2/2011

Anna elvytti Australian ympäristöbiotekniikan tutkimusta

Anna Kaksonen

-TTY:llä opiskelu ja työskentely oli mielestäni antoisaa
ja tarjosi monia mahdollisuuksia erilaisille urapoluille,
sanoo Anna Kaksonen, jonka polku johti vallan
toiselle puolelle maapalloa.

Opiskelija- ja tutkijavaihto sekä kieliopinnot antavat eväitä kansainväliselle uralle. Kontakteja ja verkostoja kannattaa rakentaa ja vaalia, vinkkaa Anna Kaksonen.

Kiinnostus ympäristöongelmien ratkaisemiseen sekä ihmis- ja luonnontieteisiin veivät Anna Kaksosen Helsingin yliopiston ympäristönsuojelutieteen opintoihin ja sittemmin TTY:lle lukemaan ympäristöbiotekniikkaa. Kansainvälisen tiedeyhteisön toiminta tuli hänelle tutuksi TTY:llä jo opiskeluaikana erilaisten tutkimushankkeiden myötä.

-Teimme yhteistyötä tutkimusorganisaatioiden ja yritysten kanssa ja julkaisimme tutkimustuloksia kansainvälisissä lehdissä, kertoo kymmenkunta vuotta sitten valmistunut ympäristöbiotekniikan diplomi-insinööri.

Anna on luonut menestyksekkään uran tutkijana ja työskentelee parhaillaan Australiassa. Häneltä voikin hyvällä syyllä kysyä, mitä opiskeluaikana tulisi ottaa huomioon ja millaisia valintoja tehdä, jos tähtäimessä on kansainvälinen ura?

- Opiskelija- ja tutkijavaihto antavat hyviä eväitä kansainväliselle uralle, samoin kielten opiskelu. Jos on opiskeluaikana vaihdossa, yhteyksiä kannattaa pitää yllä sen jälkeenkin. Myös kansainväliset konferenssit ovat hyvä tilaisuus luoda kontakteja muihin tutkijoihin ja tutkimuslaitoksiin.

Tutkijavierailu avasi ovet maailmalle

Oma tutkijan ura kehittyi askel kerrallaan. Kesän 1999 Anna työskenteli TTY:llä tutkimusapulaisena, sitten tutkijana ja vanhempana tutkijana. Väitöskirjatutkimuksensa alkuvaiheessa 2001 - 2002 Anna tarttui mahdollisuuteen lähteä tutkijavierailulle Australian kansalliseen tutkimusorganisaatio CSIRO:on.

- Puolitoista vuotta kehitin siellä biologiseen sulfaatin pelkistykseen perustuvaa prosessia kaivosvesien käsittelyyn. Tutkijavierailun päätyttyä jatkoin Suomesta käsin yhteistyötä projektissa, jossa sulfaatinpelkistysreaktoreita hyödynnettiin suolaisen metalli- ja sulfaattipitoisen pohjaveden käsittelyyn.

Vuodesta 2005 Anna toimi TTY:llä vanhempana tutkijana ja 2007 hänelle myönnettiin ympäristöbiotekniikan dosentuuri. Hän toimi myös tuntiopettajana ja opinnäytetöiden tekijöiden ohjaajana. Uusi ovi jo tuttuun työyhteisöön avautui, kun eräs Annan ohjaamista väitöstyöntekijöistä lähti vuorostaan CSIRO:on tutkijavierailulle.

KUKA: Anna Kaksonen, 36 v.

  • Titteli: Senior Research Scientist, Research Team Leader
  • Kasvoi: Tampereella
  • Opinnot: maatalous-metsätieteiden maisteriksi vuonna 1999 Helsingin yliopistosta. TTY:ltä diplomi-insinööriksi 2001 ja tekniikan tohtoriksi 2004.
  • Opiskeljatoiminta: vuonna 2000 jäsenenä ylioppilaskunnan edustajistossa ja hallintovaliokunnassa.
  • Hauskin muisto teekkariajalta: Teekkarikaste
  • Perhe: Sinkku
  • Harrastukset: Pidän pyhäkoulua 3-5 -vuotiaille lapsille ja olen muutenkin aika paljon mukana seurakunnan toiminnassa. Kuntoilen, luen ja vietän aikaa ystävien kanssa.
  • Ahaa: Olen parempi laittamaan ruokaa mikrobeille kuin itselleni.

-Käydessäni häntä katsomassa minulta kysyttiin, olisinko kiinnostunut hakemaan avoinna olevaa tiiminvetäjän paikkaa. Aiemmat kokemukseni CSIRO:sta ja Australiasta olivat hyvin myönteisiä. Kansainvälinen kokemus ja uudet haasteet kiinnostivat, joten hain paikkaa ja tulin valituksi.

Pehmeäksi laskua uuteen tehtävään ei voi kuvailla, sillä edeltäjä oli lähtenyt talosta jo puoli vuotta aikaisemmin. Annan tehtävänä oli saada hiipunut ympäristö- ja teollisen biotekniikan tutkimus elpymään, missä hän onnistuikin mainiosti.

- Tiimimme koko on tuplaantunut vajaassa kahdessa vuodessa ja yhdessä olemme tehneet avauksia uusille tutkimusalueille.

Työ ympäristön hyväksi motivoi

Tällä hetkellä Annaa työllistävät metallien bioliuotus malmeista, teollisuusprosessivesien ja kunnallisjätevesien biotekninen käsittely, juomavesimikrobiologia, biofilmisensorit ja biokorroosio. Päällimmäisenä mielessä on uusien projekti-ideoiden kehittäminen. Työssään Annaa ajaa yhä kiinnostus ympäristöongelmien ratkaisemiseen.

- Minua motivoi työn myönteinen vaikutus ympäristöön. Tutkimuksemme auttaa esimerkiksi vähentämään päästöjä, säästämään energiaa ja ymmärtämään prosesseja paremmin, siten, että niitä on helpompi optimoida.

Tulevaisuudessa Anna aikoo jatkaa ympäristö- ja teollisuusbiotekniikan tutkimusta kaivosbiotekniikkaan, juomavesimikrobiologiaan, sekä prosessi- ja jätevesien käsittelyyn liittyvien hankkeiden parissa. Hän pitää edelleen yhteyttä myös TTY:lle. Kemian ja biotekniikan laitoksen tutkijoiden kanssa on syntynyt muun muassa yhteisjulkaisuja.

 

CSIRO - Australian kansallinen tutkimusorganisaatio

CSIRO eli Commonwealth and Scientific Research Organisation on ja yksi maailman suurimmista ja monimuotoisimmista tutkimusorganisaatioista

Tutkimusta tehdään 13 bisnesyksikön kautta 10 eri tutkimusohjelmassa, jotka liittyvät ilmaston muutokseen, energian tuotantoon, maatalouteen, ruoantuotantoon, teollisuusprosesseihin, mineraaleihin ja metalleihin, terveyteen, vesitalouteen sekä meriin. Osa tutkimuksesta on valtion, osa yritysten rahoittamaa.

www.CSIRO.au

 

Teksti: Marjut Kemiläinen
Kuva: Anna Kaksosen arkisto

 

Kerro kaverille
Askelmerkit tekniikan osaajaksi
Askelmerkit tekniikan osaajaksi
2/2011
Askelmerkit tekniikan osaajaksi
Teekkarikapula tuunattiin uuteen kuosiin
Teekkarikapula tuunattiin uuteen kuosiin
2/2011
Teekkarikapula tuunattiin uuteen kuosiin
Tekemällä oppii, yliopistossakin
Tekemällä oppii, yliopistossakin
2/2011
Tekemällä oppii, yliopistossakin
Harkkatyönä oma tietokone
Harkkatyönä oma tietokone
2/2011
Harkkatyönä oma tietokone
Hervannassako Suomen paras kuoro?
Hervannassako Suomen paras kuoro?
2/2011
Hervannassako Suomen paras kuoro?
Hyvä luennoitsija on innostuksen herättäjä
Hyvä luennoitsija on innostuksen herättäjä
2/2011
Hyvä luennoitsija on innostuksen herättäjä
Kulttuuri ja snow-how vetivät Suomeen
Kulttuuri ja snow-how vetivät Suomeen
2/2011
Kulttuuri ja snow-how vetivät Suomeen
 
2/2011
Harrastustoiminta viitoitti tien yrittäjyyteen
Harrastustoiminta viitoitti tien yrittäjyyteen
2/2011
Harrastustoiminta viitoitti tien yrittäjyyteen
Wappu on teekkarin parasta aikaa
Wappu on teekkarin parasta aikaa
2/2011
Wappu on teekkarin parasta aikaa

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi