1/2011

Tieteellistä ajattelua ei voi opetella kirjasta

Jaakko Astola

- Lyhyet tutkimusohjelmat eivät useinkaan tuota toivottuja tuloksia,
vaikka panostukset olisivat merkittävät. Tosiasiassa resurssit ovat
vaarassa valua ohjelman käynnistämiseen ja hallinnointiin,
Astola sanoo.

- Tutkija on kuin käsityöläinen, joka kasvaa täyteen mittaansa mestari-kisälli-ohjauksessa, vertaa professori Jaakko Astola.

Nokia Oyj:n säätiö palkitsi viime joulukuussa Jaakko Astolan liki 40 vuoden ansiokkaasta urasta signaalinkäsittelyn tutkimuksessa ja opetuksessa. Hän on tutkinut muun muassa matematiikan, informaatioteorian ja epälineaarisen signaalinkäsittelyn ongelmia ja kouluttanut kymmeniä tutkijoita.

Astola aloitti 70-luvulla korjauskoodien tutkimuksella ja on keskittynyt myöhemmin kuvankäsittelyyn ja -pakkaukseen. Uransa kohokohtia nimetessään Astola palaa yllättäen opiskeluvuosiin ja nostaa esille opettajansa Arto Salomaan ja Aimo Tietäväisen.

- He loivat uralleni perustaa. Opiskelin Turun yliopistossa matematiikkaa ja sovellettua matematiikkaa. Heiltä opin korkeatasoista tieteellistä ajattelua.

- Tiede ei ole vain tarkkojen sääntöjen ja menetelmien kirjoittamista ja pelkkää mittaamista. Asiat täytyy omaksua ja sisäistää, ja tämä on mahdollista vain olemalla riittävästi tieteellisesti ajattelevien ihmisten seurassa ja ohjauksessa, hän sanoo.

Kärsivällistä rahaa
perustutkimukseen

Jaakko Astola tuli TTY:n signaalinkäsittelyn tutkimusryhmän johtajaksi vuonna 1993. Signaalinkäsittelyn ryhmä kuului tuolloin Digitaalisen Median Instituuttiin, jonka Suomen Akatemia nimitti tieteen huippuyksiköksi vuonna 1995.

Signaalinkäsittelyn tutkimusryhmä on uusinut statuksen tämän jälkeen itsenäisenä kaksi kertaa peräkkäin. Nyt on meneillään jälleen uusi haku, ja ryhmä on raivannut tiensä siihen joukkoon, josta huippuyksiköt nimetään uudelle kuusivuotiskaudelle ensi kesäkuussa.

Huippuyksikkönä ryhmä saa Suomen Akatemialta vajaat kymmenen prosenttia rahoituksestaan. Muusta rahoituksesta se kilpailee tavalliseen tapaan muiden kanssa. Suomen Akatemian kärsivällinen raha suo kuitenkin keskittymisrauhaa pitkäjänteiseen perustutkimukseen.

- Tällä alalla kehitys etenee vaiheittain. Teknologian läpimurtojen taustalla on useimmiten pitkää, useita vuosia kestänyttä tutkimusta. Siksi myös tutkimusrahoituksen olisi hyvä olla tasaista ja jatkuvaa.

KUKA: Jaakko Astola

 • Professori
 • Ikä: 61 vuotta
 • Kasvoi:: Turussa
 • Työura: Matematiikan vt. Lehtori Tampereen teknillisessä korkeakoulussa 73-74, matematiikan assistentti Turun yliopistossa 74-79, matematiikan lehtori Lappeenrannan teknillinen korkeakoulu 79-87, sovelletun matematiikan apulaisprofessori Tampereen yliopistossa 88-92, signaalinkäsittelyn professori Tampereen teknillisessä yliopistossa 93-
 • Opinnot: Matematiikka Turun yliopisto, FT v. 1978
 • Perhe: Vaimo ja 4 lasta
 • Harrastukset: Pihatyöt, Biljardi
 • Ahaa: Opetti 70-luvun alussa matematiikkaa teekkareille TTKK:ssa yhden lukuvuoden ajan. Hervannan kampusta ei vielä ollut, Konetaloa vasta rakennettiin. Astola ehti kuitenkin työskennellä pari kuukautta myös uudessa Konetalossa.

Tahtoo tietää
on riittävä syy

- Joskus tutkimuksen syyksi pitäisi riittää, että tahtoo vain tietää. Matematiikassa ja fysiikassa on paljon ongelmia, joita on yritetty ratkaista jopa satoja vuosia. Ne vasta kiinnostavia ovatkin! Mutta kuinka löydämme tehtävään kyvykkäimmät henkilöt ja kuinka heitä kannustaisimme? Lahjakkailla nuorilla on nykyisin niin paljon erilaisia vaihtoehtoja.

Signaalinkäsittelyn ryhmässä perustutkimuksen osuus on 40 prosenttia. Ryhmän muut painoalat ovat moderni multimedia ja laskennallinen systeemibiologia. Tutkijoita tässä TTY:n kansainvälisimmässä ryhmässä on lähes sata.

- Oma työni kuluu pääosin hallinnollisiin tehtäviin, lisäksi kirjoitan oppikirjoja. Jos ryhmä valitaan huippuyksiköksi, jatkan sen johtajana, mutta siirrän vastuuta yhä enemmän muille. Tutkimus vetää puoleensa. Ehkäpä tartun aiheisiin, jotka kiinnostivat minua jo 20 vuotta sitten, Astola suunnittelee.

Teksti: Päivi Eskelinen
Kuva: Petri Laitinen

 


Kerro kaverille
Solun salaisuudet paljastuvat
Solun salaisuudet paljastuvat
1/2011
Solun salaisuudet paljastuvat
Moncef Gabbouj - TTY:n akatemiaprofessori
Moncef Gabbouj - TTY:n akatemiaprofessori
1/2011
Moncef Gabbouj - TTY:n akatemiaprofessori
 
1/2011
Älymonot museoitiin vaikka tekniikka on edellä aikaansa
Älymonot museoitiin vaikka tekniikka on edellä aikaansa
1/2011
Älymonot museoitiin vaikka tekniikka on edellä aikaansa
Kyky ajatella ei ole iästä kiinni
Kyky ajatella ei ole iästä kiinni
1/2011
Kyky ajatella ei ole iästä kiinni
Pirkanmaan innovaatioveturit rasvaavat rattaitaan
Pirkanmaan innovaatioveturit rasvaavat rattaitaan
1/2011
Pirkanmaan innovaatioveturit rasvaavat rattaitaan
Kohti hallittua teknologiansiirtoa
Kohti hallittua teknologiansiirtoa
1/2011
Kohti hallittua teknologiansiirtoa
Työkyky kohoaa kyykällä
Työkyky kohoaa kyykällä
1/2011
Työkyky kohoaa kyykällä
Harmaa eminessi muistelee
Harmaa eminessi muistelee
1/2011
Harmaa eminessi muistelee
TTY:ssä ennätysten vuosi uudistusten keskellä
TTY:ssä ennätysten vuosi uudistusten keskellä
1/2011
TTY:ssä ennätysten vuosi uudistusten keskellä

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi