5/2010

Professori tarttuu kameraan

Artur Lugmayr


- Internet-televisio on iso kehitysaskel, joka otetaan jo
lähitulevaisuudessa. Erityisen kiintoisaa on nähdä, mitä tapahtuu,
kun television ja netin yhdistelmässä on mukana myös sosiaalinen
media, Artur Lugmayr sanoo.

Professori Artur Lugmayrin mielestä tieteentekijöillä ja taiteilijoilla on enemmän yhteistä kuin yleensä kuvitellaan.

- Tiede ja taide ovat mielestäni toisilleen sukua, joten tiedemiehen uran yhdistäminen elokuvien tekemiseen ei tunnu minusta hankalalta, sanoo professori ja dokumentaristi Artur Lugmayr TTY:n tiedonhallinnan ja logistiikan laitokselta.

- Yksinkertaistetusti sanoen tiede porautuu rakenteisiin, mutta taide tunteisiin. Molempien käyttövoimana on luovuus. Yhdistelmä toimii, ajatellaanpa vaikka Steve Jobsia ja hänen taustansa merkitystä Applen kehityksessä! Hän kehitti iPodiin varmasti jotain uutta nimenomaan taideopintojensa ja -taustansa ansiosta.

Dokumentit ovat olleet Lugmayrin portti elokuvien tekemiseen.

- Koska olen tieteentekijöiden tapaan luonteeltani analyyttinen, dokumentit ovat minulle ominta lajia. Tällä hetkellä minulla on kesken Brasiliaa käsittelevä dokumentti. Mutta tässäkään asiassa en ole ehdoton: sain juuri valmiiksi taide-elokuvan ja olen osallistunut myös muiden elokuvantekijöiden taiteellisiin tuotantoihin.

Uusimman elokuvansa aihepiiriksi Lugmayr määrittelee love-honesty-trust-understanding.

"Sisulla" suomalaisuuden ytimeen

Pari vuotta sitten Artur Lugmayr osallistui Tampereen kansainvälisille lyhytelokuvajuhlille dokumentillaan Suominator. Nimi mukailee James Cameronin ohjaamaa tieteis-toimintaklassikkoa Terminatoria, jossa pullisteli itävaltalaissyntyinen Arnold Schwarzenegger.

Suominatorissa liikutaan huomattavasti arkisemmissa ympyröissä pohtien muun muassa "sisun" sisältöä.

- Suominator oli minun oppituntini suomalaiseen elämäntapaan. Sitä tehdessäni tapasin paljon ihmisiä, tutustuin erilaisiin näkökulmiin, ajattelin ja analysoin, Itävallasta jatko-opiskelijaksi TTY:lle kymmenen vuotta sitten tullut Lugmayr kertoo.

KUKA: Artur Lugmayr

  • Mediatutkimuksen professori ja TTY:n EMMi-yksikön (Entertainment and Media Production Management) johtaja.
  • Syntynyt Innsbruckissa 1974, opiskeli tietotekniikkaa Linzissä.
  • Vuonna 2000 jatko-opiskelijaksi TTY:lle, väitteli 2005 tohtoriksi tv-teknologiasta.
  • Ennustaa television pikaista muutosta. Teräväpiirto tv-lähetyksiin tekee tuloaan. Sitä seuraava mullistus on television internetyhteys sosiaalisen median sovelluksineen.
  • Arvostaa ohjaaja James Cameronia, "ennakkoluulotonta kokeilijaa".
  • Elokuvien lisäksi kiinnostunut lentokoneista.

 

Omaa sukellustaan suomalaisiin kuvioihin hän kuvaa ensi alkuun hieman vaivalloiseksi, mutta enää ei ole kontakteista ja verkostoista pulaa. Vauhti on kiihtynyt suorastaan hengästyttäväksi: Päivätyönään Lugmayr johtaa TTY:llä uusmediaa ja digitaalisia palveluja kehittävää yksikköä. Vapaa-aika kuluu käsikirjoittamiseen ja ohjaamiseen sekä opiskeluun. Hän on kirjoilla Aalto-yliopiston taideteollisessa korkeakoulussa tavoitteenaan elokuvataiteen tohtorin tutkinto.

- Jos olisi aikaa, opiskelisin ahkerammin, hän huokaa.

Kohti biologista mediaa

Lugmayr on myös aktiivinen tieteellisten tapahtumien järjestäjä. Hän on ideoinut muun muassa suositun mediateknologiakilpailun Nokia Ubimedia Awardsin. Se järjestetään joka vuosi Tampereen kansainvälisessä digitaalisen median MindTrek-konferenssissa.

- Ubimedialla viitataan huomisen mediaan. Sillä tarkoitetaan mediaympäristöjen sulautumista ihmisen luonnolliseen ympäristöön samalla tavoin kuin tekniikkaa jo sulautetaan huomaamattomasti rakennuksiin. Ubimediassa vastaanottimena voi toimia melkein mikä tahansa kodin laite, hän kertoo.

Lugmayrin johtama Ubimedia Awards -raati palkitsi tämän syksyn MindTrekissä voittajana saksalaisten tutkijoiden virtuaalisen ja interaktiivisen myGreenSpace -metsämaiseman. Se tuo luonnon lähelle esimerkiksi vanhuksille, jotka eivät pääse ulos kodistaan.

- Omissa visioissani tulevaisuuden media on jopa biologinen. Tekniikan kehitysaskelia sovelletaan ennemmin tai myöhemmin aina myös viihdeteollisuudessa. Uskon, että bioteknologian tutkimustuloksia käytetään etsittäessä keinoja, joilla syvennetään aistikokemuksiamme. Ajatellaan vaikkapa elokuvaa. Millaista olisikaan ottaa tarina vastaan kaikilla aisteilla!

 

EMMi kasvattaa tulevaisuuden johtajia

Artur Lugmayr johtaa TTY:n tiedonhallinnan ja logistiikan laitokselle runsas vuosi sitten perustettua Entertainment and Media Production Management (EMMi) -yksikköä. Sen kohteena ovat uusmedia ja uudet digitaaliset palvelut yritysnäkökulmasta. Yksi keskeisistä teemoista juuri nyt on sosiaalinen media.

- EMMi tarkastelee, miten mediaa voi käyttää hyödyksi johtamisessa, erilaisissa businessmalleissa ja yritysten prosesseissa. Miksi jotkut yritykset menestyvät, miksi toiset eivät? Teemme läheistä, monitieteistä yhteistyötä paikallisten ja kansainvälisten teollisuusyritysten kanssa, Lugmayr kertoo.

EMMi tarjoaa opintoja opiskelijoille, jotka ovat johtajia tulevaisuudessa. Käytännönläheiset opinnot sisältävät paljon ryhmätöitä ja luovuutta kysyvää innovointia. Opiskelijat kehittävät opinnoissaan muun muassa uusia palveluja viihde- ja mediateollisuuteen.

 

 

Teksti ja kuva: Päivi Eskelinen 

Kerro kaverille
Vierasverkkoon nopeasti ja helposti
Vierasverkkoon nopeasti ja helposti
5/2010
Vierasverkkoon nopeasti ja helposti
Lukijan matkapuhelin pitää toimitukset uutisvirrassa
Lukijan matkapuhelin pitää toimitukset uutisvirrassa
5/2010
Lukijan matkapuhelin pitää toimitukset uutisvirrassa
3D-televisio lupaa uusia ulottuvuuksia
3D-televisio lupaa uusia ulottuvuuksia
5/2010
3D-televisio lupaa uusia ulottuvuuksia
Semanttinen web luo uutta tietoa ja palveluita
Semanttinen web luo uutta tietoa ja palveluita
5/2010
Semanttinen web luo uutta tietoa ja palveluita
Kurkistus Euroopan lentoliikenteeseen 2050
Kurkistus Euroopan lentoliikenteeseen 2050
5/2010
Kurkistus Euroopan lentoliikenteeseen 2050
Tavoitteena katuhengittävä kauppakeskus
Tavoitteena katuhengittävä kauppakeskus
5/2010
Tavoitteena katuhengittävä kauppakeskus
Hakuinfo raottaa ovea kampukselle
Hakuinfo raottaa ovea kampukselle
5/2010
Hakuinfo raottaa ovea kampukselle
TTY:llä koossa 36 miljoonan euron lahjoitukset
TTY:llä koossa 36 miljoonan euron lahjoitukset
5/2010
TTY:llä koossa 36 miljoonan euron lahjoitukset
TTY palkintosateessa
TTY palkintosateessa
5/2010
TTY palkintosateessa
 
5/2010

Hyvää joulua!
Hyvää joulua!
5/2010
Hyvää joulua!

Tampereen teknillinen yliopisto on teknologisen kehityksen tiennäyttäjä sekä tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyökumppani. Yliopistosta valmistuu haluttuja osaajia yhteiskunnan eri aloille.

Käyntiosoite:
Korkeakoulunkatu 10,
33720 Tampere

Postiosoite:
PL 527, 33101 Tampere

Puhelinvaihde:
03 311 511
ma–pe kello 8–16.15
kesällä ma–pe 8–15.45

Virallinen sähköpostiosoite:
tty.asiointi@tut.fi