opiskelijaa 13 eri koulutusohjelmaan. Tietopaketti kertoo miten valmistut tekniikan osaajaksi Suomen ainoasta puhtaasti tekniikan alan yliopistosta .

TTY on arvostettu tiedekorkeakoulu, jossa voi suorittaa tekniikan kandidaatin, diplomi-insinööriin ja arkkitehdin tutkinnon. Opinnot koostuvat 180 opintopisteen laajuisesta alemmasta korkeakoulututkinnosta eli tekniikan kandidaatin tutkinnosta ja sen lisäksi 120 opintopistettä käsittävästä ylemmästä korkeakoulututkinnosta eli diplomi-insinöörin tai arkkitehdin tutkinnosta. Jatkotutkintoina ovat tekniikan lisensiaatti ja tohtori sekä filosofian tohtori.

TTY:lle hyväksytyt opiskelijat saavat opinto-oikeuden suoraan diplomi-insinöörin tai arkkitehdin tutkintoon asti.

Hakeminen ja koulutusohjelmavalinta

TTY on mukana valtakunnallisessa yhteishaussa. Yhteishakuun kuuluviin yliopistoihin haetaan internetissä yhdellä lomakkeella. Yhteishakulomakkeella voit hakea viiteen eri teknillisen alan DIA-yhteisvalintaan kuuluvaan koulutusohjelmaan tärkeysjärjestyksessä.

Diplomi-insinöörin ja arkkitehdin koulutukseen haettaessa pyritään suoraan koulutusohjelmaan. TTY tarjoaa 12 eri tekniikan alan koulutusohjelmaa ja arkkitehtuurin koulutusohjelman. Jokaiseen TTY:n diplomi-insinöörin koulutusohjelmaan valitaan vähintään 40 prosenttia uusista opiskelijoista yo-todistuksen perusteella. Loput 60 prosenttia valitaan yo-todistuksen ja valintakokeiden tai pelkkien valintakokeiden perusteella.

Vaikka koulutusohjelma valitaan jo ennen opintojen alkamista, useimmissa koulutusohjelmissa valinta ei kuitenkaan rajoita olennaisesti opintojen suuntaa. Tutkinnostaan pystyy rakentamaan omannäköisensä hyödyntämällä vapaasti valittavaa sivuainetta. Tekniikan lisäksi tutkintoonsa voi yhdistää taloudellis-hallinnollisia tai luonnontieteellisiä opintoja. Joustava opinto-oikeus (JOO) antaa mahdollisuuden suorittaa opintojaksoja myös muissa yliopistoissa.

Tekniikan kandidaatiksi kolmessa vuodessa

Koulutusohjelmasta riippumatta jokaisen uuden diplomi-insinööriopiskelijan eli teekkarin kaksi ensimmäistä opiskeluvuotta koostuu pääosin 110 opintopisteen perusopinnoista. Ne sisältävät muun muassa matematiikkaa, fysiikkaa, tietotekniikkaa ja kieliopintoja. Kolmantena vuonna on vuorossa pää- ja sivuaineopinnot, jotka voi valita oman kiinnostuksensa mukaan koulutusohjelman tarjoamista vaihtoehdoista.

TTY - Kirkkaasti paras valinta

 

TTY - kirkkaasti paras valinta

Kolmatta vuottaan TTY:llä materiaalitekniikkaa opiskeleville Nia Korpelalle ja Janne Lahtiselle tekniikka oli selkeä kiinnostuksen kohde jo lukioiässä.

- Luokkakavereista tänne hakeutuivat itseni kaltaiset pitkän matematiikan lukijat. Minua kiinnosti myös kemia, Nia muistelee.

- Enkä minäkään oikeastaan muita vaihtoehtoja harkinnut, ensisijaisesti hain ja pääsinkin sitten TTY:lle, Janne muistelee.

Valkeakoskelta kotoisin oleva Janne ja hämeenlinnalainen Nia pitävät Tamperetta viihtyisänä kaupunkina. Sekä Nia että Janne asuvat Hervannassa aivan kampuksen tuntumassa.

- Täällä on kaikki kätevästi lähellä; niin palvelut, harrastusmahdollisuudet kuin kampuskin, molemmat kiittelevät kuin yhdestä suusta.

Janne suunnittelee ulkomaille opiskeluvaihtoon lähtöä.

- Toiveissa olisi päästä Espanjaan, olen myös aloittanut espanjan kielen opinnot.

Valmiina diplomi-insinöörinä Janne näkisi itsensä mielellään metallialalla. Materiaalitekniikan opintojen edetessä kiinnostuksen kohteeksi on noussut erityisesti metallimateriaalit ja niiden parissa tehtävä kehitystyö.

Nian suunnitelmat tulevaisuudesta ovat vielä hahmottumassa.

- Tämä koulutus avaa paljon mahdollisuuksia, ehkä jonain päivänä löydän itseni johtotehtävistä, Nia miettii.

Teekkarikulttuurille Nialla on selkeä määritelmä: ulkoisina merkkeinä haalarit ja teekkarilakki sekä toiminnan puolella jäynääminen, tempaukset ja teekkarilaulut.

Arkkitehtuurin koulutusohjelman rakenne poikkeaa hieman diplomi-insinöörin opinnoista. Myös arkkitehtiopiskelijat eli arkkarit suorittavat tekniikan kandidaatin tutkinnon, mutta opintoihin ei sisälly samanlaisia perusopintoja kuin DI-opintoihin. Arkkareiden opintoihin kuuluu muun muassa taideopintoja, rakennetekniikkaa, arkkitehtuurin perusteita ja historiaa sekä rakennusoppia.
Ennen tekniikan kandiksi valmistumista sekä diplomi-insinööri- että arkkitehtiopiskelijat tekevät kandidaatintyön. Se tehdään pääaineen mukaisesta aihepiiristä, ja siinä opiskelijat soveltavat oppimaansa ja osoittavat kykyä tieteelliseen ja taiteelliseen ajatteluun. Kandidaatintyö tehdään muiden opintojen ohessa, ja sen tekemiseen käytetään aikaa yleensä puoli vuotta.

Diplomityö päättää opinnot

Tekniikan kandidaatiksi valmistuttuaan teekkari voi jatkaa samassa koulutusohjelmassa diplomi-insinöörin opintoja. DI-vaiheessa opiskelija syventää osaamistaan ja laajentaa ammattitaitoaan. Vaihtoehtoina on useimmiten jatkaa samassa pääaineessa ja valita uusi sivuaine tai vaihtaa täysin uuteen pääaineeseen. Arkkitehtuurin opinnot ovat tarkemmin rajoitetut, eikä valinnanvaraa ole niin paljon.

Diplomityö on diplomi-insinöörin ja arkkitehdin tutkintoon kuuluva opinnäytetyö. Se tehdään opintojen loppuvaiheessa pääaineeseen liittyvästä aihepiiristä. Useimmat TTY:n opiskelijat tekevät dippatyön toimeksiantona itse valitsemaansa tekniikan alan yritykseen. Diplomityön kesto vaihtelee opiskelijan mukaan, mutta yleensä noin vuoden.
Suomenkielisten DI-opintojen lisäksi TTY:llä on tarjolla myös useita kansainvälisiä maisteriohjelmia, joissa opiskellaan englannin kielellä yhdessä ulkomaalaisten opiskelijoiden kanssa.

 

Hakuaikataulu 2011

1.3. Maisterivaiheen hakuaika alkaa
7.3. DIA- ja erillisvalintojen hakuajat alkavat
31.3. Maisterivaiheen hakuaika päättyy
12.4. DIA- ja erillisvalintojen hakuajat ja A-ennakkotehtävien vastaanotto päättyvät
23.5. A-matematiikan valintakoe
27.5. Todistusvalinnan tulokset julkaistaan
31.5.-1.6. DI-valintakokeet
6.-9.6. A-valintakokeet
8.7. Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan
11.7. IB/EB-todistusten vastaanotto päättyy
2.8. Opiskelupaikan vastaanotto päättyy

 

Teksti: Kaisa Lepistö, Tuuli Laukkanen, Tarja Luukko
Kuvat: Petri Laitinen

Kerro kaverille
Teekkarikapula tuunattiin uuteen kuosiin
Teekkarikapula tuunattiin uuteen kuosiin
2/2011
Teekkarikapula tuunattiin uuteen kuosiin
Tekemällä oppii, yliopistossakin
Tekemällä oppii, yliopistossakin
2/2011
Tekemällä oppii, yliopistossakin
Harkkatyönä oma tietokone
Harkkatyönä oma tietokone
2/2011
Harkkatyönä oma tietokone
Hervannassako Suomen paras kuoro?
Hervannassako Suomen paras kuoro?
2/2011
Hervannassako Suomen paras kuoro?
Hyvä luennoitsija on innostuksen herättäjä
Hyvä luennoitsija on innostuksen herättäjä
2/2011
Hyvä luennoitsija on innostuksen herättäjä
Kulttuuri ja snow-how vetivät Suomeen
Kulttuuri ja snow-how vetivät Suomeen
2/2011
Kulttuuri ja snow-how vetivät Suomeen
 
2/2011
Harrastustoiminta viitoitti tien yrittäjyyteen
Harrastustoiminta viitoitti tien yrittäjyyteen
2/2011
Harrastustoiminta viitoitti tien yrittäjyyteen
Anna elvytti Australian ympäristöbiotekniikan tutkimusta
Anna elvytti Australian ympäristöbiotekniikan tutkimusta
2/2011
Anna elvytti Australian ympäristöbiotekniikan tutkimusta
Wappu on teekkarin parasta aikaa
Wappu on teekkarin parasta aikaa
2/2011
Wappu on teekkarin parasta aikaa

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi