1/2011

Kyky ajatella ei ole iästä kiinni

Milla Saaristenpera

Milla Saaristenperän tulevaisuuden haaveena on siirtyä
strategisen johtamisen pariin - ja asua yhdellä mantereella
hieman pidempään.

Kokenut kansainvälisten projektien vetäjä Milla Saaristenperä valloittaa maailmaa ajattelun avulla. Työtarjouksia riittää henkilölle, joka uskaltaa ratkoa ongelmien perimmäisiä syitä, ei vain jäävuoren huippuja.

Tarkkasilmäinen esimies näki potentiaalia nuoressa tiimiläisessään. 25-vuotias vastavalmistunut tietojohtamisen diplomi-insinööri Milla Saaristenperä nousi Metson globaalin SAP-toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönottoprojektin johtoryhmään ja tiiminvetäjäksi. Tekninen asiantuntija erottui edukseen ajattelukyvyllään. Saaristenperä arvelee, että hänen taitonsa nähdä asiakokonaisuuksia vahvistuivat jo opintojen aikana TTY:llä.

Projektipäällikön työ on kuljettanut Saaristenperän USA:n kautta Australiaan. Hänen kokemuksensa ja ymmärryksensä johtamisesta on vahvistunut lukemattomien kontaktien kautta. Milla Saaristenperällä on näkemyksiä, millaisia valmiuksia nykyään työelämässä kaivataan.

Suuntaa energia keinojen etsintään

Saaristenperän mukaan ihmisillä on taipumus välttää vaikeita keskusteluja. Tästä johtuu, että isot, todelliset ongelmat jäävät helposti ratkaisematta. Hän arvelee syyksi pelon muiden reaktioita kohtaan. Kipeistä asioista vaietaan. Toisaalta ongelma saattaa vaikuttaa liian isolta.

- On tärkeää nähdä "iso kuva". Täytyy ottaa askel taaksepäin ja miettiä, miten asiat liittyvät toisiinsa. Sen sijaan, että ratkaistaan yksi itsestään selvä ongelma, täytyy miettiä mistä ongelma johtuu, mitä taustalla on.

Hän on myös yllättänyt, kuinka harvoin työelämässä tapaa aitoa halua tehdä asioita toisin. Saaristenperän mukaan on tyypillistä jumittaa olemassa olevassa sen sijaan, että tavoiteltaisiin kohti parempaa.

- Mikään ei muutu, jos vain pohditaan ongelmia ja esteitä niiden ratkaisemiseksi. Pitää miettiä mihin halutaan päästä ja mitä sinne pääsemiseksi vaaditaan. Kuulostaa simppeliltä, mutta on yllättävän harvinainen taito työelämässä!

Etsi liittolaiset

Työelämässä pärjätäkseen tarvitaan ymmärrystä ja ideointikykyä, kommunikointi- ja dokumentointitaitoa sekä taitoa lukea ihmisiä.

Harvoin tapaa aitoa halua tehdä asioita toisin.

- Ei riitä, että on keksinyt mahtavan idea, se pitää myös myydä sopiville henkilöille.

Saaristenperä kannustaa etsimään henkilöt, jotka voivat hyötyä kehittämästäsi ajatuksesta ja myös heidät, joilla on asiassa vaikutusvaltaa. Väärille ihmisille tyrkyttäminen voi kääntyä kohtalokkaaksi.

- Toisaalta joskus aika vaan saattaa olla väärä. Vaikka tietäisit olevasi oikeassa, on istuttava hiljaa ja odotettava parempaa hetkeä.

Satunnaiset kohtaamiset uuteen arvoon

Nykyään Perthissä, Australiassa toimiva Saaristenperä on oppinut arvostamaan epäformaalia tiedonkulkua. Hänen kokemuksensa kommunikoinnista pelkästään sähköpostin ja puhelimen välityksellä sekä virallisten tiedotteiden kautta on osoittautunut riittämättömäksi. Jotta Euroopan ja Pohjois-Amerikan kollegat pääsevät mukaan puhelinpalavereihin, ne ovat yhdeksältä tai kymmeneltä illalla.

- Tieto ei vain kulje kunnolla tänne saakka, koska yhteistä toimistoaikaa ei ole. Kollegoihin ei törmää edes silloin tällöin kahvihuoneessa.

Valtava fyysinen etäisyys luo eristetyn tunnelman, mutta antaa samalla perspektiiviä. Läheltä katsottuna kasvaa ymmärrys siitä, miksi pääkonttorin ohjeet ja päätökset ovat joskus niin vaikeita toteuttaa. 

Lue lisää alumnitarinoita TTY:n uudistuneesta Hakuinfosta.

Teksti: Tarja Luukko
Kuva: Milla Saaristenperän arkisto

 

 

Kerro kaverille
Solun salaisuudet paljastuvat
Solun salaisuudet paljastuvat
1/2011
Solun salaisuudet paljastuvat
Moncef Gabbouj -  TTY:n akatemiaprofessori
Moncef Gabbouj -  TTY:n akatemiaprofessori
1/2011
Moncef Gabbouj -  TTY:n akatemiaprofessori
 
1/2011
Älymonot museoitiin vaikka tekniikka on edellä aikaansa
Älymonot museoitiin vaikka tekniikka on edellä aikaansa
1/2011
Älymonot museoitiin vaikka tekniikka on edellä aikaansa
Pirkanmaan innovaatioveturit rasvaavat rattaitaan
Pirkanmaan innovaatioveturit rasvaavat rattaitaan
1/2011
Pirkanmaan innovaatioveturit rasvaavat rattaitaan
Tieteellistä ajattelua ei voi opetella kirjasta
Tieteellistä ajattelua ei voi opetella kirjasta
1/2011
Tieteellistä ajattelua ei voi opetella kirjasta
Kohti hallittua teknologiansiirtoa
Kohti hallittua teknologiansiirtoa
1/2011
Kohti hallittua teknologiansiirtoa
Työkyky kohoaa kyykällä
Työkyky kohoaa kyykällä
1/2011
Työkyky kohoaa kyykällä
Harmaa eminessi muistelee
Harmaa eminessi muistelee
1/2011
Harmaa eminessi muistelee
TTY:ssä ennätysten vuosi uudistusten keskellä
TTY:ssä ennätysten vuosi uudistusten keskellä
1/2011
TTY:ssä ennätysten vuosi uudistusten keskellä

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi