5/2010

TTY palkintosateessa

Teekkarikuoro

Teekkarikuoron onnittelut säätiöitymisen vuosipäivänä.


TTY:n tutkijoita ja opiskelijoita on palkittu menestyksestään ja tuloksellisesta tutkimustyöstään.

Nokia Oyj:n säätiön vuosittainen tunnustuspalkinto on myönnetty Tampereen teknillisen yliopiston professori Jaakko Astolalle. Astola on tehnyt liki 40 vuoden uran opetus- ja tutkimustehtävissä signaalinkäsittelyn alueella. Hän on tehnyt ansiokasta tutkimusta muun muassa matematiikan, informaatioteorian, epälineaarisen signaalinkäsittelyn ja erilaisten insinöörisovellusten parissa. Palkinto on tunnustus esimerkillisestä urasta ja omistautumisesta tieteelliseen tutkimus- ja opetustyöhön.

Metallituotteet ja koneenrakennus -alan strategisen huippuosaamisen keskittymä FIMECC Oy palkitsi TTY:n digitaalihydrauliikan tutkimuksen tuloksistaan. TTY:llä on FIMECCin tutkimusohjelman puitteissa rakennettu uuden aikakauden digitaalisia mikrohydraulisten toimilaitteiden prototyyppejä. Fimecc Prize -palkinnon vastaanotti vanhempi tutkija Matti Linjama hydrauliikan ja automaatiotekniikan laitokselta. Tutkimustyöstä TTY:llä päävastuussa ovat Linjaman lisäksi Maarit Juhola, Matti Karvonen, Lasse Söderlund sekä Aalto-yliopiston Teknillisellä korkeakoululla Tapio Lantela.

Hiukkasfoorumin Hiukkasteko 2010 -palkinto on myönnetty Tampereen teknilliselle yliopistolle ja Helsingin yliopistolle suomalaisen aerosolifysiikan ja -tekniikan koulutuksen kehittämisestä. Aerosolifysiikan tutkimusta ja opetusta TTY:llä tekee fysiikan laitoksen aerosolifysiikan laboratorio, jonka johtaja on professori Jorma Keskinen. Vuosittain jaettava Hiukkasteko -palkinto myönnetään toimijalle, joka on soveltanut pienhiukkastutkimusta yhteiskunnallisesti tai teknis-taloudellisesti merkittävään aiheeseen tai ollut aktiivinen alan tunnetuksi tekemisessä ja merkittävän näkyvyyden luomisessa sekä yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa.

TTY:n signaalinkäsittelyn laitoksella toimivan laskennallisen systeemibiologian tutkimusryhmän jäsenet ovat voittaneet vuosittain järjestettävän Dialogue for Reverse Engineering Assessments and Methods (DREAM) kilpailun. Kilpailun tavoitteena oli rakentaa laskennallinen malli transkriptiotekijöiden DNA-sitoutumisen ennustamiseen. Työssä hyödynnettiin uudella proteiinien sitoutumista mittavalla mikrosiruteknologialla tuotettuja mittauksia.Transkriptiotekijät ovat solujen toiminnan kannalta tärkeitä proteiineja, jotka DNA:han sitoutumalla säätelevät geenien ilmenemistasoja. Niiden sitoutumisen luotettava ennustaminen avaa oven solunsisäisten säätelymekanismien paremmalle ymmärrykselle, mikä on tärkeää esimerkiksi syövän ja muiden sairauksien tutkimuksessa. Kilpailun voittaneeseen joukkueeseen kuuluivat Matti Annala, Kirsti Laurila, Matti Nykter ja Harri Lähdesmäki.
Tekniikan Akateemisten Liitto TEK ja Tekniska Föreningen i Finland TFiF ovat myöntäneet 5 000 euron diplomityöpalkinnon diplomi-insinööri Tapio Manniselle tulostettavaa elektroniikkaa koskevasta työstä. Työ käsittelee konenäköön perustuvaa automaatiota tulostettavan elektroniikan valmistuksessa. Työ on tehty TTY:n signaalinkäsittelyn laitoksen ja Nokia Research Centerin yhteisprojektissa. Manninen työskentelee nyt spinoffina syntyneessä DropAim-yrityksessä, jossa teknologiaa tuotteistetaan yhteistyössä TTY:n kanssa.

Teksti: Marjut Kemiläinen
Kuva: TTY:n kuva-arkisto

 

Kerro kaverille
Professori tarttuu kameraan
Professori tarttuu kameraan
5/2010
Professori tarttuu kameraan
Vierasverkkoon nopeasti ja helposti
Vierasverkkoon nopeasti ja helposti
5/2010
Vierasverkkoon nopeasti ja helposti
Lukijan matkapuhelin pitää toimitukset uutisvirrassa
Lukijan matkapuhelin pitää toimitukset uutisvirrassa
5/2010
Lukijan matkapuhelin pitää toimitukset uutisvirrassa
3D-televisio lupaa uusia ulottuvuuksia
3D-televisio lupaa uusia ulottuvuuksia
5/2010
3D-televisio lupaa uusia ulottuvuuksia
Semanttinen web luo uutta tietoa ja palveluita
Semanttinen web luo uutta tietoa ja palveluita
5/2010
Semanttinen web luo uutta tietoa ja palveluita
Kurkistus Euroopan lentoliikenteeseen 2050
Kurkistus Euroopan lentoliikenteeseen 2050
5/2010
Kurkistus Euroopan lentoliikenteeseen 2050
Tavoitteena katuhengittävä kauppakeskus
Tavoitteena katuhengittävä kauppakeskus
5/2010
Tavoitteena katuhengittävä kauppakeskus
Hakuinfo raottaa ovea kampukselle
Hakuinfo raottaa ovea kampukselle
5/2010
Hakuinfo raottaa ovea kampukselle
TTY:llä koossa 36 miljoonan euron lahjoitukset
TTY:llä koossa 36 miljoonan euron lahjoitukset
5/2010
TTY:llä koossa 36 miljoonan euron lahjoitukset
 
5/2010

Hyvää joulua!
Hyvää joulua!
5/2010
Hyvää joulua!

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi